«شان اسپایسر» سخنگوی کاخ سفید گفت که «دونالد ترامپ»، رییس جمهوری آمریکا، خروج روسیه از کریمه را خواستار شده است.
پیش از آن نیز ترامپ در جریان دیدار با «ترزا می»، نخست وزیر بریتانیا گفته بود که لغو تحریم های روسیه از سوی آمریکا هنوز زود است.
این در حالی است که ترامپ در طول مبارزات انتخابات ریاست جمهوری در سال 2016 بهبود روابط میان آمریکا و روسیه را خواستار شده بود.
وی حتی یک بار برخلاف مواضع رسمی کشورهای اروپایی و آمریکا اعلام کرده بود در صورت راهیابی به کاخ سفید، چه بسا الحاق کریمه به روسیه را به رسمیت بشناسد.
ترامپ همچنین در هر فرصتی، اعمال تحریمها علیه روسیه را مورد اعتراض قرار می داد.
موج گسترده نارضایتی در امریکا از مواضع ترامپ در قبال روسیه
گفته می شود، در روزی که «باراک اوباما»، رییس جمهوری وقت آمریکا فرمان تشدید تحریمها علیه روسیه را امضا می کرد، «مایکل فلین» مشاور امنیتی دونالد ترامپ در تماس با سفیر روسیه در واشنگتن، قول داد که در دولت بعدی آمریکا این تحریم ها برداشته شود.
انتشار این چنین اخباری از درون دولت ترامپ، موجی از نارضایتی را در واشنگتن به همراه آورد.
علاوه بر دموکراتها، تعدادی از سرشناس ترین چهرههای جمهوریخواه همچون سناتور «جان مک کین»، رییس کمیته با نفوذ خدمات نیروهای مسلح قویا علیه برنامههای دولت ترامپ برای آشتی با روسیه موضع گرفتند.
حتی گفته می شود که برکناری فلین نیز نتیجه جنگ قدرت میان تیم امنیتی دولت جدید آمریکا با جریان قدرتمند ضد روسی در هیات حاکمه این کشور بوده است.
تغییر موضع ترامپ در قبال موضوع الحاق کریمه به روسیه
تغییر موضع ترامپ در قبال موضوع الحاق کریمه به روسیه، یک روز بعد از استعفای فلین، نشان می دهد که دولت ترامپ برای خروج از زیر فشار سنگین اتهام همکاری پشت پرده با روسها، در دیدگاه های خود تجدید نظر کرده است.
به همین دلیل ترامپ ابتدا لغو فوری تحریمهای اقتصادی روسیه را کنار گذاشت و سپس خواهان بازگشت کریمه به خاک اوکراین شد.
اتخاذ این موضع از سوی دولت جدید آمریکا، بر آینده مناسبات مسکو و واشنگتن تاثیر مخربی برجای خواهد گذاشت.
از دید روسها، موضوع کریمه بعد از برگزاری همه پرسی در این منطقه و رای مثبت ساکنان آن در الحاق به خاک روسیه، تمام شده است و جایی برای گفت و گو با دیگران باقی نگذاشته است.
مسکو تقریبا دو سال تحریم های اقتصادی اروپا و آمریکا را تحمل کرده اند و بعید به نظر میرسد که ادامه این تحریم ها بتواند تغییری در وضعیت شرق اوکراین ایجاد کند.
ضمن این که برای اروپا و آمریکا، علاوه بر ناآرامی های شرق اوکراین و سرنوشت کریمه، تحولات کنونی در سوریه نیز نگران کننده است.
روسیه در حال حاضر و در پی موفقیت های ارتش سوریه در آزادسازی شهر حلب، مشغول سامان دادن به فرآیند صلح در این کشور است.
این فرآیند با حضور پر رنگ روسیه، ایران و ترکیه جریان دارد و کشورهای غربی از جمله آمریکا را در حاشیه قرار داده است.
از این رو می توان انتظار داشت که با وجود لفاظیهای ترامپ و مشاورانش در ضرورت بهبود روابط با مسکو، تضاد منافع آمریکا و روسیه در شرق اروپا و غرب آسیا، تنش ها میان مسکو و واشنگتن را در آینده شدت بخشد.
بویژه این که اکنون، جریان آشتی با روسیه، یک مهره کلیدی خود، همچون مایکل فلین را در سمت بسیار مهم و تاثیرگذار مشاور امنیت ملی رییس جمهوری آمریکا از دست داده است.116/110
بیشتر بخوانید:
ترامپ: روسیه کریمه را به اوکراین بازگرداند
چشم انداز روابط آمریکا و روسیه در دوره ترامپ/ تحلیل
درخواست جمهوریخواهان از ترامپ برای اتخاذ مواضع سختگیرانه در قبال روسیه
ترامپ شعارهایش را پس گرفت؛ لغو تحریم های روسیه زود است/ از ناتو حمایت می کنم
نارضایتی اروپا از گرایش ترامپ به روسیه