وزیر امور خارجه کشورمان با ارسال نامه ای به هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، خواستار برگزاری جلسه کمیسیون مشترک برجام، جهت رسیدگی به اقدام اخیر آمریکا در تمدید قانون تحریم های ایران شد.

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان روز شنبه با ارسال نامه رسمی به "فدریکا موگرینی"، هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام با اشاره به تکرار بدعهدی و اهمال آمریکا در اجرای تعهدات خود، از موگرینی خواست با اطلاع رسانی لازم به کلیه طرف های برجام، تمهیدات لازم برای برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام و نیز کارگروه تحریم های کمیسیون مشترک جهت رسیدگی به اقدام اخیر آمریکا را اتخاذ نماید.

"فدریکا موگرینی"، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، مسئولیت هماهنگی کمیسیون مشترک برجام را نیز بر عهده دارد.

ایران طی یک سال و نیم گذشته، بر اساس اصل متقابل بودن تعهدات مندرج در برجام و خصوصیت چندجانبه بودن این سند، به همه تعهدات خود عمل کرده است. از اینرو هر اقدامی مغایر با این اصل از نگاه ایران و مطابق مفاد تصریح شده در برجام به منزله تخطی از برجام و نقض تعهد محسوب می شود.

ماهیت نامه ظریف به موگرینی نیز تاکید بر ضرورت انسجام در اقدام و عمل به برجام و پایبندی همه طرف ها به اجرای دقیق و کامل برجام است. 

در اجرای برجام ابهاماتی وجود دارد که اتحادیه اروپا را نیز نگران کرده است. مصوبه کنگره امریکا و اقدام روز پنجشنبه باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا که اجازه داد تحریم‌ها ضد ایران تمدید شود،  نشان داد که دولتمردان امریکا بدنبال مانع تراشی در راه اجرای برجام هستند.

اگرچه اوباما از امضای قانونی که تحریم‌های ایران را به مرحله اجرا در می آورد، سر باز زد، اما این حرکت بی اثر، صورت مسئله را عوض نخواهد کرد و با روی کار آمدن ترامپ رییس جمهوری منتخب امریکا در ماه ژانویه مشخص نیست که اقدام بعدی امریکا در این زمینه  چگونه خواهد بود. 

برجام، اما تعهدی بین المللی با پشتوانه شورای امنیت و تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی در بحث اقدامات فنی مرتبط با برجام است.

از این رو حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران در نامه ای، وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی ایران را موظف به پیگیری موضوع بدعهدی آمریکا با استفاده از سازوکارهای پیش بینی شده در برجام کرد.

علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران در یک برنامه تلویزیونی تصریح کرد، جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین المللی برای بیان مواضع خود در زمینه برنامه جامع اقدام مشترک (برجام ) با کسی تعارف ندارد.

صالحی گفت، وعده های غربی ها دقیقا یک ماه بعد از اجرای برجام توخالی از آب درآمد و بانک های خارجی با ایران بعد از اجرای برجام هیچ فعالیتی نداشته و ندارند.

ایران  پیش از این نیز تاکید کرده است، تحت هیچ شرایطی نقض تعهدات از سوی طرفهای برجام را تحمل نخواهد کرد و این مسئله را از مجاری بین المللی و سازو کارهای پیش بینی شده در برجام که در قطعنامه شماره 2231 شورای امنیت و تعهدات آژانس در خصوص برجام تصریح شده است، پیگیری می کند.

آنچه مسلم است، ایران به دنیا نشان داد که اهل گفتگو و تعامل است اما اعتماد سازی جریانی دو طرفه است.

نامه ظریف به موگرینی در همین چار چوب ارزیابی می شود. نقض برجام از سوی امریکا و دیگر تعهد کنندگان بین المللی سبب بی اعتمادی به آژانس نیز خواهد شد.

در همین چارچوب دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به دعوت علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی برای دیدار و گفت وگو با مقامات ایرانی درباره اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) روز یکشنبه وارد تهران شد.

آژانس که اجرای بدیهی ترین بخش های تعهدات از سوی ایران را رصد می کند، قاعدتا" باید متوجه این نکته باشد که مانع تراشی در قالب تحریم ها ضد ایران، نقض برجام است و به فرصت های ایران برای استفاده از دانش هسته ای صلح آمیز نیز لطمه می زند و در این زمینه باید پاسخگو باشد.