به گزارش ایران پرس، «زلمی خلیل زاد» Zalmay Khalilzad روز شنبه پس از ورود به کابل بلافاصله با «محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان دیدار و درباره نتایج روند مذاکرات با طالبان گفتوگو کرد.
این دیپلمات آمریکائی افغان تبار پیش از سفر به کابل، در سفر به اسلام آباد با برخی ازمقامات پاکستان ازجمله «شاه محمود قریشی» وزیر خارجه و «قمرجاوید باجوا» فرمانده نیروی زمینی ارتش این کشور دیدار و گفت وگو کرد.
وزیرخارجه پاکستان در این دیدار بر ادامه تلاش های اسلام آباد برای حل بحران افغانستان تاکید کرد.
تاکنون یازده دور مذاکرات میان طالبان و آمریکا در دوحه پایتخت قطر برگزار شده ونتیجه ای برای مردم افغانستان در برنداشته و جنگ و حملات تروریستی همچنان دراین کشور روبه افزایش است.
سفر خلیل زاد به کابل به رویه ای معمول برای وی پس از برگزاری گفت وگو با طالبان به میزبانی دولت قطر در دوحه تبدیل شده است.
درمذاکرات قبلی نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان با طالبان در قطر، وی برای بررسی محتوای گفت وگوها معمولا به کابل سفر کرده و با مقامات ارشد آن کشور تبادل نظر کرده است.
دیدار جدید خلیل زاد با اشرف غنی در حالی انجام شده است که مخالفت دولت افغانستان با درخواست آمریکا از طالبان برای کاهش خشونت ها در این کشور با نارضایتی مقامات کاخ سفید روبرو شده است.
از نظر دولت افغانستان، کاهش خشونت ها توسط طالبان مطالبه اصلی مردم این کشور نیست و این گروه برای خاتمه جنگ و برقراری آتش بس دائمی باید آماده شود.
به زعم مقامات آمریکا، چنانچه طالبان به کاهش خشونت ها در افغانستان تن دهد، این مسئله به نفع مردم این کشور خواهد بود.
این در حالی است که آمریکا با ارائه طرح کاهش خشونت ها به طالبان در گام نخست بدنبال ارتقا ضریب تامین امنیت جان نظامیان خود در افغانستان است که این مسئله از نگاه مقامات دولت کابل دور نمانده است.
البته برخی سران گروه های سیاسی در افغانستان فارغ از منافع آمریکا در کاسته شدن از خشونت های طالبان درآن کشور بر این باورند که چنانچه این گروه کاهش خشونت را بپذیرد، این تصمیم می تواند امیدها به دست یابی به توافق دائمی صلح با طالبان را افزایش دهد.
شماری از شرکت کنندگان در نشستی در کابل درباره مسئله صلح، پاسخ منفی دولت افغانستان به طرح کاهش خشونت ها را نوعی مخالفت با صلح دانستند که می تواند گره کور مذاکرات بین الافغانی را بگشاید.
خلیل زاد که کاهش خشونت ها توسط طالبان را گامی رو به جلو برای تامین منافع آمریکا در افغانستان می داند، پیش از سفر به کابل به پاکستان رفت تا کمک این کشور برای اجرایی شدن این طرح را بدست آورد.
«سید انتظار خادم» کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان می گوید: "باتوجه به نفوذ دولت پاکستان بر طالبان، این کشور می تواند این گروه را به کاهش سطح خشونت ها در افغانستان متقاعد کند و حتی طالبان را به ورود به مذاکرات بین الافغانی ترغیب کند."
تحقق انتظارات خلیل زاد از پاکستان و افغانستان در دو مسیر متفاوت با دشواری همراه است. وی از پاکستان می خواهد طالبان را به کاهش خشونت ها متقاعد کند و از افغانستان نیز خواهان موافقت با چنین طرحی است.
نویسنده: محمدرضا عسگری
116
بیشتر بخوانید:
سفر نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان به پاکستان/ تحلیل