این تصمیم که با حمایت «آجیت پای» رئیس منصوب کمیسیون فدرال ارتباطات با حکم «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری امریکا اتخاذ شده، گام دیگر دولت این کشور برای محدودسازی جریان آزاد اطلاعات توصیف شده است.
بی طرفی اینترنت به معنای آن است که ارائه کنندگان خدمات اینترنتی باید با همه اطلاعاتی که از خطوطشان منتقل میشود، بی طرفانه برخورد کنند و نباید بنا به محتوا، کاربر، وبسایت یا شکل اتصال به اینترنت، در انتقال بخشهای مختلف اطلاعات تبعیض قائل شوند.
با کنار گذاشته شدن این قاعده، شرکت های ارائه کننده خدمات اینترنتی، متناسب با پولی که از کاربران دریافت می کنند، خدمات بهتری شامل دسترسی به اطلاعات بیشتر یا بهره مندی از سرعت بالاتر خواهند داد.
به عبارت دیگر، ثروتمندان قادر به دریافت خدمات بهتری خواهند بود؛ ضمن این که در این صورت احتمال نقض حریم خصوصی کاربران از سوی شرکت های خصوصی تقویت می شود. البته مدافعان حذف "بی طرفی اینترنت" در امریکا معتقدند، با این اقدام، رقابت در اینترنت افزایش می یابد و زمینه برای ارائه خدمات متنوع به می آید. آنان همچنین تاکید می کنند که این قانون با الزامات فنی، تجاری و حتی انتظارات مصرف کنندگان هماهنگ نیست.
با این حال، فارغ از اختلاف نظر فنی میان دو گروه موافق و مخالف "بی طرفی اینترنت"، حذف این قاعده با تصمیم رییس منصوب ترامپ در کمیسیون فدرال ارتباطات، بار دیگر نگاه رئیس جمهوری امریکا را به موضوع آزادی بیان و جریان آزاد اطلاعات در کانون توجه قرار داده است. ترامپ حتی پیش از ورود به کاخ سفید، جنگ با رسانه ها را آغاز کرده بود.
وی با ابداع و به کارگیری مداوم عبارت "رسانه های جعلی"، برخی از معروف ترین شبکه های خبری و روزنامه ها را به فریبکاری، جعل اخبار و دروغ گویی متهم کرده است. این برخوردها موجب شده است که برخی منتقدان ترامپ وی را "دشمن بزرگ رسانه ها" بنامند.
آماندا فایر مشاور بلندپایه ائتلاف رسانه های آزاد می گوید: تهدید اخیر ترامپ علیه رسانه ها بی اساس است و چنین لفاظی هایی، تمامیت دموکراسی را در امریکا در معرض خطر قرار می دهد.
در چنین شرایطی، ایجاد محدودیت در جریان بدون تبعیض اطلاعات و ارائه خدمات در اینترنت، گام دیگری در جهت سیاست های خصمانه ترامپ علیه رسانه ها و ابزارهای گردش آزاد اطلاعات در امریکا به شمار می رود.
البته افزایش درآمد شرکت های ارائه کننده خدمات اینترنتی و بهره مندی ثروتمندان از خدمات بهتر، در کنار کمک به افزایش خلاقیت و به روز رسانی قوانین اینترنتی در اتخاذ تصمیم کمیسیون فدرال ارتباطات موثر بوده است. با این حال، بهره برداری سیاسی ترامپ از این موضوع برای مقابله با مخالفان و منتقدان در فضای مجازی، نگرانی هایی را نیز به وجود آورده است.
133/111
نویسنده: امیرعلی ابوالفتح