ایران پرس- جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) به مساله ای کلیدی که آینده این کشور را رقم می زند تبدیل شده است.

در همه پرسی برگزیت در ژوئن 2016 اسکاتلندی‌ها با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا مخالفت کردند و اکنون قصد برگزاری همه پرسی دیگری برای تعیین وضعیت آینده اسکاتلند را دارند، مساله‌ای که با مخالفت شدید لندن مواجه شده است.

کمتر از چند ساعت پس از اعلام نتایج اولیه انتخابات که حاکی از پیروزی حامیان برگزیت بود، "نیکولا استورجن" وزیر اول اسکاتلند و رهبر حزب ملی اسکاتلند که حزبش توانسته است به عنوان حزب سوم و با کسب کرسی‌های قابل توجهی در مقایسه با قبل به پارلمان راه یابد، گفت: اسکاتلند نباید با پیروی از جانسون متضرر و از اتحادیه اروپا جدا شود.

 استورجن اعلام کرد: اسکاتلند با اجرای برگزیت مخالف است و جانسون ماموریتی برای خارج کردن اسکاتلند از اتحادیه اروپا ندارد.

در واکنش به این موضع، بوریس جانسون رهبر حزب محافظه کار و نخست وزیر بریتانیا روز جمعه با استورجن گفت‌وگو و تاکید کرد که با برگزاری همه‌پرسی استقلال بعد از این که مردم اسکاتلند یک بار در سال 2014 با شرکت در آن با استقلال مخالفت کردند، موافق نیست. 

جانسون گفت نتیجه همه‌پرسی سال 2014 قاطع بود و بایستی به آن احترام گذاشت.

اگرچه حزب محافظه کار با شعار اجرای برگزیت توانست در انتخابات پارلمانی زودهنگام به پیروزی برسد، اما برای جانسون که با به دست آوردن اکثریت مطلق پارلمانی به دنبال اجرای برگزیت و خروج از اتحادیه اروپا است، مخالفت اسکاتلندی‌ها با خروج از اتحادیه اروپا همچنان چالش بزرگی به شمار می‌رود و مشخص نیست که لندن چگونه با چالش اسکاتلند در جریان خروج از اتحادیه اروپا مواجه خواهد شد؟

مردم بریتانیا شامل انگلیس، اسکاتلند، ولز و ایرلندشمالی در ژوئن 2016 با شرکت در همه‌پرسی جدایی از اتحادیه اروپا، به خروج از این نهاد اروپایی رای دادند.

هرچند اکثریت شرکت‌کنندگان بریتانیایی در این همه‌پرسی رای به خروج دادند، اما اکثر مردم اسکاتلند و ایرلندشمالی با ماندن در اتحادیه اروپا موافق بودند.

طی سه سال اخیر بارها نیکولا استورجن وزیر اول اسکاتلند تهدید کرده است که همه‌پرسی جدایی از بریتانیا را بار دیگر برگزار می‌کند تا اسکاتلند را در اتحادیه اروپا حفظ نماید. 

در سال 2014 اولین همه‌پرسی جدایی اسکاتلند از بریتانیا برگزار شد که 55 درصد به ماندن در بریتانیا رای دادند. استورجن با توجه به عملکرد غیرقابل قبول دولت محافظه کار درباره برگزیت خواهان آن است که گزینه استقلال اسکاتلند همچنان به عنوان گزینه مطرح باشد.

اسکاتلندی‌ها خواهان آن هستند که برای رهایی از تبعات بسیار منفی و البته ناخواسته برگزیت، حداقل این شانس را داشته باشند که دوباره همه پرسی جدایی از بریتانیا را برگزار کنند.

در واقع دغدغه اسکاتلندی‌ها درباره تبعات برگزیت در بعد اقتصادی دارای دو جنبه است: نخست، نگرانی شدید اسکاتلندی‌ها از تبعات اجرای برگزیت بر اقتصاد این منطقه شمالی بریتانیا است.

به گفته استورجن، برگزیت با کاهش تولید ناخالص داخلی اسکاتلند سالیانه بیش از 11 میلیارد پوند به اقتصاد این منطقه خسارت وارد می‌کند. اما جنبه دیگر اجرای برگزیت به جدا شدن بریتانیا از بازار واحد اروپا برمی گردد که با توجه به مراودات گسترده اقتصادی اسکاتلند با کشورهای اتحادیه اروپا، در صورت عملی شدن این جدایی، ضربه به مراتب بزرگتری به ساختار اقتصاد و تجارت اسکاتلند وارد خواهد شد.

از همین رو وزیر اول اسکاتلند به ویژه مخالف خروج کامل بریتانیا از اتحادیه اروپا یا همان برگزیت سخت است؛ در حالی که حامیان برگزیت سخت از جمله بوریس جانسون خواهان گسست کامل روابط بریتانیا و اتحادیه اروپا هستند. 

استورجن خواهان آن است که در چارچوب رویکردی منعطف درباره برگزیت، اسکاتلند و بریتانیا در بازار واحد اروپا باقی بمانند. مردم اسکاتلند به شدت خواهان ادامه ارتباط با اتحادیه اروپا و بهره گیری از منافع آن هستند.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

141/118

بیشتر بخوانید:

گزارش: آینده برگزیت با پیروزی محافظه کاران در بریتانیا

مخالفت نخست وزیر بریتانیا با برگزاری همه پرسی استقلال اسکاتلند