ایران پرس- آمریکا در دوره زمامداری "دونالد ترامپ"، توجه خاصی به حوزه خلیج فارس و کشورهای حاشیه جنوبی آن به ویژه عربستان نشان داده و ضمن انعقاد قراردادهای تسلیحاتی بزرگ با رژیم سعودی مدعی حمایت از آن در برابر تهدیدات شده است.

بهانه واشنگتن در این زمینه حمایت از منافع آمریکا و مقابله با ایران است.

در این راستا وزارت دفاع آمریکا "پنتاگون" روز پنجشنبه  با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد، واشنگتن به‌ منظور تقویت دفاع هوایی عربستان، نیرو و تجهیزاتی شامل 200 نیروی نظامی، یک سامانه دفاع موشکی پاتریوت و چهار سامانه راداری "سنتینل" به این کشور اعزام خواهد کرد.

پنتاگون همچنین تجهیزات اضافی را آماده استقرار در عربستان می‌کند تا در صورت بروز بحران آنها را در سریع‌ترین زمان ممکن در حالت آماده باش قرار دهد.

وزارت دفاع آمریکا سامانه های دیگری نیز یعنی دو سامانه پاتریوت و یک سامانه ضد موشکی تاد را به حالت آماده باش کامل درآورده است تا در صورت نیاز، فوری به عربستان اعزام شوند.

مقامات آمریکایی همچنین ابراز امیدواری کرده‌اند، متحدان این کشور نیز در آینده به افزایش توان دفاعی عربستان سعودی کمک کنند.

"جاناتان هافمن" سخنگوی پنتاگون با اشاره به  راهبرد آمریکا در حمایت از متحدان منطقه ای واشنگتن به عنوان توجیهی برای اعزام نیرو و تجهیزات نظامی به عربستان یاد آور شد، «این اقدامات بیانگر تعهد ما در قبال شرکای منطقه ای و نیز اولویت ما برای تامین ثبات و امنیت در غرب آسیا است.» 

این نخستین نقل و انتقال نظامی آمریکا از نوع خود پس از خروج نیروهای آمریکایی از عربستان در سال 2003 به حساب می آید.

آمریکا جمعه گذشته نیز از موافقت "دونالد ترامپ"، رئیس جمهور آمریکا با اعزام نیروهای نظامی به حوزه خلیج فارس برای تقویت نیروهای دفاع هوایی و موشکی عربستان سعودی خبر داده بود.

اقدامات پنتاگون در زمینه به اصطلاح افزایش توانمندی پدافند هوایی عربستان سعودی پس از حملات اخیر مقاومت یمن به تاسیسات نفتی آرامکو در بقیق و خریص در شرق عربستان انجام می شود که به کاهش بیش از نصف صادرات نفتی عربستان منجر شده است.

به رغم استقرار یک سامانه پدافند هوایی پاتریوت در اطراف تاسیسات نفتی بقیق، این سامانه هیچ کارایی برای مقابله با حملات پهپادی یمنی ها نداشته و همین مساله انتقادات زیادی را در داخل و خارج عربستان موجب شده است. 

خبر اعزام نظامیان و تجهیزات نظامی آمریکا بیشتر به عربستان در حالی مطرح می شود که تنش ها در حوزه خلیج فارس به تازگی با هدف قرار گرفتن تاسیسات نفتی عربستان به شدت بالا گرفته است. 

ریاض و واشنگتن انگشت اتهام را مستقیم به سوی ایران نشانه رفته و تهران را مسئول اصلی این حملات معرفی کرده اند. این در حالی است که تهران این اتهامات را رد کرده و دلایل ادعایی آمریکا و عربستان را برای مسئول معرفی کردن ایران «بی اساس و غیر معتبر» دانسته است.

آمریکایی ها در حالی مدعی نقش ایران در این حملات شده اند که هیچ مدرکی در این باره ارائه نکرده و صرفا رویه اتهام زنی بی اساس را در پیش گرفته اند.

"مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا در تلاش برای تقویت ایران‌هراسی در جهان، مدعی شد «از تمام کشورها می‌خواهیم علنی و یک صدا، حملات ایران را محکوم کنند. ایالات متحده با شرکا و متحدان خود همکاری خواهد کرد تا از تامین انرژی در بازارها اطمینان حاصل و ایران را به خاطر تجاوزهایش، پاسخگو کند».

سیاست دولت ترامپ همواره حمایت از رژیم سعودی بوده است و عربستان شریک راهبردی و اقتصادی برای واشنگتن در منطقه و یکی از بزرگترین خریداران سلاح از آمریکا محسوب می شود.

از این رو دولت ترامپ به این که از سطح روابط خود با عربستان بکاهد، تمایلی ندارد؛ ضمن این که ترامپ نگاهی ابزاری به این کشور دارد و بارها با تحقیر رژیم سعودی، عربستان را به مثابه گاوی شیرده توصیف کرده است که بایستی آن را تا پایان دوشید.

در اهمیت اقتصادی عربستان برای دولت ترامپ همین نکته کفایت می کند که وی در نخستین سفر خارجی خود به ریاض رفت و قراردادهای تسلیحاتی به ارزش 110 میلیارد دلار با رژیم سعودی امضا کرد. ترامپ حتی پس از حملات اخیر به تاسیسات نفتی عربستان برای حمایت بیشتر از این کشور خواستار پرداخت پول بیشتری از جانب سعودی ها شد.

نویسنده: میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

ارسال تجهیزات نظامی به عربستان از سوی آمریکا

بریتانیا، فرانسه و آلمان همسو با آمریکا: ایران مسئول حمله به تأسیسات نفتی عربستان است

چرایی اتهام زنی عربستان به ایران در ماجرای حمله به آرامکو/ تحلیل