براساس قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد، تحریم تسلیحاتی ایران در پایان مدت 5 ساله یعنی 18 اکتبر 2020 به پایان میرسد.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز پنج شنبه اعلام کرد، مسکو بعد از پایان تحریم تسلیحاتی ایران در روزهای آینده، همکاریهای نظامی با ایران را ادامه خواهد داد. وی تصریح کرد محدودیتهای تسلیحاتی اعمالشده علیه ایران ارتباطی با حل و فصل مسائل مربوط به برنامه هستهای ایران نداشته و تهران به صورت داوطلبانه برخی محدودیتها را پذیرفت. به گفته وی این اقدام، برای به نتیجه رسیدن زودتر گفتوگوها در باره برجام صورت گرفت.
موضع مسکو درباره پذیرش داوطلبانه محدودیتهای 5 ساله تسلیحاتی توسط ایران نشانگر حُسن نیت تهران در زمینه برجام است. در عین حال موضعگیری صریح روسیه درباره لغو تحریم تسلیحاتی ایران و نیز همکاریهای نظامی بین دو کشور تاکیدی دیگر بر موضع اصولی مسکو بر مخالفت با خواسته غیرقانونی و غیرمنطقی آمریکا است که در یک سال و نیم گذشته به هر نحو ممکن تلاش کرد تا مانع از لغو تحریم تسلیحاتی ایران شود.
جنگ روانی آمریکا برای تداوم تحریم تسلیحاتی ایران
در عین حال واشنگتن به منظور تحقق خواسته خود یعنی تداوم تحریم تسلیحاتی ایران، جنگ روانی گستردهای را از اواسط سال 2019 به راه انداخته که تاکنون نیز ادامه داشته و بر اساس آن مقامات ارشد آمریکا به ویژه مایک پمپئو وزیر خارجه این کشور اظهارات و ادعاهای مکرری را صورت داده و مدعی شدهاند که پایان تحریمهای تسلیحاتی ایران موجب ایجاد مسابقه تسلیحاتی در منطقه، تقویت قدرت منطقهای ایران و متحدان آن و به خطر افتادن امنیت رژیم صهیونیستی خواهد شد.
در مرحله بعد دولت ترامپ تلاش خود را بر متقاعد ساختن اعضای شورای امنیت سازمان ملل برای تحقق این خواسته واشنگتن متمرکز کرده و پیشنویس قطعنامهای را به شورای امنیت ارائه کرده و خواستار تداوم تحریم تسلیحاتی ایران شد. با این حال 13 عضو از 15 عضو شورای امنیت با آن مخالفت کردند.
دولت ترامپ پس از این ناکامی بزرگ تلاش کرد تا با ادعای اینکه هنوز عضو برجام است، به بهانه نقض اساسی برجام از جانب ایران مدعی بازگشت تحریمهای بین المللی علیه ایران از 20 سپتامبر شود. با این حال نه شورای امنیت و نه اکثریت اعضای دائم و غیر دائم این شورا اعم از رقبا و شرکای آمریکا که متشکل از 13 عضو از 15 عضو آن است ادعای واشنگتن درباره بازگشت تحریم های سازمان ملل علیه ایران از جمله تحریم تسلیحاتی را نپذیرفته و لذا دولت ترامپ ناچار شد به طور یکجانبه اعلام کند که این تحریمها از 20 سپتامبر بار دیگر به اجرا درآمده است.
بیاعتنایی جامعه جهانی به ادعای آمریکا
به گفته میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین تمامی تلاشهای آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران شکستخورده و در آینده هم بیثمر خواهند بود. این مساله باعث انتقادهای زیادی از دونالد ترامپ رئیس جمهوری جنجالی آمریکا شده است. جو بایدن نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا با انتقاد از سیاست خارجی دونالد ترامپ گفت: سیاست های ترامپ، آمریکا را بیش از هر زمان دیگری منزوی کرده است.
اکنون با موضعگیری صریح روسیه درباره همکاریهای نظامی با ایران، دولت ترامپ متحمل ضربه دیگری درعرصه سیاست خارجی شده و این برای ترامپ در اوج مبارزات انتخاباتی خود برای راهیابی مجدد به کاخ سفید خبر بسیار بدی است. در عین حال واشنگتن مدعی شده که روسیه قصد فروش تسیحات به ایران را پس از پایان تحریم تسلیحاتی دارد.
این ادعا در واقع با هدف وابسته نشان دادن تهران به واردات تسلیحاتی مطرح شده است در حالی که ایران ظرف 40 سال گذشته به دلیل مواجه شدن با انواع تحریم های تسلیحاتی، راه چاره را در خود کفایی داخلی دانسته و توانسته گامهای بزرگی در زمینه توسعه و ساخت انواع تسلیحات بردارد. 113
نویسنده: سید رضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
خطیب زاده: آمریکاهیچ جایگاه قانونی برای استفاده از قطعنامه 2231 ندارد
روحانی: پشتیبانی اعضای شورای امنیت از برجام، نمایش شکست آمریکا در برابر ایران بود
ظریف: اروپا به جای قطعنامه 2231، از آمریکا پیروی میکند