ایران پرس- بحران سوریه و جنگ داخلی در این کشور که از سال 2011 در پی ناآرامی‌ها در این کشور عربی آغاز شد، موجب شد تا سوریه به عرصه رویارویی غربی ها و متحدان عرب آنها بعلاوه ترکیه با محور مقاومت بعلاوه روسیه تبدیل شود.

 به رغم تلاش های گسترده ائتلاف غربی عربی با حمایت از گروههای تروریستی با هدف سرنگونی دولت قانونی سوریه، اما حضور موثر ایران، جنبش حزب الله و از سپتامبر2015 حضورنظامی روسیه موجب پیروزی‌های پیایی ارتش سوریه و متحدان آن و آزاد سازی مناطق بسیاری درسوریه شده است.

با تغییرموازنه قدرت درسوریه به نفع دولت سوریه وشکست ائتلاف غربی - عربی، ترکیه نیز تغییر موضع داده و درقالب گروه سه جانبه متشکل از روسیه، ایران و ترکیه و نشست‌های آستانه تلاش کرد تا منافع خود را درسوریه دراین چارچوب تعریف کند.

اکنون این گروه سه جانبه به محورحل وفصل سیاسی بحران سوریه تبدیل شده و در این راستا "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه در کنفرانس خبری مشترک با "رجب طیب اردوغان" گفت که روسیه، ترکیه و ایران به تلاش‌های خود درچارچوب روند آستانه برای حل بحران سوریه ادامه می‌دهند.

پوتین اضافه کرد: تلاش خواهیم کرد که راه‌حل‌های ریشه‌ای برای برخورد با تمامی گروه‌های تروریستی که خطربزرگی برای منطقه است، پیدا کنیم.

مذاکرات آستانه ازژانویه 2017 با ابتکارایران وهمکاری روسیه وترکیه، با هدف برقراری صلح در سوریه آغاز شده است.

نتیجه اصلی این مذاکرات، ایجاد مناطق کاهش تنش درسوریه بوده است.

با این حال تمرکز گروههای تررویستی باقیمانده دراستان ادلب و اقدامات تحریک آمیزآنها، ادامه وضعیت آتش بس دراین منطقه را با مخاطرات زیادی مواجه کرده است.

به همین دلیل پوتین براین مساله تاکید کرده که روسیه تمام تلاش خود را برای کاهش تشدید تنش‌ها در ادلب و متوقف کردن نقض آتش بس در این منطقه صورت خواهد داد.

مسکو بارها تاکید کرده که غربی ها به ویژه آمریکا مانع اصلی در مسیر حل و فصل سیاسی بحران سوریه هستند.

"سرگئی شویگو" وزیر دفاع روسیه در دیدار اخیر خود ازسوریه با متهم کردن برخی کشورهای غربی به مانع تراشی در برابر پایان دادن به بحران سوریه گفت: روسیه از ارتش و مردم سوریه در جنگ برای بازگرداندن امنیت و ثبات به این کشور و حفظ حاکمیت آن حمایت می کند.

دولت سوریه و مقامات ارشد این کشورنیز بارها از نقش منفی غرب در ایجاد بحران در سوریه و به ویژه سیاست آمریکا برای تداوم تنش و درگیری در سوریه انتقاد کرده اند.

در واقع آمریکا به عنوان سردمدار کشورهای غربی - عربی بعنوان حامی اصلی گروه های تروریستی در سوریه است.

روسیه از سپتامبر 2015 با اعزام یگان های هوایی ودریایی ونیروهای ویژه خود، حضور پررنگی در سوریه درراستای حمایت از دولت و مردم این  کشور در مبارزه با تروریسم داشته است.

روسیه همچنین بارها برنقش بسیار مهم ایران نیز در سوریه به ویژه در زمینه مبارزه با تروریسم تاکید کرده است.

روسیه به همراه ایران و ترکیه روند آستانه را درراستای پیشبرد حل و فصل سیاسی بحران سوریه آغاز کرده و تداوم بخشیده اند.

"ولادیمیر ایوانوف"  Vladimir Ivanov استاد دانشگاه دولتی مسکو با اشاره به نشست سوچی دراواسط فوریه 2019 بین سران روسیه، ایران و ترکیه برای بررسی اوضاع سوریه می گوید: این نشست نشان‌دهنده اهمیت و غیرقابل جایگزینی ایران به عنوان یک بازیگر منطقه‌ای است که نمی‌توان به سادگی آن را نادیده گرفت.

روسها به رغم روابط نزدیک با دمشق، به خوبی از نقش حساس و حیاتی ایران در سوریه آگاه هستند و از اینرو می دانند که هر تصمیمی درباره سوریه از جمله درزمینه حل وفصل سیاسی بحران این کشور باید با نظر ایران صورت گیرد.138/118

نویسنده:سيدرضا مير طاهر

بیشتربخوانید:

پوتین: روسیه، ترکیه و ایران به تلاش‌های خود برای حل بحران سوریه ادامه می‌دهند

حمایت پوتین و عون از حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه