وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بر تشکیل «مجمع گفت و گوهای منطقه‌ای» برای غلبه بر مشکلات امنیتی و رفع بی‌اعتمادی میان کشورهای منطقه خلیج فارس تاکید کرد.

«محمدجواد ظریف» در شورای روابط خارجی آمریکا در نیویورک گفت، منطقه ازفقدان گفت وگوهای منطقه‌ای رنج می‌برد و بی‌اعتمادی میان کشورها سبب بحران‌های عمیق منطقه‌ای شده است.

وزیرامور خارجه ایران برای غلبه براین مشکلات، تشکیل مجمعی را پیشنهاد کرد که کشورهای منطقه با عضویت در آن، راه‌کار خروج از بحران‌های منطقه‌ای را ارائه کنند.

ظریف با اشاره به تجربه اروپا در مذاکرات منطقه‌ای موسوم به مذاکرات هلسینکی می‌گوید: غیرقابل نقض بودن مرزها، احترام به استقلال و تمامیت‌ارضی و دخالت نکردن در امور داخلیِ یکدیگر، مجموعه‌ای از اصول را تشکیل می‌دهند که در روند هلسینکی، به اصولِ «بلیط» معروف بودند، زیرا پذیرش این اصول، به مثابه «بلیطِ لازم» برای ورود به آن مجمع گفت وگوهای منطقه‌ای بود.

ارائه طرح گفت وگوها از سوی ایران درحالی مطرح می‌شود که منطقه غرب آسیا در آتش جنگ و افراط گرایی می‌سوزد. از قریب به 20 سال پیش، افغانستان، عراق، سوریه، یمن و لیبی در جنگ و کشتار گرفتارآمدند و تا کنون صدها هزار تن در این جنگ‌ها جان خود را از دست داده‌اند.

در حالی که با همکاری‌های منطقه‌ای و رفع بی‌اعتمادی‌ها و سوتفاهمات میان کشورهای منطقه، امکان جلوگیری از این درگیری‌ها وجود داشت. 

تکاپوی ایران برای حل بحران‌های منطقه‌ای

البته در سال‌های اخیر، بوِیژه پس از شروع جنگ در سوریه و یمن، جمهوری اسلامی ایران طرح‌هایی را برای حل این بحران‌ها ارائه کرده است. به عنوان مثال، در سوریه، ایران بر برقراری آتش‌بس، تدوین قانون اساسی جدید، تشکیل دولت فراگیر و برگزاری انتخابات با حضور کلیه جریان‌های سیاسی در سوریه تاکید کرده است.

طرح مشابهی نیز برای پایان دادن به جنگ در یمن از سوی جمهوری اسلامی ایران مطرح شد. با این حال، برخی از کشورهای منطقه با امید به پیروزی چند هفته‌ای در سوریه یا یمن، بر ادامه جنگ در این دو کشور تاکید کردند. 

اکنون هفت سال ازآغاز جنگ سوریه و سه سال از آغاز جنگ یمن می‌گذرد و هنوز انسان‌های بیگناه در این دو کشورکشته می‌شوند. حتی ورود قدرت‌های فرامنطقه‌ای، بویژه آمریکا و اروپا به جنگ‌های کنونی در منطقه غرب آسیا نیز نتوانست به حامیان ادامه جنگ در سوریه و یمن کمک کند.

این درحالی است که به گفته «دونالد ترامپ»، رییس جمهوری آمریکا، جنگ‌های این کشور در منطقه بیش ازهفت تریلیون دلارهزینه داشته است؛ بدون اینکه این جنگ‌ها برای امریکایی‌ها حاصلی داشته باشد.

از این‌رو؛ به نظر می‌رسد با مشخص تر شدن فقدان راه حل‌های نظامی برای غلبه بر منازعات منطقه‌ای و همچنین، سرخوردگی برخی از بازیگران غربی به منظور بهره‌مندی از سیر تحولات منطقه غرب آسیا، زمینه برای شنیدن طرح ایران مبنی بر تشکیل «مجمع گفت و گوهای منطقه‌ای» فراهم‌تر شده است.

تحقق این طرح می‌تواند گام اول برای خروج منطقه از جنگ، کشتار، افراط گرایی و ویرانی باشد که پیامد منفی آن نه فقط متوجه ملت‌های منطقه شده است بلکه صلح جهانی را به شکل نگران کننده‌ای تهدید می‌کند.   

نویسنده:  امیرعلی ابوالفتح

 116/120

بیشتر بخوانید: 

 حکیم، خواستار گشودن درهای گفت وگو میان ایران و اعراب شد

چرایی همسویی اعراب خلیج فارس با ترامپ ضد ایران/ تحلیل

حمایت کویت از تقویت روابط ایران و اعراب حاشیه خلیج فارس