ایران پرس- موضوع «سعد الحریری» نخست وزیر لبنان به موضوعی جنجالی دراروپا تبدیل شده است، به گونه ای که در روزهای اخیر شاهد بوده ایم که مقامات اروپایی آشکارا از مسئولان سعودی خواسته اند که به سعد الحریری اجازه خروج از عربستان را بدهد.

«امانوئل ماکرون» رییس جمهوری فرانسه و وزیر امور خارجه این کشور، «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیران امور خارجه آلمان و ایتالیا درخواست اجازه به الحریری برای خروج از عربستان را مطرح کردند.

این درحالیست که یک منبع درکاخ الیزه دیروز اعلام کرد که الحریری به زودی به فرانسه    می رود.

اما «میشل عون» رییس جمهوری لبنان موضعی شدیدتر اتخاذ کرد وبا متهم کردن عربستان به بازداشت الحریری و خانواده اش و گروگان گرفتن آن ها، گفت؛ آنچه که روی داد، اقدامی خصمانه ضد لبنان بود.

سعد الحریری نخست وزیر لبنان

مقامات اروپایی و لبنانی درمواضع خود مصاحبه تلویزیونی چند روز پیش سعد الحریری را که گفته بود به زودی به لبنان باز می گردد و همچنین دیدار وی با «بشاره الراعی» اسقف مارونی  در ریاض را  نادیده گرفتند وحتی به توییت های متوالی الحریری از زمان مصاحبه تلویزیونی اش درباره اینکه حالش خوب است و به زودی به لبنان باز می گردد، توجهی نکردند.

مشخص است که پس از مصاحبه تلویزیونی اخیر سعد الحریری، این امکان که وی ازعربستان خارج نشود، وجود نداشت، ماندن وی درعربستان، به اعتبار این کشور که درخصوص موضوع الحریری و نیز بازداشت گسترده شاهزادگان و مسئولان سعودی و پیش از آن درزمینه موضوع محاصره قطر، بسیار خدشه دار شده است، لطمه بیشتری وارد می کند.

شاید عجیب ترین بخش موضوع الحریری، پرده برداشتن از احتمال ارتباط این موضوع با تحولات قبلی باشد، زیرا به نوشته یک روزنامه فرانسوی، موضوع سکوت الحریری درباره حزب الله و ایران درلبنان، تنها دلیل فراخوانی ناگهانی وی به عربستان نیست، چرا که همکاری برای انتصاب میشل عون که نامزد حزب الله برای ریاست جمهوری است و تحولات پس از آن، همه با موافقت عربستان صورت گرفت.

براساس این تحلیل، فراخوان الحریری را می توان درچارچوب تلاش «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی برای تصرف بخش عمده ای از ثروت های نخبگان مالی عربستان دانست واین مساله، تشدید روند بازداشت ها با شعار«مبارزه با فساد» را توجیه می کند. می توان گفت، هدف اصلی در وهله اول، مصادره ثروت های کلان است و علت آن هم مشخص است، بحران عربستان که ناشی از کاهش درآمدهای نفتی است و نیاز ولیعهد به تامین هزینه های پروژه های کلان و پرهزینه؛  همین طور که برای تامین هزینه طرح های خود در ساخت شهر نیوم به 500 میلیارد دلار  نیاز دارد.

صرف نظر از موضوع الحریری و بازداشت ها در عربستان و قضیه محاصره قطر، هدف مالی، یکی از اهداف اقدامات خطرناکی است که عربستان با حمایت امارات و بحرین و مصر ضد قطر  صورت داده  است.

خروج نخست وزیر لبنان ازعربستان، تضمین کننده ثروت وی نیست و الحریری نه قادر به مقابله با عربستان است که همواره حامی سیاسی و مالی وی بوده است و نه اینکه می تواند نقش سیاسی و مالی جدیدی را ایفا کند، مساله مهم این است که طرح های عربستان شکست خورده واین کشور خسارت های بیشتری را متحمل شده است.

مترجم : کبري اقايي

منبع خبر: روزنامه القدس العربی 

بیشتر بخوانید : 

میشل عون: اقدام ریاض در بازداشت حریری خصمانه است/ سعد حریری : به لبنان باز می گردم

دیدار سفیر مسکو در ریاض با «سعد حریری»

رئیس جمهور فرانسه حریری و خانواده اش را به پاریس دعوت کرد

توییت حریری، بازگشت بدون خانواده / ویدئو

سعد الحریری نخست وزیر لبنان