وزارت امور خارجه پاکستان در بیانیه ای با ابراز نگرانی از درگیری مرزی بین این کشور و افغانستان افزود، اسلام آباد تلاش می کند مسائل مربوط خط مرزی «دیورند» از طریق گفتگو حل شود.
ارتش پاکستان پیشتر در بیانیه ای اعلام کرد، درتیراندازی نیروهای مرزبانی افغانستان به منطقه «چترال» پاکستان، 11 شهروند پاکستانی زخمی شدند.
دولت افغانستان نیز از تداوم حملات راکتی از خاک پاکستان به مناطق شرق افغانستان خبر داد.
پاکستان و افغانستان بر سر مسایلی از جمله خط فرضی دیورند و ایجاد تأسیسات مرزی اختلاف دارند و یکدیگر را نیز به حمایت از تروریسم متهم میکنند.
اعلام آمادگی پاکستان برای گفتگو درباره اختلافات مرزی با افغانستان در حالی است که مذاکره دو کشور در سال های اخیر در این باره تنها به عنوان یک ابزار کاهش تنش در مناسبات دو جانبه عمل کرده ونتوانسته است این مناقشه تاریخی مرزی بین کابل و اسلام آباد را برطرف کند.
اختلاف مرزی پاکستان و افغانستان مربوط به دوره استعمار بریتانیا بر شبه قاره هند است که با ترسیم خط فرضی مرزی بین افغانستان و پاکستان موسوم به دیورند پایه گذار یک اختلاف عمیق تاریخی در روابط این دو کشور همسایه بوده است.
در شرایطی که دهه های متمادی از مناقشه افغانستان و پاکستان درباره خط مرزی دیورند سپری شده است و این مسئله بزرگترین عامل اختلاف بین آنان محسوب می شود، این گمانه مطرح است که کابل و اسلام آباد نمی توانند به سادگی آنچه در بیانیه وزارت خارجه پاکستان درباره تنش های مرزی مشترک اشاره شده است، این اختلاف را حل کنند.
به خصوص آنکه از نظر پاکستان خط مرزی دیورند مشخص کننده مرز میان این کشور و افغانستان غیر قابل تغییر است در حالی که مقامات کابل این خط فرضی را نپذیرفته و خواهان تعیین حدود مرزی در قالب یک توافق جدید هستند.
بنابراین باید بیانیه جدید وزارت خارجه پاکستان درباره آمادگی این کشور برای مذاکره با دولت افغانستان برای اختلافات مرزی را تنها به منظور کاهش تنش در روابط دو کشور پس از حملات راکتی اخیر از خاک پاکستان به افغانستان ارزیابی کرد.
حل مناقشه افغانستان و پاکستان در خصوص خط مرزی دیورند به اراده جدی کابل و اسلام آباد و شکل گیری نوعی اجماع ملی در این کشور در این زمینه بستگی دارد.
نویسنده: محمدرضا عسگری
116/118
بیشتر بخوانید:
6 کشته در درگیری مرزی میان پاکستان و افغانستان
اعزام نیروهای پاکستانی به مرز دیورند افغانستان