«موگرینی» روز پنج شنبه پس از دیدار با «اسون میکسر» وزیر امور خارجه استونی در شهر تالین، پایتخت این کشور با بیان اینکه اتحادیه اروپا، زمینه همکاری و سرمایه گذاری مشترک بین اعضا را فراهم می کند، بر اهمیت سهیم بودن صنایع کوچک و متوسط در طرح های مشترک دفاعی اروپا تاکید کرد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین اجماع همه کشورهای عضو این اتحادیه در ارتباط با صندوق دفاعی اروپا را ضروری دانست. اتحادیه اروپا بویژه دو کشور مهم آن یعنی آلمان و فرانسه خواستار استقلال استراتژیک اتحادیه اروپا در زمینه سیاست دفاعی هستند.
بروز اختلاف بین آمریکا و اتحادیه اروپا پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا ،بویژه بر سر مسائل دفاعی و نقش واهمیت سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و نیز خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا «برگزیت»، باعث شده تا کشورهای اتحادیه اروپا، تقویت تدابیر و سازو کارهای مستقل اروپایی در زمینه دفاعی و امنیتی را مد نظر قرار دهند.
به گفته دکتر علی اکبر کیانی کارشناس مسائل سیاسی، اروپا به سمت تشکیل تدریجی ارتشی مستقل که البته پشتیبان و همکار ناتو باشد در حال حرکت است. در این راستا شاهد افزایش تلاش ها برای ایجاد نیروی نظامی مستقل اروپا، تدوین راهبرد جهانی اتحادیه اروپا و نیز ایجاد نهادهای نظامی، امنیتی اروپایی هستیم.از جمله ارائه طرح صندوق دفاعی اتحادیه اروپا از سوی کمیسیون اروپا به عنوان رکن اجرایی آن ، گام مهمی در راستای ایجاد توانمندی دفاعی مستقل اروپایی است.
کارکرد این صندوق دفاعی، تأمین مالی و حمایت و پیشبرد طرح های تحقیقاتی در بخش های صنعتی برای تقویت ظرفیت دفاعی اتحادیه اروپا است. گام مهم دیگر در این زمینه ، تشکیل مرکز فرماندهی اروپایی برای عملیات خارجی موسوم به ظرفیت اقدام و برنامه ریزی نظامی اتحادیه اروپا «ام پی سی سی» است. به گفته «الکساندر نویا» نماینده مجلس آلمان از حزب چپ ها، اگر اتحادیه اروپا درصدد ایجاد بدیل ناتو در بخش دفاع است ،پیش از همه باید سیاست جدید دفاعی را طرح ریزی کند.
البته تقویت همکاری های اتحادیه اروپا با ناتو نیز همواره مد نظر بروکسل قرار دارد.مقامات اتحادیه اروپا تاکید می کنند که طرح های مد نظر بروکسل، جایگزین ناتو یا آمریکا نمی شود، بلکه در واقع گامی در راستای اقدام مستقل اروپایی به منظور تحقق اهداف و حفظ منافع اروپایی ها است. به رغم اطمینان دادن ها،این اقدامات موجب حساسیت عضو فرا آتلانتیکی ناتو یعنی آمریکا و متحد نزدیک آن یعنی بریتانیا شده است.در مقابل، مقامات ارشد ناتو ظاهرا موضع مخالف در این زمینه ندارند.
کما اینکه «ینس استولتنبرگ» دبیر کل ناتو تاکید کرده که این سازمان نظامی همکاری نزدیکی با اتحادیه اروپا، در محورهای مختلفی از جمله دفاع سایبری، جنگ ترکیبی، رزمایش های نظامی و امنیت دریایی دارد.
روند کنونی نشان می دهد که در آینده در دوسطح یعنی سطح اتحادیه اروپا و سطح کشورهای عضو چه به صورت دو جانبه و یا چند جانبه شاهد افزایش تلاش ها برای ایجاد ساختارهای دفاعی اروپایی خواهیم بود.هر چند که می توان پیش بینی کرد که مواضع مخالف در این زمینه بویژه از سوی بریتانیا شنیده شود.118/112
سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
موگرینی: اتحادیه اروپا تحریم ها علیه روسیه را تمدید خواهد کرد
تاکید موگرینی بر افزایش تمایل کشورها به تعامل با اتحادیه اروپا/ تحلیل
موگرینی از همسویی اتحادیهاروپا و روسیه درباره برجام میگوید