ایران پرس: رئیس جمهوری پاکستان تاکید کرد، این کشور نمی خواهد به پایگاه نظامیان آمریکایی برای اقدامات نظامی در افغانستان تبدیل شود.

 «عارف علوی» در رابطه با درخواست کاخ سفید درباره حضور اطلاعاتی گسترده‌ تر در پاکستان و یا حضور نظامی بیشتر پس از خروج از افغانستان گفت: اطلاعی در این باره ندارد، اما باید مراقب باشیم که پاکستان به پایگاه آمریکا برای اقدامات نظامی در افغانستان تبدیل نشود.

«جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا در گذشته برای نظارت بر افغانستان، پیشنهاد ایجاد پایگاه در پاکستان را داده بود.

رئیس جمهوری پاکستان ضمن  استقبال از اعلام خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان تا 11 سپتامبر تاکید کرد، اسلام آباد خواهان ایفای نقش صلح‌آمیز در افغانستان است.

اظهارات رئیس جمهوری پاکستان در مخالفت با حضور اطلاعاتی یا نظامی آمریکا در آن کشور در چارچوب سیاست های منطقه ای کاخ سفید نشان می دهد که اسلام آباد حاضر نیست تبعات ناشی از هرگونه همکاری غیر متعارف با واشنگتن را بپذیرد.

از زمان امضای توافقنامه صلح بین آمریکا و طالبان در فوریه 2020 که مسئله خروج نظامی این کشور از افغانستان مطرح شده است، گزینه انتقال و جابجایی نظامیان آمریکایی به پاکستان نیز در کانون توجه و تحلیل رسانه های منطقه قرار گرفته است.

در داخل افغانستان نیز این مسئله واکنش هایی را بدنبال داشته است و برخی از نمایندگان مجلس این کشور به انتقال تجهیزات نظامی آمریکا به پاکستان پس از قطعی شدن خروج نظامیان خارجی از افغانستان اعتراض کرده اند.

طبق گفته مقامات افغانستان توافق این کشور با آمریکا آنست که تجهیزات نظامی این کشور پس از خروج در اختیار ارتش افغانستان قرار گیرد و در حال حاضر این نگرانی وجود دارد که کاخ سفید با نقض این توافق این تجهیزات را به پاکستان منتقل کند. 

در تازه ترین موضع گیری جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا خروج نظامیان این کشور از افغانستان دستکم تا سپتامبر2021 به تعویق افتاده است و در این شرایط این پرسش مطرح است که آیا کاخ سفید قرار است نیروهای خود را از منطقه خارج کند یا آنها را به کشور دیگری منتقل کند؟

پیامدهای امنیتی حضور نظامیان آمریکایی برای پاکستان

سخنان رئیس جمهوری پاکستان این گمانه را تقویت کرده است که آمریکا در نظر دارد پس از تصمیم برای خروج از افغانستان، از خاک پاکستان برای استقرار نظامیان خود در این منطقه و یا عملیات گسترده اطلاعاتی استفاده کند که این مسئله می تواند تبعات سیاسی و امنیتی برای این کشور بدنبال داشته باشد.   

با توجه به آنکه حضور احتمالی نظامی و اطلاعاتی آمریکا در پاکستان موجب افرایش انگیزه برای گروه های تروریستی درمواجهه خشونت بار با نیروهای آمریکایی می شود این مسئله می تواند پیامدهای بسیار خطرناک امنیتی برای پاکستان به همراه داشته باشد که رئیس جمهوری این کشور با درک دقیق چنین تبعاتی از مخالفت خود با هر گونه حضور نظامیان آمریکا در کشورش خبر داده است.

با توجه به آنکه علت اصلی خشونت های طالبان در افغانستان در نزدیک به دو دهه گذشته حضور نظامیان آمریکایی و ناتو در آن کشور بوده است رئیس جمهوری پاکستان نگران است که با حضور اطلاعاتی و نظامی آمریکا در آن کشور، بیش از گذشته ناامنی و بی ثباتی ناشی از اقدامات مرگبار طالبان، پاکستان را در بحران های بیشتر امنیتی گرفتار کند.   

نویسنده: محمدرضا عسگری

117

بیشتر بخوانید:

رئیس جمهور پاکستان: این کشور پایگاه نظامیان آمریکایی نمی‌شود