در مرحله ای جدید از اقدامات کی یف علیه مسکو، پارلمان اوکراین رای به لغو پیمان دوستی با روسیه داده است.
نمایندگان پارلمان اوکراین (رادا) قانون مربوط به لغو پیمان «دوستی، همکاری و مشارکت» بین اوکراین و فدراسیون روسیه را مورد تایید قرار دادند.
این سند که از سوی «پترو پروشنکو» رئیس جمهوری به پارلمان تقدیم شده بود، روز پنج شنبه با رای مثبت 277 نماینده به تصویب رسید. برای تصویب آن حداقل 226 رای لازم بود.
بر اساس این قانون، اجرای پیمان دوستی با روسیه از اول آوریل سال 2019 متوقف خواهد شد. در این قانون تاکید شده که فسخ پیمان دوستی با روسیه، اوکراین را از هر نوع تعهدی در برابر اجرای مفاد آن آزاد کرده و بر تعهدات و وضعیت حقوقی این کشور بر اساس کنوانسیون وین درباره توافقات بین المللی تاثیری نخواهد گذاشت.
پیمان «دوستی، همکاری و مشارکت» بین اوکراین و روسیه در مه 1997 بین دو کشور امضاء شده و پارلمان اوکراین آن را در ژانویه 1998 مورد تایید قرار داده بود.
این اقدام کی یف گام دیگری در مسیر واگرایی بیشتر از مسکو و گسستن پیوندهای بین دو کشور است که از سابقه ای طولانی برخوردار است.
از دیدگاه مسکو، این اقدامات با حمایت آشکار و پنهان غرب و با هدف جدا ساختن هر چه بیشتر اوکراین از روسیه صورت گرفته است. «فرانتس کلینتسویچ» Frants Klintsevich عضو ارشد کمیته امور دفاعی شورای فدراسیون روسیه معتقد است که طرف اوکراینی مدتهاست که پیمان مربوط به دوستی، همکاری و مشارکت با روسیه را اجرا نمی کند و اقدام پروشنکو در لغو این پیمان، در راستای تلاش وی برای افزایش میزان محبوبیت اش در مبارزات انتخابات ریاست جمهوری مارس 2019 اوکراین صورت گرفته است.
به گفته کلینتسویچ: تنها هدف پروشنکو از این اقدام، ادامه فریب افکار عمومی و تاثیرگذاری بر جامعه اوکراین به منظور فراهم سازی شرایط برای پیروزی خود در انتخابات ریاست جمهوری آینده است.
روسها در عین حال بر این مساله تاکید می ورزند که غربیها مشوق مقامات کی یف برای انجام اقدامات تحریک آمیز ضد روسی هستند.
از دیدگاه مسکو، در رویارویی دریایی اخیر، غرب در قالب ناتو و اتحادیه اروپا با حمایت از مواضع و اقدامات اوکراین، دولت کی یف را برای اقدامات تنش آفرین تشویق کرده است.
در اینزمینه «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در دیدار روز پنج شنبه خود با «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حاشیه نشست وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان امنیت و همکاری اروپا از این مساله بشدت انتقاد کرد.
به گفته لاوروف: غربیها تمامی اقدامات نادرست مقامات کییف را میبخشند و این مسئله شامل اقدام تحریک آمیز اخیر ناوگان دریایی اوکراین در تنگه کرچ نیز میشود، در حالیکه چنین برخوردی تنها باعث تشویق آنها به ادامه سیاست مخرب خود و به نابودی کشاندن اوکراین شده است.
به رغم این موضع مسکو، اما مقامات ارشد اوکراین در اظهارات و مواضع خود بر درخواست از اروپا و امریکا برای کمک به این کشور در مقابل اقدامات روسیه تاکید می ورزند.
در عین حال پروشنکو علاوه بر اینکه از حامیان اصلی کاهش و حتی قطع کامل روابط با روسیه است، بر شدت عمل غربیها علیه مسکو از جمله با تشدید تحریمها علیه روسیه و نیز اعزام ناوهای رزمی ناتو به دریای آزوف برای مقابله با اقدامات مسکو تاکید می کند.
بدین ترتیب انتظار می رود که روابط مسکو و کی یف به سمت واگرایی هر چه بیشتر و افزایش تنشها سوق پیدا کند.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
141/118
بیشتر بخوانید:
فراخوان نیروهای ذخیره در ارتش اوکراین
الاخبار: رفتارهای تحریکآمیز اوکراین درقبال روسیه