ایران پرس: پارلمان سریلانکا، "رانیل ویکر مسینگه" را به عنوان رئیس جمهور جدید این کشور، انتخاب کرد.

"رانیل ویکر مسینگه" نخست وزیر سابق به عنوان سرپرست رئیس جمهوری موقت سریلانکا روز(جمعه) به جای "گوتابایا راجاپاکسا" سوگند یاد کرده بود.استعفای گوتابایا راجاپاکسا رئیس جمهوری فراری سریلانکا که پس از اشغال محل اقامت رسمی‌ توسط معترضان ضد دولتی به سنگاپور گریخته بود، از سوی پارلمان این کشور پذیرفته شد.

پارلمان سریلانکا با ۱۳۴ رای از ۲۲۵ رای رانیل ویکرمسینگه، سرپرست موقت ریاست‌جمهوری را به عنوان رئیس جمهور جدید این کشور انتخاب کرد.

انتخاب رانیل ویکر مسینگه به عنوان رئیس جمهوری جدید سریلانکا در شرایطی که معترضان به بحران کنونی ناشی از ورشکستگی اقتصادی این کشور را نتیجه سیاست های نادرست و حاکمان ناکارآمد و فاسد می دانند، نمی تواند به اعتراض ها به مسببان وضعیت کنونی سریلانکا پایان دهد.

با وجود آنکه رئیس جمهوری جدید سریلانکا ساعاتی پس از انتخاب به این سمت از سوی پارلمان سریلانکا مدعی شد که اختلافات در این کشور پایان یافته است، اما شعارهای معترضان درمقابل پارلمان  در مخالفت با انتخاب رانیل ویکر مسینگه  نشان داد که تنش های اجتماعی و اعتراض ها به عملکرد حاکمان سابق سریلانکا و بازگشت مجدد آنان به عرصه قدرت که این کشور را به بحرانی گسترده کشانده، خاتمه نیافته است. 

از نظرمردم معترض سریلانکا، بحران سنگین اقتصادی و اجتماعی در این کشور محصول چند دهه سوء مدیریت خانوادگی رانیل ویکر مسینگه و گوتابایا راجاپاکسا در راس حاکمیت است که اجازه نداده اند فردی خارج از این حلقه بتواند زمام امور را در سریلانکا در اختیار بگیرد.

انتخاب رانیل ویکر مسینگه به سمت رئیس جمهوری جدید سریلانکا  نشان داد که  پارلمان این کشور پیام مردم در خصوص لزوم تغییراساسی درکارگزاران نظام سیاسی سریلانکا را درک نکرده است و این انتخاب می تواند به شعله ورتر شدن دامنه اعتراض ها بیانجامد، زیرا امیدها برای ورود به دوره جدیدی ازحکمرانی غیر خانوادگی را به چالش کشانده است. 

علاوه بر این تصمیم پارلمان سریلانکا درباره سپردن مسئولیت پست ریاست جمهوری به رانیل ویکر مسینگه چشم انداز روشنی برای کاسته شدن بحران اقتصادی و اجتماعی در این کشور را نمی گشاید.

از نگاه معترضان، تا زمانی که شخصیت جدیدی در صحنه سیاسی سریلانکا خارج از چرخه محدود قدرت در چند دهه گذشته، قدرت اجرایی را دراختیار نگیرد، بحران نه تنها فروکش نمی کند بلکه به ابعاد آن افزوده خواهد شد. 

سریلانکا که از دهه 1950 میلادی درگیر بحران تراز تجاری و پرداخت بدهی‌ است، شکاف بین واردات و صادرات  را با دلارهای به‌ دست آمده از استقراض خارجی، درآمد توریسم و حواله‌های نقدی کارگران خارجی پرکرده است که این راهکار در نزدیک به سه سال گذشته بر اثر همه گیری ویروس کرونا  و کاهش درآمد ناشی از توریسم و پر شدن خط اعتباری این کشور برای استقراض خارجی بی اثر بوده است.

البته علاوه بر این، سیاست های نادرست راجا پاکسا، رئیس جمهوری فراری و مستعفی سریلانکا  در سال۲۰۱۹ برای کاهش  مالیات‌ها و دستور در سال۲۰۲۱ برای توقف واردات کود شیمیایی  که منجر به افزایش قیمت محصولات کشاورزی ازجمله برنج شد، دیگر عوامل موثر بر تشدید بحران اقتصادی دراین کشور بوده است.

به نظر میرسد، با انتخاب  رانیل ویکر مسینگه به عنوان رئیس جمهوری جدید سریلانکا، این کشور همچنان در چرخه بحران اقتصادی و اعتراض  های خیابانی گرفتار خواهد بود. 

نویسنده: محمدرضا عسگری

116