به گزارش ایران پرس، پایگاه اینترنتی روزنامه «هافینگتن پست» طی گزارشی از بوجود آمدن گرفتاری های سیاسی در کشورهای عربستان، امارات، بحرین و مصر در پی بحران قطر خبر داد.
بر اساس این گزارش، احتمال بروز بحران تازه و فاجعه بارتری با اقدامات ولیعهد جدید عربستان وجود دارد.
در حالی که عربستان از فهرست مطالبات سیزده گانه اش دست کشیده و به فهرست شش ماده ای بسنده کرده، ریاض اعلام کرد، سیاست ها و اقدامات صورت گرفته در قبال دوحه با نظر محمد بن سلمان ولیعهد جدید عربستان انجام شده است.
سفر «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا به ریاض عامل اصلی انگیزه ولیعهد عربستان برای اقدام علیه قطر بوده است.
محمد بن سلمان دیدار ترامپ از کشورش را به مثابه موافقت ضمنی با مداخله منطقه ای ریاض برشمرده و معتقد بود حمایت واشنگتن فرصت مبارزه با جمهوری اسلامی ایران و تقویت سیاست مداخله جویانه عربستان در کشورهای یمن، سوریه و عراق را به عربستان می دهد.
بررسی ریشه های بحران در خاندان آل سعود
عربستان در حال حاضر از بحران سیاسی داخلی بسیار پیچیده ای در داخل خاندان آل سعود رنج می برد.
ریشه های بحران در داخل خاندان آل سعود در اصل به سال 2015 زمان به حکومت رسیدن «ملک سلمان» پس از مرگ «ملک عبدالله بن عبدالعزیز» و سعی ملک سلمان در به قدرت رساندن فرزندش، با انتصاب محمد بن سلمان به سمت وزیر دفاع عربستان و سپس سپردن ولیعهدی به محمد بن سلمان با کنار زدن «محمد بن نایف» باز می گردد.
نکته جالب توجه این است که محمد بن سلمان شیفته کسب ولیعهدی به هر قیمتی بود و در این راستا با اتخاذ اقدام خطرناکی چون تحریم قطر آرزویش محقق گشت و ضمن عزل ولیعهد پیشین این مسند را از چنگ رقیبش ربود.
انتخاب شاهزاده محمد بن سلمان به ولیعهدی عربستان تصمیم نادرستی بود چرا که امیر جوان با توجه به تعلق داشتن به نسل سوم خاندان سلطنتی از فضای سیاسی و شیوه های کشورداری و مقتضیات سیاسی آگاهی ندارد، به همین دلیل تصمیمات خطرناک و بی توجهی اش به مقتضیات سیاسی جای تعجب ندارد.
محمد بن سلمان با هدف ورود به جرگه سیاست بین الملل و انصراف از سیاست های گذشته کشورش، خود را از «رویکرد پراگماتیسم»، ویژگی بارز سیاست نسل اول خاندان سلطنتی عربستان، منفک و وارد قمار سیاسی و نظامی جدیدی با محوریت دشمن پنداری ایران شد.
دراین میان حمایت بی قید و شرط «محمد بن زاید آل نهیان» ولیعهد ابوظبی از محمد بن سلمان، دلیل اهمیت ندادن به شبهه ها و نگرانی ها نسبت به جایگاهش در عربستان را توجیه می کند.
روزنامه «هافینگتن پست» با مشترک دانستن دیدگاه های سیاسی محمد بن سلمان و محمد بن زاید مبنی بر اصل «مداخله در منطقه» گزارش می دهد که این دیدگاه می تواند مانع از به خطر افتادن موقعیت عربستان و امارات شود.
از این رو، محمد بن سلمان و محمد بن زاید برای دستیابی به اهداف شان برنامه ای تدوین کرده و شعله ور کردن آتش بحران قطر یکی از نمودهای آن بود.
با انزوای قطر، ولیعهد عربستان تلاش می کند به ایران ضربه وارد کند و ولیعهد امارات نیز تلاش می کند به اخوان المسلمین ضربه بزند.
از این رو، قطر به میدان مبارزه مشترک عربستان و امارات مبدل شد اما بحران قطر با فاش کردن اوج ناتوانی بن سلمان، شکست عربستان را نیز آشکار ساخت.
روزنامه «هافینگتن پست» با اشاره به سیاست های قطر در واکنش به اتهامات و تحریم ها علیه این کشور گزارش داد، دوحه فورا به فاش کردن محتوای اسنادی دست زد که ریاض و ابوظبی را محکوم می کرد، بنابراین موفق به کسب حمایت جامعه بین الملل به ویژه ایران و روسیه گردید.
همچنین امضای تفاهم نامه دوجانبه مبارزه با تروریسم میان دوحه - واشنگتن مؤید بهره مندی قطر از پشتیبانی امریکا است، علاوه بر اینکه متضمن فروش جنگنده و تأیید موضع قانونی قطر در قبال تحریم های وضع شده علیه این کشور است.
موقعیت وخیم سیاسی ریاض در منطقه
روزنامه «هافینگتن پست» ضمن وخیم توصیف کردن موقعیت سیاسی ریاض به ویژه به خاطر داشتن نقش اصلی در ایجاد بحران پیچیده قطر معتقد است موضع کشورهای متخاصم قطر، ناکامی منطقه ای و بین المللی عربستان را آشکار ساخته و روابط تجاری و دیپلماتیک اش را تحت الشعاع قرار داده است.
از نقطه نظر «هافینگتن پست» شخصیت محمد بن سلمان به گونه ای نیست که شکست را پذیرفته و آن را تحمل کند، همین امر منجر به اتخاذ اقدامات به مراتب فاجعه بارتری از سوی ولیعهد عربستان می شود. 116/112
بیشتر بخوانید:
چشمانداز تحولات عربستان در دوره ولیعهد جدید
علنی شدن جنگ قدرت در عربستان: شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد شد +ویدئو
تنش ها و اختلافات حاد بین ولیعهد و جانشین وی در عربستان