معاون وزیر امور خارجه روسیه یکی از راه‌های حفظ برجام را، راه‌اندازی کانال ویژه تجاری اروپا - ایران موسوم به «اینستکس» برای مقابله با تحریم فروش محصولات نفتی ایران دانست.

به گزارش ایران پرس "سرگئی ریابکوف" طی یک سخنرانی در نشستی بین المللی در مسکو تأکید کرد: مقامات آمریکایی آشکارا اعلام می‌کنند، با تشدید تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی، قصد اعمال فشار حداکثری بر تهران را دارند و این سیاست برای روسیه غیرقابل قبول است.

ریابکوف در ادامه گفت: زمان برای حفظ برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) باقی است و گزینه‌هایی در این رابطه وجود دارد که یکی از آنها راه‌اندازی هر چه سریعترمکانیسم مالی «اینستکس» است که مقامات ایرانی مدت‌هاست خواستار آن هستند و ما نیز این موضوع را در رایزنی‌های خود با آنها و شرکای اروپایی مورد بررسی قرار داده‌ایم.

وی افزود: راه‌اندازی اینستکس باید امکان مشارکت طرف‌های ثالث، غیر از اروپایی‌ها و خود ایران، برای تسهیل مبادلات مالی قانونی در چارچوب توافق هسته‌ای را نیز فراهم کند و در عین حال امکان آن را بوجود آورد تا نه تنها در خدمت مبادلات گروه کالاهای غیرتحریمی مورد استفاده قرار گیرد، بلکه باید امکان فروش محصولات نفتی جمهوری اسلامی که به خاطر تحریم‌های غیرقانونی آمریکا با مشکلاتی مواجه است را نیز فراهم سازد.  

در پی خروج آمریکا از برجام در ماه می 2018، ایده راه‌اندازی یک کانال مالی ویژه برای تسهیل تجارت شرکت‌های کوچک و متوسط اروپایی با ایران، مطرح شد که از آن زمان، اروپا هر بار ثبت این ساز و کار را به بهانه‌های گوناگون به تعویق می انداخت.

اروپا بالأخره پس از ماه‌ها رایزنی در 31 ژانویه 2019 رسما راه‌اندازی کانال ویژه تجارت با ایران موسوم به "اینستکس" را اعلام کرد. این کانال مالی هنوز اجرایی نشده است.

پاریس میزبان کانال ویژه تجارت اروپا با ایران است و یک بانکدار برجسته آلمانی هم مسئولیت آن را بر عهده دارد. بریتانیا هم رئیس هیأت نظارت است.

"دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا، سه شنبه 8 می 2018 به طور یکجانبه با نقض تعهدات واشنگتن ذیل برجام کشورش را از این توافق بین المللی خارج و بازگشت تحریم‌های هسته‌ای را اعلام کرد.

این اقدام ترامپ با محکومیت گسترده داخلی و بین المللی مواجه شده است.

138/116

بیشتربخوانید:

اقدام روسیه برای پیوستن به اینستکس/ تحلیل

آلمان: مذاکرات با ایران در مورد اینستکس ادامه دارد