ایران پرس: سران کشورهای گروه 20 امروز (سه‌شنبه) گفت‌وگوهای خود را در بالی؛ اندونزی آغاز کردند.

در نشست گروه بیست  اتحاد و انجام اقداماتی ملموس جهت رسیدگی به اقتصاد جهانی در بحبوحه جنگ اوکراین از جمله موضوعاتی بوده که ابتدا به آن‌ها اشاره شد.

پیش از آغاز نشست گروه 20، جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا و شی جینپینگ، رئیس‌ جمهوری چین روز دوشنبه (دیروز) در دیدار دوجانبه و علی‌رغم اختلافات موجود، نسبت به برقراری ارتباط با یکدیگر متعهد شدند.

جوکو ویدودو، رئیس جمهوری اندونزی هم در سخنرانی افتتاحیه ،گفت: «ما هیچ گزینه دیگری جزهمکاری نداریم، گروه 20 باید همچون یک عامل تسهیل‌کننده برای بازیابی اقتصاد فراگیر عمل کند و نباید جهان را به چندین قسمت تقسیم کنند و وارد یک جنگ سرد دیگر شود.

برخی از سران غربی خواستار تحریم ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه در این نشست شده بودند، ولی اگرچه اندونزی نسبت به این اقدام و تصمیم مقاومت کرد و از حذف دعوت پوتین خودداری نمود، اما کرملین اعلام کرد که رئیس‌جمهوری روسیه به دلیل "مشغله کاری" حاضر به شرکت در این نشست نیست و سرگئی لاوروف، وزیرخارجه در این نشست حضور خواهد داشت.

نشست گروه بیست در بالی اندونزی در حالی است که جنگ روسیه و اوکراین فضای حاکم و غالب بر این اجلاس خواهد بود.

از فوریه گذشته که جنگ روسیه علیه اوکراین شروع شد ،عملا فضای نظام بین المللی متاثر از این درگیری تمام عیار نظامی وارد قطب بندی در حمایت از یکی از طرفین مخاصمه شده است.

به همین دلیل است که پیش از آغار بکار نشست گروه بیست ،این گمانه در محافل رسانه ای جهان مطرح شد که این اجلاس ممکن است به محلی برای مشاجره لفظی بین سران کشورهای شرکت کننده درباره جنگ روسیه و اوکراین تبدیل شود.

بنا به چنین ملاحظه ای است که رئیس جمهوری اندونزی اعلام کرده تلاش می کند تا جنگ روسیه و اوکراین نشست بالی را برای تنشی بین شرکت کنندگان نکشاند.

برغم این موضع رئیس جمهوری اندونزی ،اما لغو مراسم عکس دستجمعی در نشست سران

و نمایندگان شرکت کننده در اجلاس بالی نشان می دهد که اختلافات اعضای گروه بیست درباره مسئله اوکراین ،امنیت غذایی و انرژی به گونه ای است که آنان حاضر به کنار هم قرار گرفتن در عکس دستجمعی در این نشست نشده اند.

تصمیم برای لغو مراسم عکس دستجمعی در نشست بالی که در تاریخ برگزاری نشستهای گروه 20 بی سابقه بوده است،بر هم زننده سنت هر ساله سران این گروه است که هر ساله در این اجلاس پیش از آغازرسمی نشست،عکس دسته‌جمعی می‌گرفتند.

آنگونه که وزیر خارجه اندونزی گفته،حضور وزیر خارجه روسیه برغم مخالفت غربی ها در نشست بالی علت اصلی لغو مراسم عکس دستجمعی بوده است.

" مادا نور رحمت یولیانتورو"، کارشناس روابط بین‌الملل در دانشگاه گادای اندونزی می گوید، عدم حضور پوتین در نشست بالی می‌تواند نوعی مقاومت وی در برابر سلطه غرب در نظام سیاست بین‌الملل تلقی شود.

با توجه به چالش های ایجاد شده برای دولتهای غربی پس از شروع جنگ بین روسیه و اوکراین به خصوص مسئله تامین انرژی و مواد اولیه غذایی و مواجهه با اعتراضات مردمی در این کشورها،نشست بالی فرصتی برای انتقادهای تند و تیز سران و مقامات غربی شرکت کننده در این اجلاس از روسیه خواهد بود که این مسئله می تواند فضایی غیر سازنده وهیجانی بر این اجلاس حاکم کند.

هدف گروه بیست در اجلاس بالی که همفکری وچاره اندیشی برای خروج از چالش تامین غذا و انرژی در شرایط کنونی است ،در صورت تنش آمیز شدن این نشست ،این فرصت نیز از دست خواهد رفت.

اظهارات رئیس جمهوری چین در دیدار همتای آمریکایی وی درباره آنکه صلح و ثبات ،تنها راه غلبه بر بحران های بین المللی است می تواند پیامی به اجلاس گروه بیست باشد که با دمیدن کشورهای غربی به آتش جنگ روسیه و اوکراین از طریق حمایت های تسلیحاتی از کیف و تشدید خصومت بین دو طرف ،تنها به بحران کنونی می افزایند در حالی که پایان جنگ روسیه و اوکراین به تلاش های بین المللی برای ترغیب دو طرف به صلح از طریق گفتگو بستگی دارد.

نویسنده: محمد رضا عسگری

 112

 بیشتر بخوانید:

شی‌جین‌پینگ: روابط کنونی آمریکا و چین نگران‌کننده است

رئیس جمهور چین خطاب به بایدن: تایوان خط قرمز ماست