فرزند ملا محمد عمر اولین سرکرده گروه طالبان و هفت عضو ارشد شورای کویته به اتفاق افراد مسلح خود برای رهبری جنگ، در جنوب افغانستان مستقر شده‌اند.

شبکه تلویزیونی "کابل نیوز" افغانستان در گزارشی اعلام کرد، تحرکات اعضای طالبان در مناطق کوهستانی استان زابل که با استان های قندهار، اروزگان و هلمند در جنوب افغانستان ارتباط دارد، افزایش یافته است.

نمایندگان استان هلمند در مجلس نمایندگان افغانستان میگویند یکی از دلایل پیشروی طالبان در جنگ با نیروهای امنیتی افغان، حضور سران این گروه در میدان‌های جنگ است.

این گزارش در حالی منتشر شد که حدود یک ماه پیش روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز نوشته بود شورای رهبری طالبان پس از پیشرفت‌های اخیر این گروه و اشغال برخی مناطق در افغانستان از پاکستان به افغانستان نقل مکان کرده است.

اگر انتقال شورای کویته ازپاکستان به افغانستان صحیح باشد، شاید یکی از مهمترین اختلافات کابل و اسلام آباد فروکش کند. انتقال شورای کویته ازپاکستان به جنوب افغانستان همزمان با تشدید خشونت ها در استان های جنوبی این کشوردر ماه های اخیر، می تواند نشانه ای از تاثیر حضور سران طالبان در میدان های جنگ در افغانستان باشد.

بر همین اساس ، پیش بینی می شود با انتقال شورای کویته به افغانستان، جنگ در این کشور و حملات طالبان در برخی مناطق از جمله استانهای جنوبی افغانستان تشدید شود.

به ویژه آنکه برخی منابع نزدیک به طالبان می گویند این گروه در بهار آینده ، حملات گسترده ای را به تاسیسات دولتی و نیروهای امنیتی افغانستان آغاز خواهد کرد. البته علاوه بر تاثیرات داخلی انتقال شورای کویته به افغانستان، این مسئله می تواند بر روابط کابل و اسلام آباد هم تاثیر بگذارد.

دولت افغانستان بارها گفته است شورای کویته طالبان در پاکستان حضور دارد  و از آنجا حملات طالبان در افغانستان را رهبری  می کند . دولت اسلام آباد همواره این ادعا را رد کرده است.

حال اگر شورای کویته طالبان، به هر دلیل پاکستان را به مقصد افغانستان ترک کرده باشد، این موضوع دیگر در فهرست عوامل تنش در مناسبات دو کشور نخواهد بود.

دلایل انتقال شورای کویته از پاکستان به افغانستان، بحثی است که در کانون توجه محافل سیاسی و رسانه ای دو کشور قرار گرفته است. در موضوع خروج اجباری شورای کویته از پاکستان، فشارهای منطقه ای و بین المللی برپاکستان و ملاحظات و منافع ملی این کشور، دو عامل محتملی است که در این زمینه مطرح می شود.

از نظر آمریکا و برخی قدرت های غربی، پناه گرفتن شورای کویته در پاکستان و بی تفاوتی دولت نواز شریف در قبال آن، موجب ناکامی جنگ در افغانستان و زیرسئوال رفتن تلاش نظامیان خارجی در این کشور شده است.

اما اگر انتقال شورای کویته طالبان از پاکستان به افغانستان اختیاری  باشد، افزایش تاثیرگذاری و مدیریت نزدیک جنگ در افغانستان می تواند مهمترین دلیل آن باشد.