ایران پرس- روابط روسیه و غرب در سال های اخیر، روند مستمر افزایش اختلافات و تنش ها را طی کرده است.

این روند به ویژه با وقوع بحران اوکراین در سال 2014 و تلاش های تحریمی غرب علیه روسیه به منظور وادار کردن آن برای باز پس دادن کریمه به اوکراین و عدم مداخله در شرق این کشور تشدید شده است. 

در عین حال اقدامات ناتو و آمریکا به عنوان سردمدار ناتو علیه روسیه روند افزایشی داشته است.

واشنگتن علیه مسکو

آخرین اقدام واشنگتن علیه مسکو، اعلام خروج آمریکا از پیمان نیروهای هسته ای میانبرد (آی ان اف) است که نه فقط واکنش تند روسیه را به همراه داشته بلکه نگرانی شدید اروپایی ها در باره آغاز مجدد مسابقه تسلیحاتی در عرصه اروپا و جنگ سرد جدید را موجب شده است.

در این راستا «آندری بابیش» Andrej Babiš نخست وزیر جمهوری چک در نشست خبری مشترک در پراگ با جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا در زمینه بازگشت به دوره جنگ سرد ابراز نگرانی کرد.

بابیش معتقد است: «روابط میان آمریکا و روسیه آرمانی نیست و ما به زمان جنگ سرد باز می‌گردیم.» 

از دیدگاه نخست وزیر چک خروج آمریکا از پیمان نیروهای هسته ای میانبرد خبری بد است، به ویژه اینکه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا هفته گذشته اعلام کرد، کشورش بعد از خروج آمریکا از پیمان نیروهای هسته‌ای میانبرد به تقویت زرادخانه هسته‌ای اش اقدام خواهد کرد.

روسیه نیز در واکنش به این اقدام واشنگتن اعلام کرد که این تصمیم ممکن است امنیت جهان را به خطر بیندازد.

از دیدگاه مقامات مسکو، اقدام خطرناک آمریکا با خروج از پیمان آی ان اف، باعث بروز نگرانی و دلهره در بین اروپایی ها شده است. 

«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه گفت: «تصمیم آمریکا برای خروج از نیروهای هسته ای میانبرد اروپا را خشمگین کرده و شماری از اعضای ناتو اعلام کرده اند برای اتخاذ چنین تصمیمی باید موضوع در نشست ناتو مطرح شود.»

تصمیم یکجانبه ترامپ درباره خروج از پیمان «آی ان اف» که بدون مشورت با متحدان اروپایی ناتو اتخاذ شده باعث رنجش هر چه بیشتر اروپایی ها از ترامپ شده است.

ترامپ از زمانی که روی کار آمده خروج از توافق ها و پیمان های بین المللی را در پیش گرفته که موجب اعتراضات زیادی شده است.

ترامپ از توافق آب و هوایی پاریس و توافق هسته ای برجام و پیمان تجارت آزاد دوسوی اقیانوس آرام (تی پی پی) خارج شده که خشم و اعتراض جهانی را موجب شده است.

خروج از یک پیمان راهبردی

اما خروج از یک پیمان راهبردی یعنی پیمان نیروهای هسته ای میانبرد که به صلح و امنیت اروپا و جهان ارتباط پیدا می کند، مسلماً تبعات بسیار خطرناکی در پی دارد.

به همین دلیل «جیمز متیس» وزیر دفاع اروپا به اروپا سفر کرده و درصدد توجیه اقدام ترامپ برآمده است.

متیس روز یکشنبه در تلاش برای رفع نگرانی متحدان اروپایی واشنگتن در خصوص یک پیمان آی ان اف اعلام کرد: کشورش با همپیمانان خود در حال رایزنی در مورد این پیمان است.

از دیدگاه متحدان اروپایی واشنگتن، پیمان نیروهای هسته ای میانبرد یکی از ارکان اصلی کنترل تسلیحات است، هر چند این کشورها مدعی هستند که روسیه با تولید موشکهای هسته ای جدید از تعهدات خود در چارچوب این پیمان تخطی کرده، اما آنها نگران این مساله هستند که لغو این پیمان به مسابقه جدید تسلیحاتی بین روسیه و آمریکا و استقرار نسل جدیدی از موشک های هسته ای آمریکا در اروپا منجر شود.

بدین ترتیب قاره اروپا همانند دوره جنگ سرد عرصه رویارویی هسته ای آمریکا و روسیه خواهد شد.

135/110

نویسنده: محمدرضا میرطاهر

بیشتر بخوانید: 

روسیه: آمریکا در تدارک جنگی جدید است

رئیس سنای روسیه: خروج آمریکا از پیمان هسته‌ای فاجعه‌بار خواهد بود

انتقاد شدید مسکو از برگزاری رزمایش بزرگ ناتو در جوار مرزهای روسیه/ تحلیل