کمیسیون برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح افغانستان اعلام کرد: نزدیک به سه هزار نفر در این نشست حضور دارند.
تعریف و چگونگی دستیبابی به صلح و تعیین چارچوب مذاکره با طالبان دو موضوع اصلی لویه جرگه مشورتی صلح افغانستان اعلام شده است.
همزمان با نشست کار لویه جرگه مشورتی صلح، در سراسر کابل به ویژه مرکز این شهر، مراکز ایست بازرسی ایجاد شده است، نیروهای ارتش و پلیس در سطح شهر به صورت مداوم در حال گشت زنی هستند و اوضاع را از نزدیک زیر نظر دارند.
از سوی دیگر حدود پنجاه نفر از شخصیت های سیاسی افغانستان از جمله "حامد کرزی" رییس جمهوری سابق، "عبدالله عبدالله" رییس اجرایی دولت، "عبدالرشید دوستم" معاون اول ریاست جمهوری و "محمد کریم خلیلی" رییس شورای عالی صلح افغانستان و نیز اعضای سیزده حزب، لویه جرگه را تحریم کرده اند و در این نشست شرکت نمی کنند.
گروه طالبان نیز یکشنبه شب در بیانیه ای اعلام کرد: لویه جرگه دولت افغانستان، روند صلح را تخریب می کند و این نشست نمایشی و در راستای اهداف بیگانگان است.
لویه جرگه مشورتی صلح افغانستان در حالی گشایش یافت که "محمد اشرف غنی" رییس جمهوری این کشور انتظار داشت این اجلاس با مشارکت همه گروه های سیاسی و شخصیت های متنفذ افغانستان برگزار بشود.
تحریم لویه جرگه از سوی برخی تیم های انتخابات آتی ریاست جمهوری افغانستان از جمله "حنیف اتمر" و "عبدالله عبدالله" و شماری از احزاب این کشور بر اثر بخشی این نشست سایه افکنده است.
به خصوص آنکه در میان فهرست تحریم کنندگان لویه جرگه مشورتی صلح افغانستان نام "محمد کریم خلیلی" رییس شورای عالی صلح این کشور وجود دارد که این مسئله پیام خاصی برای "اشرف غنی" دارد.
برغم آنکه "خلیلی" با "حکم اشرف غنی" بر مسند ریاست شورای عالی صلح افغانستان تکیه زده است وماموریت نهاد تحت مدیریت وی تلاش برای استقرار صلح در این کشور است اما تحریم لویه جرگه توسط "خلیلی" حاکی ازآنست که رییس شورای عالی صلح هم برگزاری این نشست را برای خاتمه جنگ و برپایی ثبات و ارامش در افغانستان سودمند نمی داند.
اگر چه دیگر انگیزه دیگر تحریم کنندگان لویه جرگه عمدتا سیاسی است اما باید توجه داشت که موضع "خلیلی" بیش از آنکه سیاسی باشد چارچوبی فنی و کارشناسی دارد، زیرا منطق حکم می کند که به دلیل گره خوردن مسئله صلح با موفقیت وی در سمت ریاست شورای عالی صلح از هر ظرفیت داخلی و خارجی برای ترغیب طالبان به پیوستن به روند صلح در افغانستان استقبال کند.
از نظر شخصیت های سیاسی تحریم کننده لویه جرگه مشورتی صلح این نشست به دلایل مختلف از جمله فراهم نبودن زمینه گفتگوی دولت کابل و گروه طالبان، روند مداخله جویانه آمریکا درامور صلح افغانستان و همچنین نگاه "اشرف غنی" به این اجلاس به عنوان کمپین انتخاباتی نمی تواند در مسیر اجرای برنامه اشتی ملی در افغانستان راهگشا باشد.
"فضل الرحمان اوریا" کارشناس مسائل سیاسی به شبکه طلوع نیوز افغانستان گفته است؛ هدف "اشرف غنی" از این اجلاس تبلیغاتی است و وی تلاش دارد از این طریق به رقبای سیاسی خود ضربه بزند و از مجرای لویه جرگه به عنوان کمپین انتخاباتی رقبای انتخاباتی خود را شکست دهد.
بیاینه طالبان نیز در خصوص نشست لویه جرگه صلح و تاکید بر هم راستایی این اجلاس با اهداف بیگانگان در حالی که این گروه تاکنون پنج دور گفتگو با آمریکا برگزار کرده و قرار است دور ششم بزودی در قطر برگزار شود.
به نظر میرسد ببانیه طالبان در خصوص لویه جرگه صلح در افغانستان دچار تضادهای مفهومی در مواجهه با دوگانه جنگ و صلح در این کشور است.
به خصوص انکه طالبان در موضعی تامل برانگیر لویه جرگه را مانعی برای پایان اشغالگری آمریکا توصیف کرده که با واقعیت همخوانی ندارد. 139/118
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
درخواست لویه جرگه از طالبان: به جنگ در افغانستان پایان دهید
برگزاری نشست "لویه جرگه" در غیاب برخی از چهره های مطرح افغانستان/تحلیل
تحریم "لویه جرگه" صلح افغانستان توسط دو رقیب انتخاباتی اشرف غنی/ تحلیل