ایران پرس- آمریکا در دوره ریاست جمهوری "دونالد ترامپ" بر تلاش‌هایش بر ائتلاف سازی و افزایش حضور در غرب آسیا به ویژه در خلیج فارس به بهانه تهدیدات ادعایی از جانب ایران افزوده است.

این رویکرد واشنگتن با واکنش منفی مسکو مواجه شده است. پس از حادثه انفجار دو نفتکش در دریای عمان در روز پنج شنبه  و اتهام زنی بی پایه مقامات دولت "ترامپ" علیه ایران، روسیه درباره استفاده از این حادثه  برای تحت فشار قرار دادن ایران و دامن زدن به تنش‌ها هشدار داده است.

وزارت خارجه روسیه روز جمعه 14 ژوئن طی بیانیه‌ای، سیاست ها و رویکرد ضد ایرانی آمریکا را عامل تشدید تنش‌ ها در غرب آسیا از جمله دریای عمان دانست. این بیانیه، درباره هرگونه نتیجه‌گیری شتابزده درباره حادثه  دریای عمان پیش از تحقیقات بین‌المللی هشدار داده و تاکید کرد پیش از آنکه این تحقیقات تکمیل شود نباید هیچکس را مقصر اعلام کرد.

روز پنج شنبه نیز کاخ کرملین با بیان اینکه هنوز برای قضاوت درباره اینکه چه کسی عامل حمله به دو نفتکش در دریای عمان است، درباره نتیجه‌گیری‌های شتابزده در این خصوص هشدار داد. بیانیه کرملین اندکی بعد از آن منتشر شده که یک مقام وزارت دفاع آمریکا گفته "بسیار محتمل" است ایران مسئول حمله به این دو نفتکش باشد.

البته بعدا مقامات ارشد آمریکایی از جمله "مایک پمپئو" وزیرخارجه آمریکا  بر نقش ایران در این حادثه تاکید کردند. در مرحله بعد "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا با تکرار اهانت به مردم ایران و تروریست نامیدن آنها، بدون ارائه هیچ سند و شواهدی، ایران را به دخالت در حادثه آتش سوزی روز پنجشنبه دو نفتکش در دریای عمان متهم کرد.

 "دونالد ترامپ" صبح جمعه در گفت وگو با شبکه فاکس نیوز، در پاسخ به این سوال که ارزیابیتان از این حادثه چیست؟ گفت: ایران این کار را انجام داده است.

به رغم ادعاهای مقامات آمریکا در باره تلاش برای تنش زدایی در خلیج فارس و اتخاذ رویکرد مذاکره و دیپلماسی در قبال ایران ، اما در عمل دولت "ترامپ" به دنبال آن است تا ایران را مقصر حملات به نفتکش ها ودیگر تحولات امنیتی در منطقه نشان داده و بدین ترتیب اعمال سیاست فشار حداکثری علیه آن را توجیه کرده و در عین حال اجماعی بین المللی ضد تهران به وجود آورد.

با این حال این رویکرد "ترامپ" شکست خورده و جز متحدان واشنگتن مانند عربستان، امارات یا بریتانیا، موضع دیگر کشورها در باره حادثه اخیر در دریای عمان، لزوم تحقیقات بیشتر بدون اتهام زنی به ایران بوده است. 

"هایکوماس" وزیر خارجه آلمان با اشاره به انتشار ویدئویی از جانب آمریکا که مدعی است نزدیک شدن یک قایق ایرانی به نفتکش ژاپنی را نشان می دهد گفت: ویدئویی که آمریکا از نفتکش‌ ژاپنی منتشر کرده برای نتیجه‌گیری درباره نقش ایران در حمله به نفتکش‌ها کافی نیست. مقامات  بین المللی نیز رویکرد مشابهی اتخاذ کرده اند. 

"آنتونیو گوترش" دبیرکل سازمان ملل ضمن محکوم کردن حمله به نفتکش‌ها در دریای عمان گفت: شواهد مرتبط باید به طور مستقل بررسی شود.

این در حالی است که ایران بارها برلزوم ایجاد ثبات و امنیت در حوزه خلیج فارس و مخالفت با اقدامات تنش آفرین قدرتهای غربی به ویژه آمریکا در این حوزه تاکید کرده است. ایران با اتخاذ موضعی مسئولانه با تمام توان سعی در ایجاد ثبات و آرامش در منطقه دارد.

در این  راستا اخیراً "محمدجواد ظریف" وزیرخارجه ایران از آمادگی تهران برای انعقاد پیمان منطقه ای عدم تجاوز خبر داد. با این حال واشنگتن در صدد است با افزایش عامدانه تنش ها در منطقه، اهداف مد نظر خود را از جمله دامن زدن به ایران هراسی و افزایش فروش تسلیحات به شرکای منطقه ای اش عملی کند.

اظهارات اخیر "ترامپ" نشان می دهد که به رغم ادعای تمایل به مذاکره با ایران اما جوهره سیاست وی در برابر ایران صرفا مبتنی بر تهدید، زور و اجبار است. 139/118

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

بیشتر بخوانید:

نگرانی روسیه از افزایش حضور نظامی آمریکا در منطقه غرب آسیا 

آدام اسمیت: اعزام نظامیان آمریکایی به غرب آسیا بسیار نگران کننده است

ترامپ: آمریکا 1500 نظامی به غرب آسیا اعزام می کند

تلاش آمریکا برای افزایش تنش‌ها در غرب آسیا/ تحلیل