ایران پرس- یکی از مشخصه های بارز دوره زمامداری "دونالد ترامپ" رئیس جمهور جنجالی آمریکا، خروج از پیمان های بین المللی از جمله معاهدات تسلیحاتی و امنیتی است.

دولت "ترامپ" در 2 اوت 2019 به طور یکجانبه از پیمان نیروهای هسته ای میان برد موسوم به "آی ان اف" خارج شد و آزمایش های موشکی که در چارچوب این پیمان ممنوع بودند را از سر گرفت.

وزارت خارجه روسیه در واکنش به آزمایش اخیر یک موشک بالستیک میان برد از سوی آمریکا، مراتب نگرانی مسکو را از آزمایش موشک‌های ممنوعه توسط واشنگتن اعلام کرد.

"ولادیمیر یرماکوف" رئیس اداره منع گسترش و کنترل تسلیحات وزارت خارجه روسیه، اعلام کرد، مسکو نگران آزمایش موشک‌های میان برد و کوتاه برد آمریکا است که مطابق پیمان "آی ان اف" ممنوع بودند.

به گفته یرماکوف: هر چند آمریکا حق انجام این کار را دارد، زیرا پیش از این به طور یک جانبه از این پیمان کناره گرفته است، اما موشک‌های ممنوعه‌ ای که چند ماه پس از ترک پیمان آی ان اف آزمایش شده اند، نشان می‌دهد که آن‌ها  از مدت ها پیش درحال توسعه این موشک‌ها بوده اند.

به عبارت بهتر، روس ها معتقدند به رغم اتهامات آمریکایی ها درباره نقض پیمان "آی ان اف" از سوی روسیه، واشنگتن از مدت ها قبل به طور پنهانی در حال توسعه موشک های بالستیک و کروز زمین پایه کوتاه برد و میان برد بوده است و اکنون آنها را آزمایش می کند.

آمریکا اعلام کرد، روز پنجشنبه 12 دسامبر یک موشک بالستیک غیر هسته‌ای زمین پایه میان برد را که در چارچوب پیمان "آی ان اف" ممنوع بوده، آزمایش کرده است.

با توجه به استمرار آزمایش موشک های جدید آمریکا، "ولادیمیر پوتین"، رئیس جمهور روسیه در 23 اوت 2019، وزارتخانه‌های دفاع و امور خارجه این کشور را به بررسی و تحلیل میزان تهدیدات ناشی از آزمایشهای موشکی آمریکا بر روسیه ملزم کرد.

اقدامات موشکی اخیر آمریکا در راستای اهداف بلند پروازانه دولت ترامپ در زمینه نظامی صورت گرفته است. هدف کلی آمریکا از خروج از پیمان آی ان اف، رهایی از قید وبند پیمان های تسلیحاتی است تا بتواند آزادانه به توسعه و استقرار موشک های جدید بپردازد.

آمریکا که فقط مترصد پایان مهلت تعیین شده از جانب خود برای خروج از پیمان "آی ان اف" بود، پس از خروج از این پیمان در 2 اوت 2019 به سرعت برنامه های خود برای گسترش موشکی را اجرایی کرده است. 

پنتاگون در اوت 2019  اعلام کرد: آمریکا قصد دارد موشک‌های متعارف زمین پایه ای را توسعه دهد که پیش از این طبق پیمان "آی‌ان‌اف" ممنوع بودند. آمریکا در دوره ترامپ بر اساس دکترین هسته ای جدید خود بر توسعه و استقرار موشک های جدید و نیز ساخت سلاح های هسته ای کم توان تمرکز کرده است.

روسیه به عنوان رقیب موشکی و هسته ای اصلی آمریکا در مقابل اقدامات واشنگتن بیکار ننشسته و تلاش می کند تا با توسعه برنامه های جدید موشکی همچنان «هم پایگی» موشکی و هسته ای را با آمریکا حفظ کند.

بدین ترتیب، اگر چه "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه قبلا گفته بود که در صورت لغو پیمان آی ان اف، مسکو سعی می کند بدون ورود به رقابت تسلیحاتی، امنیت راهبردی و منافع خود را تامین کند اما به نظر می رسد روند رو به رشد تهدیدات واشنگتن، روسیه را ناگزیر به ورود به مسابقه تسلیحاتی با آمریکا خواهد کرد.

بدین ترتیب انتظار می رود که مسکو نیز برای توسعه موشک های بالستیک زمین پایه و موشک های کروز دارای کلاهک هسته ای که قبلا در چارچوب پیمان آی ان اف ممنوع بودند، اقدام کند. نکته مهم اینکه روسیه هم چنان خواهان حفظ پیمان های کنترل تسلیحات است.

در این راستا مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز جمعه 13 دسامبر با 179 رای مثبت از جمله رای آمریکا، به اتفاق آرا قطعنامه پیشنهادی روسیه درباره تقویت سیستم کنترل تسلیحات، خلع سلاح و منع تکثیر سلاح های کشتار جمعی را تصویب کرد.

این سند خواستار بررسی جدی عواقب منفی پایان معاهدات و توافقات در زمینه کنترل تسلیحات شده است. این قطعنامه همچنین از نقش رهبری سازمان ملل متحد در حفظ و ادامه مذاکرات در این زمینه استقبال کرده و نکته جالب رای مثبت آمریکا به این قطعنامه است آن هم در حالی که دولت ترامپ در عمل، در لغو پیمان های کنترل تسلیحات فعالیت گسترده ای دارد.

نویسنده: سید رضامیرطاهر

138/117

بیشتربخوانید:

آزمایش موشکی آمریکا نزدیک اقیانوس آرام

آزمایش 4 موشک با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای در آمریکا