ایران پرس: با وجود برخی اظهارنظرهای مثبت مقام های طالبان درباره حل مشکلات با جمهوری های آسیای مرکزی، این مشکلات همچنان تداوم داشته و لاینحل به نظر می رسد.

در راستای تنش های دولت موقت طالبان با سران آسیای مرکزی، «امامعلی رحمان» رئیس جمهوری تاجیکستان بار دیگر ولایت های شمالی افغانستان را محل پرورش تروریسم بین المللی معرفی کرده است.

در عین حال، در حالی که طالبان دائما از طرح های خود برای کشت جایگزین برای خشخاش و تشدید مبارزه با مواد مخدر پرده برداری می کند، امامعلی رحمان در دومین نشست مشترک سران آسیای مرکزی و اتحادیه‌ اروپا در شهر «چولپون آتا» قرقیزستان، تأکید کرد: افغانستان همچنان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان مواد مخدر در جهان است، تا جایی که اکنون در زیر سلطه طالبان، تولید مواد مخدر در این کشور چند برابر افزایش یافته است.

اظهارات رئیس جمهوری تاجیکستان از سوی مقام های طالبان بی پاسخ نماند.

«ذبیح‌الله مجاهد» سخنگوی طالبان اظهارات رئیس‌جمهوری تاجیکستان، مبنی بر تبدیل ‌شدن ولایت‌های شمالی افغانستان به محل پرورش تروریست های بین‌المللی را بی‌اساس خواند و با هدف رفع این نگرانی، خواهان گفتگو با دولت تاجیکستان شد.

واکنش طالبان به اظهارات اخیر رئیس جمهوری تاجیکستان و اظهارنظر سخنگوی این گروه در حالی است که روز هشتم ماه می سال گذشته میلادی، تاجیکستان برای دومین بار از خاک افغانستان هدف حمله گروه های ناشناس قرار گرفت.

متعاقب این حملات، طالبان، داعش را مسوول این حمله موشکی معرفی کرد. در پی بروز مشکلات در مرزهای تاجیکستان و افغانستان، «امیرخان متقی» وزیر امور خارجه طالبان گفته بود: مشکلات موجود میان افغانستان و تاجیکستان حل شده است.

با وجود وعده وعیدهای پی در پی طالبان، «احمدشاه کمیل» و «خیالت شاهی محمود» کارشناسان مشهور تاجیک در همان زمان به دولت دوشنبه تاکید کرده اند: تاجیکستان باید اقدامات لازم را برای تقویت کنترل مرزهای خود با افغانستان هرچه زودتر اجرا کند.

با این سابقه، اظهارات خوشبینانه و طرح دیدگاه های دوستانه از سوی مقام های طالبان، چنین به نظر می رسد که تلاش برای بروز ناامنی در داخل افغانستان و در مرزهای این کشور با کشورهای همسایه همچنان جریان دارد.

واقعیت آن است که به قدرت رسیدن طالبان و خروج عجیب نظامیان آمریکا و سازمان ناتو از افغانستان، با نگرانی کشورهای همسایه علی الخصوص به دلیل شیوع و گسترش تروریسم در خاک این کشور همزمان شد. از زمان کسب قدرت در افغانستان در 15 ماه اوت سال 2021 میلادی، مقام های طالبان بارها تاکید کرده است که هرگز اجازه نخواهد داد که دیگر کشورها به ویژه همسایگان افغانستان از خاک این کشور مورد تهدید قرار بگیرند.

اما حملات افراط گرایان در داخل افغانستان و حملات تروریست ها به کشورهای همسایه از خاک این کشور، از ناتوانی طالبان در تحقق این وعده حکایت دارد. در واقع ، بسیاری از محافل سیاسی مستقل، نگرانی های ناشی از انتقال ناامنی ازافغانستان به کشورهای همسایه این کشور به ویژه تاجیکستان را به دلیل عملکرد و گذشته طالبان قلمداد می کنند. این دسته از محافل سیاسی مستقل همچنین، حضور طالبان در افغانستان را با هدف تقویت افراط گرایی در آسیای مرکزی تاثیرگذار قلمداد می کنند.

این نگرانی ها و تردیدها درحالی است که سخنگوی گروه طالبان پیش از این ، افغانستان را برای دیگر کشورهای منطقه و جهان تهدید ندانسته است. یک واقعیت دیگر که به نظر می رسد دولت موقت طالبان عمدا به آن بی توجهی می کند، موضوع تشکیل دولت فراگیر در افغانستان است. مقام های طالبان بارها بر این موضوع تاکید کرده اند که پس از برقراری ثبات در افغانستان، تشکیل دولت فراگیر در دستور کار قرار می گیرد.

اما اکنون مقام های طالبان مدام تکرار می کنند که تشکیل دولت فراگیر موضوع داخلی افغانستان است و کشورهای دیگر نباید در این موضوع دخالت کنند. بدیهی است که در صورت ادامه روند فعلی، گروه های متعدد در اافغانستان مانع برقراری امنیت در این کشور خواهند شد.

علاوه بر این، جریان داعش با کمک و مساعدت آمریکا و برخی از متحدانش در افغانستان سازماندهی شده و بسیار فعال است. در این زمینه ، دولت موقت طالبان حتی از سوی جریان تروریستی - تکفیری داعش بارها مورد سوءقصد و تهدیدهای جدی قرار گرفته است. روی هم رفته چنین به نظر می رسد، تا زمانی که دولتی فراگیر از همه قبایل افغان در کابل مستقر نشود، بعید است که مردم افغانستان روی امنیت به خود ببینند. علی الخصوص که ناامنی ها تا کنون علاوه بر دولت موقت طالبان، به کشورهای همسایه نیز آسیب های فراوانی وارد کرده است.

نویسنده: طالبی

116