با این حال، با روی کارآمدن رییس جمهوری جدید در آمریکا، مشکلات جدیدی بر روابط دیرینه دو کشور سایه انداخته است. از یک طرف، سیاست تهاجمی دولت جدید امریکا در برخورد با آنچه تهدیدات اتمی و موشکی کره شمالی می نامد، احتمال وقوع جنگ ناخواسته و ویرانگر را در منطقه شرق آسیا افزایش داده است و از سوی دیگر، سیاست حمایتگرایانه دولت جدید امریکا، خطر جنگ تجاری را میان دو کشور شدت بخشیده است.
در هفته های اخیر، دونالد ترامپ، رییس جمهوری امریکا تهدید کرد علیه برنامه های اتمی و موشکی کره شمالی دست به اقدام نظامی خواهد زد.
صبر استراتژیک واشنگتن در برابر پیونگ یانگ در حال تمام شدن است
مایک پنس، معاون رییس جمهوری امریکا نیز در جریان سفر به شرق آسیا و دیدار از کره جنوبی نیز تاکید کرد، صبر استراتژیک واشنگتن در برابر پیونگ یانگ در حال تمام شدن است. این سخنان تهدید آمیز مقامات امریکایی در حالی تکرار می شود که کره شمالی اعلام کرده است، قصد دارد هر هفته حداقل یک آزمایش موشکی انجام دهد.
احتمال تکرار آزمایش های اتمی از سوی این کشور نیز از هر زمان دیگری بیشتر است. اصرار مقامات دو کشور بر مواضع آشتی ناپذیر، خطر جنگ میان امریکا و کره شمالی را افزایش داده است. در صورت بروز چنین جنگی، ژاپن در مجاورت شبه جزیره کره، متحمل خسارات سنگین مالی و جانی گسترده ای خواهد شد.
از این رو انتظار می رود مقامات ارشد ژاپن در دیدار با معاون رییس جمهوری امریکا، با وجود حمایت های همیشگی از مواضع واشنگتن، از سران این کشور بخواهند در برابر کره شمالی خویشتندار باشند.
موضوع کره شمالی، تنها موضوع مورد اختلاف میان توکیو و واشنگتن نیست
از سوی دیگر موضوع کره شمالی و برنامه های اتمی و موشکی این کشور، تنها موضوع مورد اختلاف میان توکیو و واشنگتن نیست . بلکه دو کشور همچنان بر سر تجارت با یکدیگر اختلاف نظر اساسی دارند. روابط تجاری امریکا به عنوان اولین قدرت و ژاپن به عنوان سومین قدرت اقتصادی جهان ، بیش از 280 میلیارد دلار در سال است که کسری تراز بازرگانی حدود 70 میلیارد دلاری را برای امریکا به همراه آورده است.
ژاپن بعد از چین، دومین دارنده مازاد تجاری با امریکا به شمار می آید. دونالد ترامپ، رییس جمهوری امریکا قول داده است به کسری بودجه حدود 700 میلیارد دلاری امریکا پایان دهد. به همین دلیل نیز چندی پیش، رییس جمهوری امریکا فرمان هایی را امضا کرد تا تدابیری برای مقابله به ورود کالاهای ارزان قیمت خارجی و مجازات طرف های سواستفاده کننده از قراردادهای تجاری دوجانبه و چند جانبه به مورد اجرا گذاشته شود.
سیاست حمایت گرایانه اقتصادی از جانب دولت کنونی امریکا، لطمه به منافع اقتصادی ژاپن
در پیش گرفتن سیاست حمایتگرایانه اقتصادی از جانب دولت کنونی امریکا، لطماتی به منافع اقتصادی ژاپن وارد کرده است . به عنوان مثال، خروج امریکا از پیمان ترانس پاسفیک، که ژاپن یکی از اعضای آن بود، موجب ناخرسندی شدید ژاپنی ها شد.
همچنین تهدیدات مکرر ترامپ به اعمال تعرفه های 35 درصدی علیه خودروهای ژاپنی ساخته شده در مکزیک سبب شد تا برخی از قطعه سازان ژاپنی، از راه اندازی خطوط تولید خود در این کشور صرفه نظر کرده و در داخل امریکا سرمایه گذاری کنند. ادامه چنین تهدیداتی، فرآیند تجارت آزاد میان امریکا و شرکای اصلی اقتصادی این کشور از جمله با ژاپن را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
از این رو، پیش بینی می شود مایک پنس، معاون رییس جمهوری امریکا مذاکرات دشوار تجاری و اقتصادی با سران سیاسی و اقتصادی ژاپن در سفر به توکیو داشته باشد.118/110
بیشتر بخوانید:
مایک پنس: دوران صبر استراتژیک با کره شمالی به سر آمده است
هشدار چین به امریکا و ژاپن/ تحلیل
همکاری امریکا و ژاپن در امور نظامی/ تحلیل