ایران پرس- «ینس استولتنبرگ» دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ناتو روز دوشنبه در دیدار با «پترو پوروشنکو» رئیس جمهوری اوکراین با تصریح بر پایبندی عمیق این سازمان نظامی به ثبات و امنیت اوکراین گفت، سفرش به کی یف با هدف تاکید بر دوستی و مشارکت نزدیک بین ناتو و اوکراین انجام شده است.

«استولتنبرگ» با اشاره به نقض آتش بس در شرق اوکراین و تاکید بر توافقنامه مینسک به عنوان تنها راه برقراری آشتی بین اوکراین و روسیه، مدعی شد که روسیه باید هزاران نظامی خود را از اوکراین خارج کند و از پشتیبانی تروریست ها دست بردارد.

 ینس استولتنبرگ» دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ناتو»

 

دبیرکل ناتو در این حال بر تامین تجهیزات جدید برای اوکراین برای مقابله با حملات سایبری و شناسایی عوامل پشت پرده این حملات  تاکید کرد. سفر دبیر کل ناتو به کی یف و مذاکرات وی با مقامات ارشد اوکراین در واقع با هدف تاکید مجدد بر ادامه حمایت و پشتیبانی غرب از دولت غرب گرای اوکراین انجام گرفته است. پس از رای مثبت پارلمان اوکراین برای پیوستن این کشور به ناتو، «پوروشنکو» پنجشنبه 6 ژوئیه، قانون از سرگیری اقدامات اوکراین برای پیوستن به ناتو را امضا کرد.

پترو پروشنکو» رئیس جمهور اوکراین»

 

وی اعلام کرد که از این پس تلاش برای عضویت اوکراین در ناتو به عنوان یکی از مولفه های اصلی سیاست دولت آغاز شده است. رئیس جمهور اوکراین متعهد شد تلاش ها برای اصلاح ساختار امنیتی و بخش های دفاعی این کشور را به منظور ملحق شدن به ناتو افزایش خواهد داد. با این حال تردید زیادی درباره اینکه اوکراین بتواند به سرعت روند عضویت در ناتو را طی  کند وجود دارد. از یک طرف کی یف تاکنون نتوانسته است معیارهای مورد درخواست ناتو در بخش های نظامی، سیاسی، اقتصادی و حقوقی را کسب کند.

«بوریس تاراسییوک» (Boris Tarasyuk) رئیس سابق هیات نمایندگی اوکراین در ناتو در این باره اظهار داشت: ما باید برای برطرف کردن این موانع به منظور عضویت در ناتو سخت تلاش کنیم، که لازمه آن اجرای اصلاحات در زمینه های مبارزه با فساد مالی و تغییر سیستم قضایی است. وی از دیگر موانع پیوستن اوکراین به ناتو را درگیری ها در مناطق شرقی این کشور با شبه نظامیان جدایی طلب و همچنین مناقشه با روسیه بر سر شبه جزیره کریمه نام برد.

 اما از سوی دیگر، روسیه به عنوان مهمترین همسایه اوکراین، بزرگترین مخالف عملی شدن این مساله است. روسها استقرار ناتو در کشورهای همسایه خود یعنی کشورهای حوزه خارج نزدیک بویژه اوکراین را به مثابه عبور از خط قرمز مسکو وموجب به خطر افتادن امنیت ملی روسیه تلقی می کنند. در واقع مقامات مسکو در موارد متعدد با اشاره به تلاش متقابل ناتو و اوکراین برای نزدیکی هر چه بیشتر و در نهایت عضویت اوکراین در این سازمان نظامی، آن را مغایر با امنیت اروپا اعلام کرده اند.

ناتو و اوکراین

 

لذا از زمان مطرح شدن اولیه درخواست عضویت اوکراین در ناتو در دهه اول قرن بیست و یکم توسط دولت غربگرای اوکراین در دوره ریاست جمهوری ویکتور یوشچنکو به شدت با این مساله مخالفت کرده و عضویت این کشور در ناتو را به مثابه خطری جدی برای امنیت ملی روسیه اعلام کردند.

پس از روی کار آمدن مجدد یک دولت غربگرا در اوکراین به ریاست پترو پوروشنکو در سال 2014 ونیز وقوع جنگ داخلی در مناطق شرقی اوکراین، بار دیگر مقامات کی یف در پی عضویت این کشور در ناتو به مثابه ضمانتی امنیتی در قبال تهدیدات مسکو هستند.

با این حال مسکو در مخالفت با عضویت این کشور حوزه خارج نزدیک روسیه در ناتو جدی است و به هیچ عنوان چنین مساله ای را نمی پذیرد.به رغم این موانع، دولت غربگرای اوکراین امیدوار است که با پیگیری این موضوع و نیز نظر مساعد دیگر کشورهای ناتو بویژه اعضای مهم آن مانند آمریکا، بریتانیا و فرانسه بتواند به خواسته خود در این زمینه دست یابد.

با این حال حتی اگر کی یف بتواند رضایت همه اعضای ناتو را نیز برای عضویت جلب کند، مانعی بسیار جدی یعنی مخالفت روسیه با این مساله به قوت خود باقی می ماند که غلبه بر آن اگر نگوییم ناممکن، اما فوق العاده دشوار خواهد بود. 113/110

بییشتر بخوانید:

«پوروشنکو» در تدارک همه پرسی عضویت اوکراین در ناتو/ تحلیل

 ینس استولتنبرگ» دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ناتو»
پترو پروشنکو» رئیس جمهور اوکراین»
ناتو و اوکراین