به گزارش ایران پرس، پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که از طرفداران کمپین اسرائیل است خبر خوشی برای رژیم صهیونیستی بود تا جایی که ترامپ سه یهودی ارتدوکس از جمله «دیوید فریدمن»، «جرد کوشنر» و «جیسون گرینبلات» را برای تحکیم روابط آ مریکا با اسرائیل را در کابینه خود بکار گرفت.
در همین راستا، «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی پس از ملاقات با دونالد ترامپ در کاخ سفید در ماه فوریه سال 2017 خطاب به خبرنگاران گفته بود، اسرائیل دوستی بزرگترو بهتر از ترامپ ندارد.
در عین حال، ترامپ که طوفان جنجال های سیاسی در آمریکا را رها کرده، دریافته است که مشکلاتش فقط به مسائل داخلی این کشور محدود نمی شود.
به خطر افتادن سرویس جاسوسی اسرائیل، تغییر موضع ترامپ در انتقال سفارت آمریکا از «تل آویو» به «بیت المقدس» و نزاع دیپلماتیک در خصوص بازدید از دیوار غربی (ندبه)، نشان می دهد که حمایت دولت آمریکا از اسرائیل، خیلی قاطعانه نیست.
1. به خطر انداختن سرویس جاسوسی اسرائیل
سه تن از مقامات دولت آمریکا در مصاحبه با شبکه خبری «ان بی سی» اعلام کردند، اسرائیل منبع اطلاعاتی فعالیت های گروه تروریستی داعش بوده که ترامپ در دیدار خود با «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه این اطلاعات را فاش کرد.
درست یک روز پس از آنکه مشخص شد دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در دیدارش با لاوروف اطلاعات محرمانه ای را فاش ساخته است، روزنامه نیویورک تایمز، دست داشتن اسرائیل در خصوص فعالیتهای گروه تروریستی داعش رامنتشر کرد.
در این راستا، «هربرت مک مستر» مشاور امنیت ملی آمریکا هفته گذشته درنشستی خبری موضوع افشای «اطلاعات طبقه بندی شده» به روسیه را از سوی ترامپ نادرست خواند.
«آویگدور لیبرمن» وزیر دفاع رژیم صهیونیستی نیز روابط امنیتی اسرائیل با آمریکا بزرگترین متحد رژیم صهیونیستی را "عمیق" ، "بی سابقه" و "بی نظیر" خواند.
اما «دنی یاتوم» رئیس پیشین موساد در مصاحبه با رادیو تل آویو گفت، اگر افشای اطلاعات محرمانه توسط ترامپ واقعیت داشته باشد، این اقدام ضربه سنگینی به امنیت اسرائیل و آمریکا وارد کرده است، به خصوص اینکه این اطلاعات محرمانه در اختیار جمهوری اسلامی ایران قرار بگیرد.
رئیس پیشین موساد افزود، این امر اعتماد بین سرویس های اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل را از بین خواهد برد.
2. دیوار غربی
کاخ سفید اعلام کرده است که ترامپ، نخستین رئیسجمهور آمریکا خواهد بود که در زمان حضورش در کاخ سفید از دیوار ندبه در شهر بیت المقدس دیدن خواهد کرد.
اما با به رسمیت نشناختن حاکمیت اسرائیل بر دیوار ندبه اختلافات دیپلماتیک بین هیئت آمریکایی و دولت اسرائیل آغاز گردید.
بر اساس گزارش شبکه دو تلویزیون اسرائیل، در جریان بازدید تیم کنسولگری آمریکا از بیت المقدس و طی مذاکرات اعضای این تیم با نمایندگان دفتر نتانیاهو درباره فراهم سازی مقدمات امنیتی و مطبوعاتی سفر ترامپ به منطقه، نمایندگان آمریکایی از همراهی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی با ترامپ در بازدید از دیوار ندبه خودداری کرده و اعلام کردند که بازدید ترامپ از این دیوار، اقدامی ویژه و خصوصی به شمار می آید، اسرائیل حاکمیتی بر این منطقه ندارد و نخست وزیر اسرائیل نباید ترامپ را همراهی کند.
«جو هیگین» معاون رئیس کادر کنسولگری در کاخ سفید که ریاست این هیئت دیپلماتیک را برعهده داشت، گفت ترامپ از جایی بازدید خواهد کرد که در اراضی فلسطینی است و اسرائیل هیچ حاکمیتی بر دیوار ندبه ندارد.
این بیانیه خشم مقامات اسرائیل را برانگیخت تا جایی که نخست وزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرد، اسرائیل از کاخ سفید میخواهد درباره اظهارنظر اخیر یک مسئول آمریکایی که گفته است، دیوار ندبه در بخش قدیمی بیت المقدس جزئی از سرزمین های فلسطینی اشغال شده توسط اسرائیل است، توضیح بدهد .
سخنگوی کاخ سفید در این رابطه اعلام کرد، اظهارات مقامات اسرائیلی منعکس کننده موضع آمریکا و موضع رئیس جمهور این کشور نیست.
3. موضوع جابجایی سفارت آمریکا
موضوع جابجایی سفارت آمریکا تنش دیپلماتیک دیگری را بین این کشور و اسرائیل شکل داد.
ترامپ سال گذشته در کارزار انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بارها وعده داده بود با ورود به کاخ سفید، بیت المقدس را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت خواهد شناخت و سفارت آمریکا را از تلآویو به بیت المقدس منتقل خواهد کرد.
پس از شکل گیری رژیم صهیونیستی در سال 1947 میلادی و اعلام بیت المقدس به عنوان پایتخت آن، آمریکا بدلیل اینکه این شهر مورد مناقشه اعراب فلسطینی و اسرائیلی ها بوده است و پایتخت هر دو طرف بشمار میرود، سفارتخانه خود را در تل آویو بنا نهاد.
اگرچه در سال 1995 کنگره آمریکا با تصویب لایحه ای با انتقال سفارت این کشور از تل آویو به بیت المقدس موافقت کرد، اما قانون مصوب کنگره به رییس جمهوری آمریکا آزادی عمل داده است که برای حفاظت از منافع این کشور هر شش ماه یک بار از اجرای این قانون سرباز زند.
مجوز شش ماهه در اول ژوئیه سال 2017 تنها چند روز پس از سفر ترامپ به اسرائیل منقضی می شود.
ترامپ باید برای اولین بار تصمیم بگیرد که می خواهد راه روسای جمهورپیشین آمریکا را دنبال کند یا آن طور که در رقابت های انتخاباتی وعده داد دستور جابجایی سفارتخانه به بیت المقدس را صادر کند.
اخیرا" اعضای دولت ترامپ در اظهارات شان درباره جابجایی سفارت آمریکا بسیار محتاطانه عمل می کنند.
«رکس تیلرتون» وزیر امور خارجه آمریکا در برنامه «میت د پرس» شبکه خبری ان بی سی گفت، رئیس جمهورآمریکا با گفتگو با تمامی گروهها و احزاب در منطقه مورد مناقشه بیت المقدس، موضع مناسبی را در قبال جابجایی سفارت آمریکا اتخاذ کرده است.
وزیر امور خارجه آمریکا افزود، ترامپ همچنان سرگرم ارزیابی موضوع انتقال سفارت آمریکا به بیت المقدس و اثر آن بر روند سازش بین اسرائیل و فلسطینیان است.
4. معامله نهایی
علیرغم تمام تنش های موجود میان اسرائیل و فلسطینی ها ترامپ معتقد است به عنوان یک واسطه بیطرف می تواند درباره سازش میان دو طرف فلسطینی و اسرائیلی وارد عمل شود.
ترامپ در اوائل ماه جاری در گفتگو با «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی با بیان اینکه مذاکرات سازش بین فلسطینی ها و اسرائیل سخت ترین توافق در جهان است، وعده داده بود، دولت ترامپ شانس بسیار بزرگی در به نتیجه رساندن مذاکرات سازش دارد و آنرا امتحان خواهند کرد.
ترامپ خطاب به محمود عباس گفته بود، شاید راه حلی برای این مناقشه پیدا کنیم و شاید این مذاکرات آنقدرها هم که در طول این سالها غیر قابل حل تصور شده است، نباشد.
«عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهوری مصر روز یکشنبه به ترامپ گفته بود، رئیس جمهور آمریکا با شخصیت منحصر به فردش قادر است غیر ممکن را ممکن سازد.
ترامپ نیز از اظهارات السیسی استقبال کرده بود.
این در حالی است که اکثریت رییسان جمهوری پیشین آمریکا با اعتماد به نفس از توانایی خود مبنی بر آوردن دو طرف بر سر میز مذاکره سخن گفته بودند.
باراک اوباما رئیس جمهور پشین آمریکا نیز همواره با قاطعیت درباره صلح در خاورمیانه ابراز امیدواری کرده و گفته بود، تحت نظارت وی این امر محقق خواهد شد.
اوباما در سخنرانی خود در سال 2010 خطاب به مردم آمریکا گفته بود، رویای استقلال فلسطین در سال آینده بر آورده خواهد شد ولی اوباما با دو تلاش ناموفق در اجرای مذاکرات صلح در خاورمیانه و عدم تعهد به وعده های خود کاخ سفید را ترک کرد.
5. شکل گیری ائتلاف جدید میان آمریکا، اسرائیل و کشورهای عربی
حال با آغاز ائتلاف آمریکا، اسرائیل و کشورهای عربی یک فرصت جدید بوجود آمده تا طرفین دیدگاه مشترک خود را مبنی بر اینکه ایران یک تهدید امنیتی در حال رشد در خاورمیانه بشمار می آید را به نمایش بگذارند.
یکی از مقامات ارشد عربستان با ابراز امیدواری از موفقیت روش های غیر متعارف ترامپ، طرح صلح عربی در سال 2002 را به عنوان آغاز راه حل صلح در خاورمیانه، خواند.113/116
بیشتر بخوانید:
همراهی ترامپ با اسرائیل/ تاکید دوباره نتانیاهو بر ساخت شهرک های صهیونیست نشین
چالش های روابط اسرائیل و آمریکا در دوره ترامپ