به گزارش پارستودی؛ «محمد جواد ظریف» در گفت و گوی اختصاصی با شبکهخبری «فونیکس» چین که جمعهشب از این شبکه پخش شد، گفت: حضور ناو آمریکا در خلیج فارس بیش از آن که اثر مثبت داشته باشد، در واقع ایجاد تنش و تشنج میکند و هر وقت آمریکاییها حضورشان را در خلیج فارس افزایش دادهاند همه کشورهای خلیج فارس با خطراتی مواجه شدهاند.
تعقیب و شناسایی ناو هواپیمابر آمریکایی
وزیر خارجه افزود: ایران کشور قدرتمندی است و میتواند از منافع خود دفاع کند و این منطقه است که میتواند از حضور آمریکا، ضرر کند و بعید میدانم آمریکاییها شرایط برای تهدید ایران را داشته باشند.
ظریف درباره خروج نیروهای آمریکایی از سوریه نیز گفت: سیاست آمریکا در منطقه یک سیاست خطرناکی است که باید این سیاست عوض شود.
آینده چالشهای ایران و آمریکا
وزیر خارجه همچنین درمورد چالشهای پیشرو ایران و آمریکا گفت: شرایط و روابط به همین حالت چالشی ادامه خواهد یافت و بعید میدانم آمریکاییها بهرغم همه تصمیمگیریهای نابخردانهای که داشتهاند، تصمیم بر تشدید این حالت در روابط خود با ایران بگیرند.
ظریف گفت: ما برای هر شرایطی آماده هستیم و مردم ایران نشان دادهاند با جدیت از کشورشان دفاع میکنند و ما دنبال درگیری نیستیم و بعید هم میدانم کس دیگری هم دنبال درگیری باشد.
با آمریکا مذاکره نمیکنیم
وزیر خارجه در پاسخ به این سئوال که تحلیلگران چینی معتقدند ایران بعد از شش ماه چارهای بهجز مذاکره با آمریکا ندارد، گفت: فکر میکنم تحلیلگران چینی بعد از شش ماه، تحلیلشان را عوض میکنند.
ظریف تصریح کرد: ما هیچ وقت در شرایط اضطرار با آمریکا مذاکره نخواهیم کرد، طرفی که از مذاکره خارج شد، ایران نبود، آمریکاییها تا هشت ماه قبل در برجام حضور داشتند و با ما مذاکره میکردند ولی آن را ترک کردند و خودشان باید به مذاکره برگردند.
وی اظهار داشت: فکر میکنم تحلیلگران چینی به این نتیجه خواهند رسید که آمریکا چارهای ندارد بهجز این که تصمیم خود را عوض کند.
آمریکا نمیتواند مانع صادرات ایران شود
وزیر خارجه افزود: آمریکا نمیتواند جلو صادرات نفت ایران را بگیرد و اگر بخواهد جلو صادرات ما را بگیرد، مجبور است وارد سیاستهایی شود که دنیا را به آشوب خواهد کشاند.
برجام
ظریف در پاسخ به این سئوال که اگر سه سال پیش برجام را امضاء کردید میدانستید آمریکا از آن خارج میشود چکار میکردید؟ گفت: اگر به سه سال قبل برمیگشتیم حتما سختگیری بیشتری انجام میدادیم، ما اینطور نیست که سه سال پیش، پیشبینی احتمال امروز را نداشتیم اما آیا این که میشد به یک توافق بهتر از توافق فعلی رسید به نظر من دشوار بود.
چین مهمترین طرف تجاری ایران است
ظریف در پاسخ به سئوالی در مورد وضعیت ساز و کار مالی اروپا با ایران تاکید کرد: سیاست خارجی ما سیاست واکنش به اروپا نیست اروپا هم مهمترین طرف تجاری ما نیست، مهمترین طرف تجاری ما چین، روسیه و همسایگان ما هستند ما با این کشورها مکانیسمهای خود را ایجاد کردهایم.
ظریف گفت: البته ما به دنبال این نیستیم که با کشورهای اروپایی ارتباط نداشته باشیم، معتقدیم کشورهای اروپایی نیز مانند چین و روسیه باید وظایف خود را در برابر برجام نشان دهند و اگر این کار را نکنند بیانگر این است که اروپا نمیتواند طرف قابل اعتمادی برای دنیا باشد.
وزیر خارجه تاکید کرد: با این حال، ما نمیخواهیم روابطمان را با دنیا به هم بزنیم و روابط را با کشورهای همسایه و چین و روسیه ادامه خواهیم داد.
ظریف افزود: اروپاییها هم به ما گفتند که بهرغم مخالفتهای آمریکا مشغول کار روی «ساز و کار مالی» هستند اما ما هیچ وقت منتظر اروپا نبودیم و اکنون هم منتظر نیستیم.
همکاری ایران با چین بیشتر از گذشته خواهد بود
ظریف تاکید کرد: به تصمیمهای دولت چین احترام میگذاریم و همکاری بسیار خوبی هم با پکن داریم و معتقدم این همکاری بیشتر از گذشته ادامه خواهد یافت.
به گفته ظریف، دولتهای ایران و چین در کنار دولتهای دیگر باید به آمریکا نشان دهند که دنیای امروز دنیای آمریکا یا غرب نیست واقعیت این است که دیگر نه غرب مرکز عالم است و نه همه تصمیمات عالم در غرب گرفته میشود.
وزیر خارجه گفت: به نظر من نقش چین خیلی مثبت و سازنده است، بهخصوص برای ایران آن هم با توجه به نزدیک بودن سیاستهای اصولی ایران و چین.
ایران شریک قابل اعتماد چین است
وزیر خارجه افزود: دولت و مردم چین میدانند ایران یک شریک قابل اعتمادی است، ایرانیها هیچ وقت تامین انرژی برای چین را با ملاحظات سیاسی آمیخته نمیکنند.
به گفته وزیر خارجه ایران، چین برای ما یک دوست قابل اعتماد است و میخواهم چینیها هم اطمینان داشته باشند که علاقه ایران به چین یک علاقه راهبردی است نه تاکتیکی و مقطعی.
113/120
بیشتر بخوانید:
ظریف: حضور آمریکا در سوریه از ابتداغیرقانونی بود