این دومین انفجار در مسجد شیعیان افغانستان در یک هفته گذشته است. در انفجار جمعه گذشته در مسجد شیعیان در قندوز نیز صدها تن کشته و مجروح شدند.
افزایش شمار شهدای حمله تروریستی ولایت قندوز افغانستان
انفجار امروز در حالی است که گروه طالبان قدرت را در افغانستان در دست گرفته و پس از انفجار تروریستی قندوز وعده داده بود چنین جنایاتی دیگر تکرار نخواهد شد و این گروه قادر به تامین امنیت مردم افغانستان بخصوص شیعیان است.
گروه طالبان با حملاتی روبرو است که در زمان حکومت قبلی افغانستان خود مرتکب آن می شد و اکنون گروههای رقیب طالبان که با نام گروه تروریستی داعش فعالیت می کنند ضد این گروه و مردم افغانستان انجام می دهند. این بدان معنا است که گروه طالبان به شیوه انجام چنین حملاتی آشنا است و می تواند به راحتی آنها را کنترل کند. از این رو تکرار چنین حملات تروریستی در مسجد شیعیان تردید آمیز است.
«فرانس الیاس» کارشناس مسایل سیاسی در لبنان در این باره معتقد است: "چشم انداز روشنی برای امنیت افغانستان قابل تصور نیست. همانگونه که آمریکا بعد از دو دهه حضور در افغانستان شکست خورد. بنابراین تنها راه حل بحران افغانستان اتفاق نظر ملی است."
گروههای تروریستی امروز در حالی توان امنیتی گروه طالبان را به چالش کشیده اند که این انفجار در قندهار صورت گرفت. این شهر پایگاه سنتی گروه طالبان محسوب می شود و اقدام تروریستها در کشتار شیعیان در قندهار نه تنها از نظر حیثیتی برای این گروه بسیار نگران کننده است بلکه تروریستها در عمل نشان داده اند که از توانایی هدف قرار دادن پایگاه طالبان برخوردارند و این می تواند برای مردم این شهر نیز نگران کننده باشد.
از اینرو این سوال مهم مطرح است که گروه طالبان در خلال یک هفته گذشته یعنی پس از حمله تروریستی در قندوز چه اقدام امنیتی و مناسبی را برای تامین امنیت مردم افغانستان انجام داده است؟ اگر چه ظاهرا طالبان در مورد کشتار شیعیان موضع انفعالی داشته است، اما تردیدی نیست تروریستها از روزنه های امنیتی برای به خطر انداختن جان همه مردم افغانستان استفاده می کنند.
«عبدالباسط» پژوهشگر موسسه مطالعات بین المللی راجاراتنام در سنگاپور براین باور است: "تداوم حملات تروریستی در افغانستان نشان می دهد که هیچ گروهی نمی تواند به تنهایی مدعی تامین امنیت در این کشور باشد و یا ادعای انحصار قدرت را در افغانستان داشته باشد و به همین دلیل طالبان در شرایط دشوارتری قرار گرفته است."
در هرحال، محکوم کردن جنایات تروریستها از سوی طالبان تکرار همان حوادث خونین زمان ریاست جمهوری «محمد اشرف غنی» است که طالبان و سایر گروههای خشونت طلب مرتکب می شدند و مقامات دولت سابق آنها را محکوم می کردند.
بنابراین تا زمانی که طالبان به سمت تشکیل دولت فراگیر و استفاده از همه ظرفیتهای قومی و مذهبی در بدنه دولت حرکت نکند این احتمال که بقایای سازمانهای استخباراتی دولت قبلی در تداوم کشتار مردم دست داشته باشند دور از ذهن نیست.
با توجه به اینکه کشتار شیعیان ضمن دامن زدن به جنگ مذهبی در افغانستان با حساسیت بیشتر منطقه ای و بین المللی دنبال می شود تروریستها، جامعه شیعیان را هدف قرار می دهند که تصور می کنند گروه طالبان نیز در مورد سرنوشت آنها چندان حساس نیست.
نویسنده: مجید وقاری
117
بیشتر بخوانید:
گروه تروریستی داعش، مسئول حمله به مسجد شیعیان قندهار
طالبان: حمله به مسجد شیعیان قندهار «جنایتی بزرگ» است
ایران حمله تروریستی به مسجد قندهار افغانستان را محکوم کرد
وقوع انفجار در مسجد شیعیان قندهار افغانستان