نظامیان رژیم سعودی سهشنبه، 31 ژوئیه در موج جدید بازداشتها در عربستان، شماری از فعال جامعه مدنی و حقوق زنان این کشور ازجمله "سمر بدوی" (samar Badawi) و "نسیمه الساده"(Nasimah al-Sadeh) را بازداشت کردند.
"سمر بدوی" از جمله فعلان حقوق بشر است که در جهان به واسطه فعالیتهایش در حمایت از حقوق زنان در عربستان شناخته میشود و برنده سال ۲۰۱۲ "جایزه بینالمللی زن شجاع" آمریکا است. "نسیمه الساده" نیز فعال منطقه شرق عربستان است که پیشتر تمایل خود را به مشارکت در جمعیت دفاع از حقوق زنان اعلام کرده بود. علاوه بر این دو تَن، دهها فعال مدنی و بسیاری از مخالفان داخلی سیاستهای عربستان نیز طی هفتههای گذشته دستگیر شدند.
این دستگیریها موجی از اعتراضات بینالمللی را درپی داشته است. به ویژه آنکه رژیم عربستان طی یکسال اخیر با قدرت گرفتن «محمد بن سلمان» ولیعهد این رژیم وعده انجام اصلاحات در عرصههای مختلف سیاسی و فرهنگی و اجتماعی در عربستان را در راستای خواسته کشورهای غربی و نیز مطرح کردن طرح اصلاحات اقتصادی و اجتماعی بلند پروازانه 2030 ، داده است.
بن سلمان در تصمیماتی شتابزده و نمایشی به زنان عربستان آزادیهایی چون حق رانندگی، امکان خروج از منزل و مسافرت به تنهایی، حضور در اماکن عمومی و اشتغال زنان را در بخشهای مختلف اقتصادی و اجتماعی داد.
این شرایط با استقبال زنان و فعالان حقوق مدنی در عربستان رو به رو شد، اما دیری نپایید که رژیم سعودی آن را دستمایه سرکوب و زندانی کردن فعالان حقوق مدنی در عرصههای مختلف این کشور کرد. به طوری که اکنون بیش از 30 هزار نفر از فعالان اجتماعی و مدنی در زندانهای عربستان به سر میبرند.
"جمال خاشقجی" Jamal Khashoggi روزنامهنگار برجسته و سردبیر پیشین روزنامه در عربستان سعودی در این زمینه گفت: محمدبن سلمان، با برداشتن محدودیتهای به شدت سختگیرانه اجتماعی، به ویژه با برداشتن ممنوعیت رانندگی زنان توجه غربیها را به خود جلب کرده است. درهمین حال، وی سرکوب آزادیهای سیاسی را شدت بخشیده و توانایی ابراز عقیده مخالف را از مردم سلب کرده است.
بسیاری از سازمانهای بینالمللی و حقوق بشری از جمله عفو بینالملل در بیانیههایی از دستگیری فعالان مدنی در عربستان ابراز نگرانی کرده و خواستار آزادی آنها شدند. به اذعان بسیاری از آنها، رژیم سعودی یکی از اصلیترین ناقضان حقوق بشر در جهان است. با این حال مقامات سعودی که از حمایتهای واشنگتن برخور دارند همچنان به سیاستهای ضد بشری خود در داخل و خارج از عربستان در یمن ادامه میدهند.
"میدیا بنجامین" Medea Benjamin از رهبران جنبش صلح آمریکا در این باره گفت: سکوت دولت ترامپ و انعقاد قراردادهای میلیاردی فروش سلاح، سعودی را در نقض حقوق بشر بیپروا کرده است.
اگر چه بازداشتها در عربستان و جنایتهای این کشور در یمن نشان میدهد که آل سعود کمترین توجهی به موضوعات حقوق بشری ندارد اما به نظر میرسد ادامه این سیاستها، بن سلمان را در وضعیت شکنندهای قرار خواهد داده است.
کانادا پس از این بازداشتها در بیانیهای از دستگیری فعالان مدنی در عربستان ابراز نگرانی کرد و خواستار آزادی آنها شد. وزارت خارجه عربستان، درخواست وزیر خارجه و مسئولان سفارت کانادا برای آزادی فوری فعالان مدنی را دخالت آشکار در امور داخلی این کشور و مغایر با عرف بین المللی نامید و این موضع کانادا را به منزله تعرض به نهادها، قوه قضائیه و نیز اخلال در اصل حاکمیت کشورش برشمرد.
عربستان سعودی انتقاد کانادا را تحمل نکرد و ضمن فراخواندن سفیر این کشور در ریاض، وی را «عنصر نامطلوب» خواند به طوری که به او 24 ساعت فرصت داد تا خاک عربستان را ترک کند.
بیشتر بخوانید:
فرانس24: عربستانسعودی زیر تیغ انتقادهای جهانی
اروپا در کنار کانادا؛ عربستان درباره نقض حقوقبشر توضیح دهد