به گزارش روز دوشنبه ایران پرس، گلوبال ریسرچ در تحلیلی درباره قراردادهای جدید ایران و تشکیل اپک گازی نوشت: با توجه به پیش بینی ها درباره نوسات بهای گاز طبیعی به نظر می رسد که در آینده شاهد ایجاد اپک گازی و ایجاد سازو کارهای لازم از طرف آن برای تثبیت قیمت گاز طبیعی باشیم.
یکی از دلایلی که می توان برای ایجاد اپک گازی بر شمرد به توافق های چند میلیارد دلاری ایران در بخش گاز طبیعی مربوط می شود. این توافق ها سبب ایجاد آشفتگی ها در زیرساخت های بازار گاز طبیعی می شود و ضرورت ایجاد سازمان اپک گازی با حضور ایران، روسیه و قطر را برای ایجاد ثبات در بازار گاز طبیعی دوچندان می کند.
شرکت فرانسوی توتال به تازگی در توافقی به ارزش چهار میلیارد و هشتصد میلیون دلار برای توسعه میدان گازی پارس جنوبی ایران با مشارکت چین و شرکت های ملی انرژی ایران حضور پیدا کرده است. این نشان دهنده نخستین سرمایه گذاری عمده یک شرکت غربی در ایران پس از رفع تحریم ها محسوب می شود.
برخی منابع خبری اعلام کرده اند؛ این توافق می تواند به فرانسه و شرکت های فعال در بخش انرژی این کشور فرصت منحصر به فردی برای سرمایه گذاری در کشور قطر بدهد. قطر کشوری است که در بزرگترین میدان گازی جهان با ایران سهیم است. قطر بزرگترین صادر کننده گاز مایع جهان است و اعلام کرده است که قصد دارد میزان صادرات خود را به میزان سی درصد افزایش دهد. بنابراین این کشور برای رسیدن به هدف خود به سرمایه گذاری بیشتری نیازمند است و شرکت توتال فرانسه می تواند شریکی مطمئن در این راه باشد.
در این حال هند هم پیشنهاد همکاری و سرمایه گذاری یازده میلیارد دلاری به ایران برای توسعه میدان گازی فرزاد «ب» را داده است. اگر چه ایران هنوز به این درخواست پاسخ رسمی نداده است اما بسیاری از کارشناسان انرژی این پیشنهاد را مطلوب ارزیابی می کنند.
علاوه بر هند، پیشنهادات زیادی به ایران برای گسترش این میدان گازی ارائه شده است. با توجه به آنچه که بیان شد پیش بینی می شود که بهای گاز طبیعی با توجه به سرمایه گذاری های گسترده ایران در این بخش کاهش پیدا کند. علاوه بر این پیش بینی می شود که دو کشور گینه نو و موزامبیک که منابع قابل توجهی گاز طبیعی در اختیار دارند به زودی وارد بازار جهانی شوند.
با توجه به طرح در دست اجرا در رابطه با گاز طبیعی در میادین گازی یامال و ساخالین روسیه پیش بینی می شود که بهای گاز طبیعی کاهش پیدا کند. با این وجود هزینه های حمل و نقل و تصفیه گاز هنوز هزینه های قابل توجهی هستند و این سبب افزایش قیمت گاز طبیعی می شود مگر اینکه فن آوری های جدید در مقیاس صنعتی سبب کاهش این هزینه ها شود.
در رابطه با نفت خام هم شاهد وضعیت برعکس وضعیت گاز طبیعی هستیم. تا زمانی که تولید نفت شیل در آمریکا متوقف نشود نمی توان شاهد افزایش بهای نفت خام در بازارهای جهانی شد.
نفت شِیل نفت نامتعارفی است که از اثر حاصل از گرما، هیدروژنهکردن، و انحلال گرمایی خردههای سنگ نفتزا (شِیل نفتی) به دست میآید. این فرایندها مواد آلی درون سنگ (کروژن) را به نفت و گاز مصنوعی تبدیل میکنند.
118/110
بیشتر بخوانید:
صادرات روزانه 27 میلیون مترمکعب گاز ایران به ترکیه/ آمادگی ایران برای ارسال گاز به عراق
ارجاع اختلاف شرکت ملی گاز ایران با شرکت گاز ترکمنستان به داوری بین المللی
برنامه ایران برای فروش گاز به ژاپن/ بازار آسیا برای فروش گاز بهتر از اروپا است