ایران پرس- اسرائیل در جنگ ژوئن 1967 بلندی‌های جولان و کرانه باختری رود اردن را به اشغال خود درآورد و پس از گذشت چندین دهه اکنون با حمایت مستقیم رئیس جمهوری آمریکا رژیم صهیونیستی اقدامات اشغال گرانه خود را گسترش داده است.

«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا، در راستای خواسته رژیم صهیونیستی و در اقدامی بی سابقه با امضای فرمانی در 25 مارس 2019 (پنجم فروردین) حاکمیت اسرائیل بر جولان اشغالی را به رسمیت شناخت.

این اقدام ترامپ، پس از آن رخ داد که دولت وی، 14 مه 2018 (24 اردیبهشت 97) در اقدامی تحریک آمیز، سفارت آمریکا را از تل آویو به قدس اشغالی منتقل کرد و این اقدام با مخالفت و تحریم جهانی از جمله اتحادیه اروپا مواجه شد.

به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر جولان در تناقض آشکار با قطعنامه های شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل متحد است و هیچ اثر حقوقی نخواهد داشت.

چند روز پس از این اقدام ترامپ، «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در حالی که کمتر از یک هفته تا انتخابات در فلسطین اشغالی مانده بود وعده داد در صورت پیروزی در انتخابات، شهرک های صهیونیست نشین کرانه باختری را به فلسطین اشغالی الحاق کند.

اکنون زمزمه به رسمیت شناختن الحاق شهرک های صهیونیست نشین به فلسطین اشغالی توسط ترامپ وجود دارد. اقداماتی که موجب خرسندی بسیار نتانیاهو شده است. با این حال جامعه جهانی رویکردی بر خلاف خواسته تل آویو و واشنگتن اتخاذ کرده است.

در این راستا، «فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نشست پارلمان اروپا درباره به رسمیت شناختن حاکمیت رژیم صهیونیستی بر بلندی های جولان از سوی آمریکا و الحاق احتمالی شهرک های صهیونیست نشین در کرانه باختری، مواضع اتحادیه اروپا را در این باره بیان کرد.

موگرینی در این باره گفت: "اتحادیه اروپا موضع ساده و روشنی در این باره دارد. اتحادیه اروپا در راستای قوانین بین المللی و قطعنامه های 242 و 497 شورای امنیت سازمان ملل متحد حاکمیت اسرائیل را بر هیچ یک از سرزمین هایی که پس از ژوئن سال 1967 اشغال شده، از جمله بلندی های جولان به رسمیت نمی شناسد."

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، به بیانیه خود درباره موضع رسمی 28 عضو اتحادیه اروپا در این باره که در 27 مارس (هفتم فروردین) منتشر شد اشاره و تاکید کرد: "پنج عضو این اتحادیه که در حال حاضر عضو شورای امنیت هستند نیز در نشست این شورا موضع خود را مبنی بر اشغالی بودن جولان اعلام کرده اند."

موگرینی همچنین به ادامه شهرک سازی در کرانه غربی توسط رژیم صهیونیستی اشاره و تاکید کرد: "این رژیم تنها در هفته گذشته برای ساخت 4 هزار و 600 واحد مسکونی در کرانه غربی برنامه ریزی کرده است."

وی افزود: "پس از اعلام برنامه جدید شهرک سازی ما بیانیه ای دادیم و بار دیگر تاکید کردیم که هرگونه شهرک سازی را براساس قوانین بین المللی غیرقانونی می دانیم."

اقدامات اخیر رژیم صهیونیستی بدون حمایت آشکار و همه جانبه ترامپ از نتانیاهو امکان پذیر نبوده است. آمریکا که خود را در نقش هژمون جهانی می پندارد، بر این تصور است که در زمینه حمایت از اقدامات اشغالگرانه اسرائیل می تواند هر اقدامی را صورت دهد.

با این حال مخالفت یکپارچه جهانی با اقدام ترامپ در باره به رسمیت شناختن حاکمیت رژیم صهیونیستی بر جولان اشغالی از جمله مخالفت شدید اتحادیه اروپا نشان می دهد که جهان اکنون در برابر اقدامات یکجانبه گرانه آمریکا ایستاده است.

موضع اتحادیه اروپا در این موارد در عین حال نشان دهنده شکاف روز افزون بین اروپا و آمریکا  بر سر بسیاری از مسائل بین المللی است.

نویسنده: سیدرضا میر طاهر

139/116

بیشتر بخوانید:

انتقاد سازمان ملل از توسعه طلبی های رژیم صهیونیستی

موگرینی: اتحادیه اروپا حاکمیت اسرائیل بر جولان را به رسمیت نمی شناسد

دبیر کل سازمان ملل: جولان متعلق به سوریه است