ایران پرس- «ساجد جاوید»، وزیر کشور بریتانیا اعلام کرده بود که شاخه سیاسی حزب الله را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار خواهد داد.

این طرح یکم مارس 2019 در پارلمان بریتانیا تصویب و وارد فاز اجرایی شد. دولت بریتانیا در حالی شاخه سیاسی حزب الله را در فهرست گروههای تروریستی خود قرار داد که 11 سال قبل یعنی در سال 2008 نیز شاخه نظامی حزب الله را در فهرست گروه‌های تروریستی خود قرار داده بود.

اقدام اخیر به معنای پایان تفکیک شاخه نظامی و سیاسی حزب الله از هم و قرار دادن «کلیت» حزب الله در فهرست گروه‌های تروریستی است.

اما نکته مهم این است که این اقدام دولت بریتانیا حتی در داخل این کشور نیز با مخالفت مواجه شده است. در همین راستا، سخنگوی حزب کارگر بریتانیا اعلام کرد وزیر کشور باید برای اخذ این تصمیم دلایل محکمی ارائه کرده و نشان دهد که این تصمیم را به خاطر بلند پروازی های سیاسی نگرفته است.

پرسش مهم این است، که علل این اقدام دولت بریتانیا چیست؟

می توان گفت: مهمترین عامل در تصمیم دولت بریتانیا برای قرار دادن نام حزب الله لبنان در فهرست گروه‌های تروریستی خود، عملکرد حزب الله در جریان مبارزه با تروریسم در سوریه است.

دولت بریتانیا و دولت‌هایی نظیر آمریکا، فرانسه و آلمان طی 8 سال گذشته حمایت همه جانبه‌ای از گروه‌های تروریستی در مقابل نظام سوریه داشته‌اند.

بریتانیا و متحدان غرب آن خواستار براندازی نظام سوریه و برکناری بشار اسد از قدرت و روی کار آمدن نظامی وابسته و همسو با غرب بودند.

در مقابل، اما، حزب الله لبنان یکی از مهمترین بازیگران حامی نظام سوریه در مبارزه با تروریست‌های چندملیتی بود و نقش برجسته‌ای در حفظ نظام سوریه و بقای بشار اسد در قدرت داشته است.

با توجه به این کارکرد حزب الله، دولت بریتانیا که در عرصه عملیاتی و میدانی علیه محور مقاومت موفق نبوده، در عرصه سیاسی و در اقدامی یکجانبه و به دور از واقعیت‌های سیاسی لبنان، حزب الله را در فهرست گروه‌های تروریستی خود قرار داده است تا به نوعی از حزب الله «انتقام» گرفته باشد.

 حزب الله لبنان در واکنش به این تصمیم دولت بریتانیا اعلام کرد: «کشوری  که خود در جهان حامی تروریسم است و از تروریست ها در هر سطحی پشتیبانی می کند، حق ندارد حزب الله یا جنبش های مقاومت دیگر را به تروریست بودن متهم کند.»

عامل دیگر در خصوص تصمیم دولت بریتانیا، منافع رژیم اسرائیل است. با توجه به کارکردی که حزب الله لبنان در بحران سوریه داشته، هراس رژیم اسرائیل از توانمندی و قدرت تهاجمی و پدافندی حزب الله افزایش یافته است.

بنابراین، دولت بریتانیا که اساس شکل گیری رژیم اسرائیل در سرزمین فلسطین را با اعلامیه بالفور ایجاد کرد، بار دیگر به کمک اسرائیل آمده و تلاش دارد با قرار دادن حزب الله در فهرست گروه‌های تروریستی، ضمن اعمال فشار بر حزب الله، منافع اسرائیل را نیز تامین کند.

عامل دیگر در اتخاذ این تصمیم دولت بریتانیا، دلجویی از عربستان سعودی است. دولت عربستان سعودی به واسطه دست داشتن در قتل جمال خاشقچی تحت فشار قرار گرفته و حتی دولت آلمان صادرات سلاح به ریاض را متوقف کرده، اقدامی که با اعتراض دولت بریتانیا مواجه شده است.

بر این اساس، لندن با قرار دادن نام حزب الله لبنان در فهرست گروه‌های تروریستی خود به نوعی درصدد دلجویی از آل سعود است.

نکته پایانی این است که دولت بریتانیا،  در شرایطی نام حزب الله لبنان را در فهرست گروههای تروریستی خود قرار داده که حزب الله بخش مهمی از ساختار قدرت در لبنان است و حتی در انتخابات پارلمانی ماه مه 2018 ائتلاف محور مقاومت با کسب 68 کرسی از 128 کرسی، اکثریت پارلمان لبنان را در اختیار گرفته است.

در همین حال، حزب الله لبنان در کابینه این کشور نیز صاحب کرسی‌های وزارتی است و حتی سهم آن در کابینه جدید لبنان افزایش نیز داشته است.

نویسنده: سید رضی عمادی

141/118

بیشتر بخوانید:

انتقاد حزب کارگر بریتانیا از تحریم سیاسی حزب الله لبنان

ایران اقدام انگلیس علیه حزب الله لبنان را محکوم کرد