ایران پرس: جمهوری اسلامی ایران ، روسیه ، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی( ناتو )، جمهوری آذربایجان و ترکیه ، طرفین اعتراضات در ارمنستان را به خویشتنداری و حل مسالمت آمیز اختلاف ها فرا خواندند.

درخواست دولت های همسایه ارمنستان و سازمان نظامی ناتو در شرایطی مطرح شده است که اعتراضات مردمی علیه دولت "نیکول پاشینیان" نخست وزیر این کشور در ایراوان همچنان ادامه دارد.  

در دو روز گذشته برخی رویدادهای قابل تامل در ارمنستان رخ داده است. "آرمن سرکیسیان" رئیس جمهوری ارمنستان با برکناری فرمانده ارتش این کشور مخالفت کرد.

پیش ازاین ، "نیکول پاشینیان" نخست وزیر ارمنستان با امضای فرمانی "اونیک گاسپاریان" فرمانده ارتش این کشور را برکنار کرد. این تصمیم در پی درخواست ارتش برای استعفای نخست وزیر اتخاذ شد.

«نیکول پاشینیان »درخواست فرمانده ستاد ارتش ارمنستان را یک کودتای نظامی قلمداد کرده است وبا وجود صدور فرمان نخست وزیر ، رئیس جمهوری ارمنستان این بار از اجرای فرمان نیکول پاشینیان سر باز زد.

بر اساس قوانین داخلی ارمنستان ، برای آن که برکناری فرمانده ارتش ارمنستان نهایی شود رئیس جمهوری این کشور باید فرمان نخست وزیر را امضاء کند. اما دفتر ریاست جمهوری ارمنستان با انتشار بیانیه ای اعلام کرد ، اقدام نخست وزیر در برکناری گاسپاریان ، خلاف قانون اساسی است.

 پیش ازصدور فرمان پاشینیان ، در روز 25 فوریه ، رییس جمهوری ارمنستان به پیشنهاد نخست وزیر معاون اول رییس ستاد کل را برکنار کرد. اما در پی این اقدام رهبری نظامی کشور این اقدام را تحمل نکرد و دربیانیه ای اعلام کرد : تصمیم استعفای خاچاتوریان "کوته بینانه" ، "بدون توجه به منافع ملی و دولتی" کشور و "فقط بر اساس احساسات شخصی و جاه طلبانه" است.

در همین ارتباط ، "الکساندر اسکندریان" تحلیلگر و کارشناس مسائل قفقاز معتقد است:"پس از رویدادهای جاری و اتفاقاتی که پس از آن چه امروز یا فردا رخ خواهد داد ، اگر پاشینیان بتواند قدرت را حفظ کند ، این یک قدرت ضعیف شده خواهد بود. شکاف قابل توجهی در نخبگان ارمنستان ایجاد شده است و ضربه ای به توانایی مقام ها درحفظ ارتش تحت کنترل خود خواهد بود".

اظهارات این کارشناس ارمنی به معنای آن است در صورت ماندن پاشینیان در راس قدرت سیاسی ارمنستان ، وی قدرت ضعیفی خواهد داشت و ارتش نیز نمی تواند با تمام توان در خدمت دولت و جامعه ارمنستان باشد.

منتقدان پاشینیان ، وی را به مدیریت فاجعه بار درگیری های شش هفته ای میان نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قره باغ متهم کرده و خواستار استعفای وی شده اند ، اما پاشینیان این ادعاها را رد کرده است.

پاشینیان گفته است ، مرا مردم سر کار آورده اند و همان ها باید مرا از کار برکنار کنند. این در حالی  است که اقشار مختلف جامعه ارمنستان پیش از این خواهان استعفای نخست وزیر کشورشان شده اند.

اعتراض های ضد دولتی در ارمنستان از فردای اعلام توافق سه جانبه در ماه نوامبر سال  ۲۰۲۰ میلادی آغاز شده و همچنان ادامه دارد. در حقیقت ، این اعتراض ها از زمانی که پاشینیان با آتش بسی موافقت کرد که بسیاری از مردم ارمنستان آن را شکست در مناقشه قره باغ قلمداد کرده اند.  

برغم این اعتراض های جدی و بروز شکاف در جامعه ارمنستان ، بسیاری از کارشناسان نقش آمریکا و فرانسه را در این زمینه بسیار جدی می دانند. به عنوان مثال رئیس جمهوری فرانسه و وزیر امور خارجه سابق آمریکا پس از امضای توافقنامه آتش بس با میانجیگری روسیه ، مواضع تندی علیه این توافقنامه اتخاذ کردند.

مقام های آمریکا و فرانسه تاکید کرده اند، باید توافقنامه دیگری با حضور روسای آمریکایی ، روسی و فرانسوی گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا امضا شود که درآن منافع ارمنستان لحاظ شود.

کارشناسان ، این موضعگیری غیرمنطقی و نامشروع مقام های پاریس و واشنگتن را دلیل اصلی تحریک احزاب مخالف به اعتراض های خیابانی تلقی کرده اند.

 از نگاه آمریکا و فرانسه همین که مردم ارمنستان در خیابان ها حضور داشته باشند و اماده ایجاد هرج و مرج شوند ، یک موفقیت کسب کرده اند. این در حالی است که پیش از این گفته می شد ، دولت نیکول پاشینیان گرایش های غربی دارد و مایل است با کمک دولت های غربی ، مشکلات ارمنستان را حل و فصل کند.

نویسنده: محمد علی طالبی

112

بیشتر بخوانید:

دیدار رئیس جمهور ارمنستان با رئیس ستاد کل نیروهای مسلح این کشور

 تظاهرات همزمان طرفداران و مخالفان نخست وزیر ارمنستان

 تحصن مخالفان دولت ارمنستان در برابر مجلس ملی این کشور