ایران پرس- بروز جنگ قیمت نفت بین روسیه و عربستان پس از ناکامی نشست اوایل مارس اوپک پلاس در وین، باعث سقوط بی سابقه بهای نفت ظرف 18 سال گذشته شده است.

تداوم این وضعیت با واکنش آمریکا برای پایان دادن به این جنگ نفتی مواجه شده است. با این حال چشم انداز مثبتی در این زمینه وجود ندارد.

با شدت گرفتن جدال روسیه و عربستان درباره این که کدام یک مقصر کاهش بی سابقه قیمت نفت هستند، اوپک و روسیه نشست اضطراری روز دوشنبه (6 آوریل) برای بحث درباره کاهش تولید را تا 9 آوریل به تعویق انداختند.

نشست اوپک پلاس در حالی به تاخیر افتاد که "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا، اوپک و تولید کنندگان غیر اوپک از جمله روسیه را تحت فشار قرار داده است تا اقدام موثری برای مقابله با این مساله انجام دهند و بازارهای جهانی را تثبیت کنند.

قیمت نفت هفته گذشته تحت تاثیر افت شدید تقاضا با توجه به همه گیری کرونا و شکست اوپک و تولید کنندگان غیر اوپک به ویژه روسیه برای توافق نفتی جدید و محدود کردن عرضه نفت به بازارهای بین المللی، به پایین‌ترین حد در 18 سال اخیر سقوط کرد.

"ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه روز جمعه در کنفرانس ویدیویی با مقامات دولت و مدیران تولیدکنندگان بزرگ نفت روسی گفت: نخستین عامل ریزش قیمت های نفت، تاثیر شیوع ویروس کرونا روی تقاضا و دلیل دوم، خروج سعودی ها از توافق کاهش تولید اوپک پلاس و افزایش تولید آنها و اعلام تخفیف های گسترده برای فروش نفت بود.

عربستان سعودی به سرعت به این ادعای روسیه واکنش نشان داد و مسکو را مقصر اوضاع نابسامان نفتی کنونی دانست. 

شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی اظهار داشت: "الکساندر نوواک" وزیر انرژی روسیه نخستین کسی بود که به رسانه ها اعلام کرد تمامی کشورهای مشارکت کننده در پیمان محدودیت عرضه اوپک پلاس از اول آوریل از تمامی تعهداتشان آزاد خواهند شد و باعث شد کشورها برای جبران کاهش قیمت ها و سودشان به افزایش تولید اقدام کنند.

اوپک پلاس در حال مذاکره درباره کاهش تولید نفت معادل 10 درصد از تقاضای جهانی یا 10 میلیون بشکه در روز است و تولیدکنندگان عضو این گروه با توجه به بی سابقه بودن این اقدام، انتظار دارند تولیدکنندگان خارج از اوپک پلاس نظیر آمریکا هم مشارکت کنند. البته برخی اعضای اوپک پلاس در این زمینه اعلام آمادگی کرده اند.

نروژ که بزرگترین تولیدکننده نفت و گاز غرب اروپا است، اعلام کرد که اگر تولیدکنندگان بزرگ جهان با محدودیت عرضه موافقت کنند، کاهش تولید نفت خود را بررسی خواهد کرد.

"تینا برو" وزیر نفت و انرژی نروژ روز یکشنبه اعلام کرد، اگر گروه بزرگ تولیدکنندگان نفت با کاهش تولید به میزان قابل توجه موافقت کنند، در صورتی که این اقدام از مدیریت منابع و اقتصاد ما حمایت کند، نروژ هم کاهش یکجانبه تولید خود را مورد بررسی قرار خواهد داد.

به نظر می رسد، اگر روسیه و عربستان سعودی همچنان بر موضع خود ایستادگی کنند و طرف مقابل را مقصر اوضاع اسفناک بازار نفت بدانند، بحران نزول قیمت نفت همچنان ادامه پیدا خواهد کرد.

این مساله موجب خشم واشنگتن خواهد شد که روند کنونی را به ضرر بخش نفتی آمریکا می داند. آمریکا که اکنون رتبه اول تولید نفت جهان را در اختیار دارد و خواهان آن است که در آینده به عنوان یکی از کشورهای اصلی  صادر کننده نفت محسوب شود، در قبال جنگ قیمت نفت موضعی دوگانه دارد.

"دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا از یک سو هوادار کاهش بهای نفت با توجه به مطلوبیت آن برای مصرف کنندگان آمریکایی و در نتیجه رای مثبت به وی در انتخابات ریاست جمهوری نوامبر 2020 است.

ترامپ از سوی دیگر می داند که تداوم روند نزولی قیمت نفت برای شرکت های نفت شیل آمریکا بسیار گران تمام خواهد شد و می تواند به ورشکستگی آنها منجر شود. به همین دلیل وی در تماس با روس ها و سعودی ها خواستار پایان دادن به جنگ قیمت های نفت شده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

116/117

بیشتر بخوانید:

گزارش: جنگ نفتی روسیه و عربستان

درخواست عربستان برای نشست فوری نفتی؛ شکست در جنگ با روسیه/ تحلیل