ایران پرس- آژانس فضایی چین اعلام کرد، این کشور درپی ساخت پایگاهی بین‌المللی بر روی سطح تاریک ماه است.

«وو یانهوآ»، معاون رئیس برنامه کاوش ماه در چین در کنفرانسی خبری در پکن گفت: در برنامه‌های آینده این کشور در حوزه فضایی، ماموریت اصلی آزمایش تجهیزات برای ساخت یک پایگاه تحقیقاتی بین المللی در سطح ماه خواهد بود. وی افزود چین برای ساخت این پایگاه در تلاش است تا از فناوری چاپ سه بعدی استفاده کند.

دو هفته پیش بود که نخستین بار در جهان یک ماه نورد چینی با موفقیت در نیمه تاریک ماه فرود آمد. اقدامی که نشان داد دومین اقتصاد بزرگ جهان برای تداوم توسعه و افزایش قدرت خود نگاهی ویژه به فضا دارد.

البته برنامه فضایی چین ریشه‌ای چند ده ساله دارد و به سال ۱۹۶۱ میلادی برمی‌گردد که چین نخستین موشک را به فضا پرتاب کرد. با این حال گسترش فعالیت‌های پکن در عرصه فضایی در سال‌های اخیر چشمگیر و قابل توجه بوده‌است.

فقط در سال گذشته میلادی چین 39 موشک به فضا پرتاب کرد که این رقم برای آمریکا 31، برای روسیه 20 و برای اروپا هشت موشک بود.

توجه ویژه چین به فضا درراهبرد کلان این کشورریشه دارد که بر اساس آن چین باور دارد پیشرفت‌های این کشور در عرصه‌های مختلف باید همراه و همزمان با تحقیق و توسعه درعرصه فضایی باشد.

برنامه‌ریزی و تلاش چین برای پیشرفت در حوزه فضایی بیش از همه آمریکا را نگران کرده است. اگر در طول جنگ سرد، چشم آمریکا به موشک‌ها و ماهواره‌های اتحادیه جماهیر شوروی دوخته شده بود، در سال‌های اخیر، این برنامه فضایی چین بوده‌است که بیش از پیش آمریکا را نگران کرده‌است.

به علت همین نگرانی، آمریکا پیشنهاد چین را برای همکاری با واشنگتن در ایستگاه فضایی جهانی رد کرده است. همچنین طبق قانون سال 2011 در آمریکا، همکاری فضایی واشنگتن و پکن ممنوع است.

در چنین شرایطی روشن است که تلاش چین برای ساخت ایستگاه تحقیقاتی در ماه می‌تواند به تشدید نگرانی آمریکا منجر شود. چرا که برنامه جدید چین در کنار سایر طرحهای این کشور در فضا، طرح ها و برنامه های فضایی آمریکا را تحت الشعاع خود قرار خواهد داد. 

به گفته «تاد هریسون»، متخصص برنامه های فضای نظامی در مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی در واشنگتن؛ "آمریکا قدمی برای آمادگی در برابر تهدیدات بالقوه سیستم‌های فضایی بر نداشته است و این موضوع باعث آسیب پذیری آمریکا می‌شود؛ از طرفی گفت وگوهای فضایی ایالات متحده با پکن، در مقایسه با مبادلات واشنگتن با مسکو در دوران جنگ سرد، تقریبا صفر است."

آمریکا نه تنها از همکاری با چین در عرصه فضایی خودداری کرده که در سالهای اخیر فعالیت‌های نظامی خود را در فضا تشدید کرده‌است.

این رفتار آمریکا با واکنش و اعتراض چین مواجه شده‌است. با این‌حال، صرف‌نظر از کشیده شده رقابت‌های چین و آمریکا به عرصه فضایی آنچه روشن است، اینکه رشد قدرت فضایی چین همزمان با گسترش حوزه نفوذ، قدرت اقتصادی و نظامی این کشور؛ پکن را در موقعیتی متفاوت با گذشته قرار داده است.118/120

نویسنده: مجید وقاری 

بیشتر بخوانید:

چین سه ماهواره جدید پرتاب کرد

پرتاب ماهواره جدید چین به فضا

پرتاب ماهواره های جدید چین به فضا+ ویدئو