ایران پرس- برگزاری انتخابات پارلمان اروپا و شکست احزاب بزرگ سنتی در برخی کشورها مانند آلمان و فرانسه، موجب شده تا سران این احزاب با توجه به این ناکامی بزرگ، از عرصه حزبی کنار بروند.

در نخستین گام در این زمینه «آندریا ناهلس» رهبر حزب سوسیال دموکرات آلمان به دلیل کاهش حمایت‌های درون حزبی از سمت خود استعفاء کرد.

ناهلس که در پی کاهش آراء فهرست نامزدهای حزب سوسیال دموکرات در انتخابات پارلمان اروپا از سوی اعضاء این حزب مورد انتقاد قرار گرفته بود، اعلام کرد که روز دوشنبه 3 ژوئن استعفاء خود را تقدیم هیات رئیسه حزب خواهد کرد و روز سه‌شنبه نیز از ریاست فراکسیون این حزب در پارلمان آلمان کناره‌گیری خواهد کرد. حزب سوسیال دموکرات آلمان در انتخابات هفته گذشته پارلمان اروپا تنها 15/8 درصد را کسب کرد.

این در حالی بود که طی انتخابات سال 2014 پارلمان اروپا این حزب 27/3 درصد را به خود اختصاص داده بود.

در فرانسه نیز، پس از شکست تاریخی حزب جمهوری خواهان فرانسه در انتخابات پارلمان اروپا که با کسب کمتر از 8 درصد آرا در جایگاه چهارم قرار گرفت، «لوران ووکیه» رئیس این حزب از سمت خود استعفا کرد.

ووکیه، پیش از این هم به دلیل موضع گیری های راست گرایانه خود بارها هدف انتقادهای داخلی قرار گرفته بود و به ویژه با انتقاد تک روی در ریاست حزب جمهوری خواهان هم رو به رو بود.

بسیاری از مقامات حزب جمهوری خواهان، نیز از استعفای ووکیه استقبال کردند.

در دو کشور بزرگ اتحادیه اروپا یعنی آلمان و فرانسه، احزاب بزرگ سنتی چپ میانه و راست میانه با این واقعیت تلخ مواجه شده اند که با تغییر ماهوی اوضاع و شرایط، نظرات و دیدگاههای مردم این کشورها نیز دگرگون شده است.

احزاب راست میانه و چپ میانه سال‌ها است که کنترل پارلمان اروپا را در دست داشته اند، اما اکنون با افزایش محبوبیت گروه‌ها و احزاب راست افراطی و ضد اتحادیه اروپا و نیز احزاب سبز با توجه به اهمیت مساله تغییرات آب و هوایی، رقابت تنگاتنگی برای راهیابی به پارلمان اروپا بین آنها در جریان است.

در آلمان آراء حزب سوسیال دموکرات در واقع به نفع حزب سبز و تا حدی حزب آلترناتیوی برای آلمان به صندوق ها ریخته شد اما در فرانسه آرای حزب راست میانه جمهوری خواهان، نصیب حزب راست گرای افراطی تجمع ملی به رهبری مارین لوپن شد .

با توجه به نتایج انتخابات پارلمان اروپا تغییرات گسترده ای در ترکیب این نهاد مهم اروپایی انجام گرفته است.

«گای ورهوفستات» رهبر بلوک لیبرال «ای ال دی ای» در پارلمان اروپا گفت: "برای اولین بار در 40 سال گذشته، دو حزب سنتی، سوسیالیست ها و محافظه کاران، دیگر در پارلمان اروپا اکثریت ندارند.

معلوم است که شاهد یک رویداد تاریخی هستیم، چون توازن قوا در پارلمان اروپا عوض خواهد شد."

احزاب راست میانه و چپ میانه که سال‌ها کنترل پارلمان اروپا را در دست داشته اند، با ریزش آرا مواجه شدند.

بدین ترتیب، هر دو گروه، این بار در پارلمان 751 عضوی اروپا، در مجموع 326 کرسی خواهند داشت، در صورتی که در پارلمان پیشین 401 کرسی داشتند.

در مقابل با افزایش محبوبیت گروه‌ها و احزاب راست افراطی و ضد اتحادیه اروپا و نیز حضور فزاینده احزاب سبز، آنها شمار کرسی های خود را به طرز قابل توجهی در پارلمان اروپا افزایش دادند.

 استیو بنن گفت: "قطعا این گروه‌ها می‌توانند جلوی بسیاری از اقدامات را بگیرند. باید بگویم معتقدم هر روز در بروکسل شاهد یک نبرد همانند نبرد استالینگراد خواهیم بود. حضور این احزاب در پارلمان اروپا می تواند با توجه به نقش این نهاد در سیاست گذاری اروپایی حتی بر مسیر اتحادیه اروپا نیز تاثیر بگذارد."

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

135/116

بیشتر بخوانید: 

انتخابات پارلمان اروپا؛ پیروزی احزاب سبز و راست‌گرا وعقبگرد احزاب سنتی/ تحلیل

آغاز انتخابات پارلمانی اروپا در شش کشور

انتخابات برای گزینش نمایندگان پارلمان اروپا