ایران پرس: چشم‌ انداز یک توافق پایدار و جامع در مذاکرات صلح افغانستان، برای پایان‌ دادن به جنگ و درگیری در این کشور همچنان مورد توجه مردم و مقامات افغان، منطقه ای و جهانی قرار دارد.

گرچه هیچ‌ گاه نتایج مذاکرات صلح افغانستان چندان مشخص نبوده است اما اکنون به‌طور فزاینده‌ای مبهم به‌نظر می‌رسد؛ قرار بود نشست مذاکرات صلح افغانستان دراستانبول ترکیه در 24 آوریل برگزار شود اما به علت شرکت نکردن طالبان در این نشست به بعد از ماه مبارک رمضان موکل شد.

در این زمینه «مولود چاووش‌ اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه گفت: "به تعویق افتادن تاریخ نشست مذاکرت صلح افغانستان با هماهنگی سازمان ملل متحد، آمریکا و قطر صورت گرفته است."

به اعتقاد برخی از کارشناسان، تلاش‌های بین‌المللی نشان می‌دهد که جهان از خطر ناشی از بن بست مذاکرات صلح بین افغانان هوشیار بوده و مدت هاست که تلاش دارند تا به مردم افغانستان در رسیدن به صلح و ثبات کمک کند.

این در حالیست که نگرانی فزاینده ای میان مردم افغانستان در این روزها شکل گرفته است که اگر مذاکرات بین گروه طالبان و دولت این کشور با بن بست مواجه شود، چه آینده ای در انتظارشان خواهد بود؟

نتایج شکست مذاکرات صلح افغانستان

شکست مذاکرات صلح افغانستان می‌تواند جنگ گسترده تا مرحله فروپاشی دولت منتخب و افزایش خشونت ها به پیش برود.

این وضعیت می‌تواند به مهاجرت و آواره شدن  گسترده افغان ها ، تولید بیشتر مواد مخدر و نقض حقوق بشر بینجامد.

«فیلیپو گراندی» مشاور عالی امور پناهجویان سازمان ملل متحد، در این زمینه گفت: "نگران بدتر شدن اوضاع افغانستان پس از خروج نیروهای خارجی از این کشور است و این موضوع قطعاً افزایش مهاجرت‌ها را در پی‌خواهد داشت."

بیش از سه میلیون نفر بر اثر اشغالگری نیروهای خارجی، جنگ و درگیری در افغانستان آواره شدند.

آمریکا و متحدانش در سال 2001 به بهانه مبارزه با تروریسم و تامین امنیت در افغانستان به این کشور حمله کردند، افغان ها انتظار داشتند معضلاتی همچون بیکاری، ناامنی و بی ثباتی سیاسی حل شود اما با گذشت دو دهه، وضعیت هیچ تفاوتی با گذشته نداشته بلکه بدتر هم شده است و این اشغالگری باعث جنگ، درگیری و نابودی زیربناهای اقتصادی افغانستان شده و ناامنی، تروریسم و تولید مواد مخدر هم افزایش یافته است.

در این میان اگر مذاکرات صلح افغانستان در استانبول شکست بخورد، جنگ بین گروه طالبان و نیروهای دولتی افغانستان علیه یکدیگر از سر گرفته خواهد شد و این به معنای افزایش خشونت و ناامنی‌های گسترده در سراسر افغانستان است.

انتظار می‌رود که در صورت بن بست مذاکرات صلح، دولت افغانستان قابلیت دفاع از حاکمیتش را داشته باشد.

«محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان در مصاحبه ای با شبکه «سی.ان.ان» گفت: نیروهای امنیتی این کشور قابلیت دفاع از تمامیت ارضی افغانستان را دارند.

به گفته تحلیل گران خروج نیروهای خارجی و محروم‌شدن نیروهای افغان از پشتیبانی هوایی این نیروها و بن بست مذاکرات و حملات طالبان می‌تواند میزان فرار نیروهای افغان از صفوف ارتش و پلیس را بالا ببرد که به نوبه خود منجر به ازهم‌پاشی نیروهای امنیتی افغانستان می‌شود که می تواند به جنگ داخلی بیانجامد.

از طرف دیگر کشورهای تاثیرگذار منطقه همچون روسیه، چین، آمریکا، هند و کشورهای دیگر هم هشدار داده‌اند که به هیچ وجه برگشت به دهه 90 و تاسیس «امارت اسلامی» را از طرف گروه طالبان نخواهند پذیرفت و این امر می‌تواند به جبهه‌گیری‌های منطقه‌ای دیگر در افغانستان منجر شود. 

در یک جمع بندی باید گفت، درصورت شکست مذاکرات صلح افغانستان، این کشور با خطر واقعی فروپاشی روبرو خواهد شد و این بر عهده رهبران سیاسی افغانستان و گروه طالبان است که تا چه اندازه نسبت به وضعیت کنونی کشورشان دلسوزی  دارند، آنها باید از این فرصت استفاده کنند و برای آینده افغانستان، در این مذاکرات به توافق برسند.

نویسنده: طاهری

117

بیشتر بخوانید:

تحریم نشست مذاکرات صلح افغانستان در استانبول از سوی طالبان

اذعان آمریکا به شکست در جنگ افغانستان