با این حال اکنون شواهدی از بروز شکاف بر سر پشتیبانی از آنکارا در سازمان نظامی ناتو که ترکیه از اعضای آن محسوب می شود بروز کرده است.
هیات نمایندگی دائمی یونان در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) جمعه شب 28 فوریه بیانیه این ائتلاف نظامی در حمایت از ترکیه را وتو کرد. نشست فوق العاده ناتو در سطح نمایندگان دائم با توجه به تحولات نظامی اخیر در استان ادلب به ویژه کشته شدن 33 نظامی ترکیه ای و زخمی شدن بیش از 30 نفر در حمله هوایی برگزار شد.
هر چند دبیر کل ناتو حمایت از آنکارا را اعلام کرده است با این حال، "نیکوس دندیاس" وزیر امور خارجه یونان به طور مستقیم به هیات دائم یونان در ناتو دستور داد در صورتی که متن بیانیه مشترک شامل پیشنهاد یونان در زمینه لزوم اجرای توافق ترکیه و اتحادیه اروپا در مارس 2016 درباره مهاجران و پناهجویان نباشد، از حق وتوی خود استفاده کند. با این حال خواسته یونان با مقاومت شدید برخی از کشورهای عضو پیمان ناتو همچون آمریکا، بریتانیا، آلمان و فرانسه مواجه شد.
"مولود چاووش اوغلو" وزیر امور خارجه ترکیه خواستار رایزنی های سیاسی بر اساس بند 4 اساسنامه ناتو شده بود که به یک کشور عضو اجازه می دهد در صورت تشخیص این که امنیت، استقلال سیاسی و تمامیت ارضی کشورش به خطر افتاده از این سازمان درخواست کمک کند.
ترکیه خواهان کمک ناتو در زمینه پدافند هوایی و شناسایی و غیره شد اما به نظر میرسد که توافقی بر سر این مسائل میان اعضای ناتو حداقل در این مرحله وجود ندارد. بر اساس گزارش روزنامه یونانی "ویما" توافقی در این زمینه حاصل نشد و نشست نمایندگان دائم در روز جمعه بدون انتشار بیانیهای مشترک پایان یافت.
به نظر می رسد به رغم حمایت کشورهای بزرگ اروپایی و آمریکا در کنار ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو از ترکیه و اقدامات آن در ادلب و محکوم کردن اقدامات مشترک سوریه و روسیه در این منطقه، اما رقابت ها و خصومتهای داخلی در ناتو مانع از ایجاد اجماع در این سازمان نظامی برای حمایت از آنکارا در نزاع کنونی در ادلب شده است.
یونان مدتهاست با ترکیه بر سر مساله قبرس دچار تنش بوده ودر عین حال اختلافات دو کشور در زمینه مرزها و قلمرو دریایی در دریای اژه بارها منجر به بروز درگیری هایی بین آنها شده است. ضمن اینکه اختلاف جدیدی یعنی تلاش مستمر و جدی ترکیه برای اکتشاف نفت و گاز در مدیترانه شرقی به ویژه در آبهای اطراف بخش ترک نشین قبرس (موسوم به قبرس شمالی ) موجب موضع گیری یونان و جمهوری قبرس و نیز اتحادیه اروپا و اعمال تنبیهاتی علیه آنکارا شده است.
ترکیه برای تحت فشار قراردادن اتحادیه اروپا به منظور حمایت از آن، اعلام کرده که مانع ورود پناهجویان سوریه به اروپا، نخواهد شد. پس از آن، گروهی از پناهجویان در شمال غربی ترکیه به سمت مرز ترکیه و یونان هجوم آوردند.
مقامات ترک اعلام کردند که نیروهای امنیتی مانع عبور مهاجران از جمله از سوریه و کشورهای دیگری مانند افغانستان نخواهند شد. این مساله با واکنش شدید یونان مواجه شده و به تقویت مرزهای زمینی و دریایی خود در برابر هجوم پناهجویان پرداخته است. دیپلماتهای اروپایی اعلام کردند با توجه به تشدید تنشها در سوریه، بیشتر از همه نگران بحران جدید احتمالی پناهجویان در اروپا با توجه به اقدام اخیر ترکیه هستند.
"ژان آسلبورن" وزیر امورخارجه لوکزامبورگ روز جمعه در این زمینه گفت: بیانیه ترکیه مبنی بر اینکه دیگر حاضر به محدود کردن ورود پناهجویان به اروپا نیست، با توجه به مشکلات موجود در منطقه برای اتحادیه اروپا تعجب آور نیست.
بدین ترتیب چندان عجیب به نظر نمی رسد که یونان شرط خود برای وتو نکردن بیانیه ناتو در حمایت از ترکیه و نیز اعطای کمکهای این سازمان نظامی را اجرای توافق مارس 2016 اتحادیه اروپا و ترکیه درباره پناهجویان اعلام کرده است. ترکیه در هر فرصتی از اهرم پناهجویان علیه اتحادیه اروپا استفاده کرده است، مساله ای که بارها انتقاد بروکسل و کشورهای اروپایی را برانگیخته است. در عین حال بسیاری از اعضای این پیمان نظامی حاضر به مشارکت عملی در ماجراجویی های نظامی ترکیه در سوریه نیستند.
نویسنده:سید رضا میرطاهر
138/118
بیشتربخوانید:
اروپا پذیرش پناهجویان را دشوارتر میکند
بسته شدن مرزهای یونان به روی پناهجویان
ادلب؛ عرصه نزاع جدید ترکیه و روسیه/ تحلیل