ایران پرس- «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد، بر حفظ توافق هسته‌ای ایران تاکید کرد و از آمریکا خواست از این توافق خارج نشود.

«آنتونیو گوترش» روز پنجشنبه با بیان اینکه برجام، پیروزی مهم در عرصه دیپلماتیک است، درباره هرگونه تلاش برای نابودی توافق هسته‌ای ایران هشدار داد.

گوترش درعین حال با بیان اینکه حوزه‌هایی وجود دارد تا درباره آنان مذاکرات معناداری انجام شود، مدعی شد، نگرانی برخی از کشورها را در ارتباط با نفوذ ایران در دیگر کشورهای منطقه درک می‌کند. 

«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد

 

همزمان با نزدیک شدن به موعد تصمیم‌گیری جدید «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا درباره برجام، موضع‌گیری‌های مختلف جهانی در حمایت از برجام بیشتر شده است.

ترامپ با این ادعا که برجام، توافقی ناقص است و همه رفتارهای ایران را دربر نمی‌گیرد، تهدید کرده است تا 12 ماه مه جاری، تصمیم نهایی خود را درباره برجام اتخاذ و اعلام خواهد کرد.

رئیس جمهور آمریکا اعلام کرده است، اگر در جریان رایزنی با طرف‌های اروپایی برجام، برنامه موشکی و بحث حضور و نقش ایران در منطقه، به چارچوب برجام اضافه شود، در این توافق خواهد ماند.

این سیاست آمریکا نشان می‌دهد نگاه این کشور به برجام، «سیاسی» است، چون که توافق هسته‌ای ایران به تایید شورای امنیت سازمان ملل رسیده و در حکم توافقی بین‌المللی است.

چارچوب برجام فقط مسائل هسته‌ای است و بر اساس منافع کشورهای طرف مذاکره کننده پس از مذاکراتی سخت و فشرده امضاء شده است. 

برجام؛ رویکرد سازنده ایران درقبال مسائل جهانی

برجام، نشان از رویکرد سازنده ایران درقبال مسائل جهانی دارد و توافق هسته‌ای، قدرت دیپلماسی ایران را با تثبیت حق غنی‌سازی اورانیوم در خاک ایران برای همگان ثابت کرد.

نمایش قدرت ایران در عرصه‌های مختلف، خوشایند برخی رژیم‌های منطقه‌ای نیست و دشمنی ترامپ با برجام درهمین چارچوب قابل ارزیابی است.

سیاسی کاری امریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران

درهمین زمینه؛ «ریچارد هاس» رئیس اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا سه‌شنبه گذشته در واکنش به بیانیه نادرست کاخ سفید درباره برنامه هسته‌ای ایران همزمان با شوی تبلیغاتی نخست وزیر رژیم صهیونیستی، اظهار کرد:

"بیانیه غلط کاخ سفید درباره برنامه هسته‌ای ایران، نشانه سیاسی‌کاری است."

بیانیه کاخ سفید همسو با ادعای «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل منتشر شد و در آن ادعا شده بود ایران برنامه مخفی ساخت تسلیحات هسته‌ای دارد. 

نتانیاهو هم ادعا کرد، ایران پس از برجام نیز برنامه مخفیانه هسته‌ای خود را دنبال کرده است. این ادعای نتانیاهو درچارچوب ترغیب ترامپ برای خروج از برجام به نمایش درآمد، اما واکنش جامعه جهانی، حمایت از توافق هسته‌ای ایران و تاکید بر حفظ آن بوده است.

مواضع ترامپ و نتانیاهو، اوج سیاسی‌کاری و ایران‌هراسی باهدف ترغیب طرف‌های دیگر برجام برای ورود به مسائل دیگر ازجمله برنامه موشکی و نفوذ موثر ایران در منطقه غرب آسیا است. هیچ کشوری، مسائل داخلی و اسرار دفاعی خود را برای دیگران به اشتراک نمی‌گذارد. 

کم یا زیاد کردن برجام مورد قبول نخواهد بود

برجام، اهرمی برای فشار بر ایران در این زمینه و محدود کردن نقش موثر ایران در منطقه غرب آسیا، نیست و نخواهد بود. درهمین چارچوب؛ «علی‌اکبر ولایتی» مشاور رهبر معظم انقلاب اسلامی در امور بین‌الملل ایران روز سه‌شنبه، گفت:

"ایران برجام را همانگونه که تهیه شده است، می‌پذیرد و به هیچ‌عنوان کم یا زیاد کردن برجام مورد قبول نخواهد بود."     

با توجه به این موضع‌گیری؛ جمهوری اسلامی ایران در برابر هر سناریویی که ترامپ در برابر برجام اتخاذ کند، آماده است. نگرانی از نفوذ ایران در منطقه، که دبیرکل سازمان ملل هم به آن اشاره کرده، خلاف واقع است.

ایران در منطقه غرب آسیا، نقش موثری در برقراری ثبات و امنیت منطقه دارد و به درستی با تروریسم مبارزه می‌کند.

با توجه به این واقعیت؛ همانطور که ولایتی تاکید کرده است:

«اگر کشورهای همسوی آمریکا بویژه اروپایی‌ها برای ماندن برجام، بخواهند با آمریکایی‌ها در برجام تجدیدنظر کنند، مطمئناً یکی از گزینه‌های ایران عقب‌نشینی از برجام است."     

نویسنده: علی‌کرمی

133/112

بیشتر بخوانید:

خصومت ورزی امریکا علیه ایران، نگاهی به تحرکات  ضد ایرانی ترامپ در سال 96

تکرار ادعاهای واهی امریکا علیه ایران

«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد