دولت بریتانیا، چند روز پیش سازمان جهانی بهداشت را از شیوع بسیار سریع نوع جدید ویروس کرونا که به گفته بوریس جانسون نخست وزیر این کشور«تا 70 درصد سریع تر از نوع قبلی شیوع پیدا می کند»، مطلع کرده است.
دولت محافظه کار بریتانیا شنبه شب از قرنطینه دوباره لندن و جنوب شرقی و بخشی از شرق این کشور خبر داد و بر اساس آن بیش از 16 میلیون نفر از ساکنان این مناطق ملزم شدند که در خانه های خود بمانند. مت هنکاک (1) وزیر بهداشت این کشور روز یکشنبه در توجیه قرنطینه دوباره لندن و بخشی از بریتانیا، به نوع جدید ویروس کرونا اشاره کرد و آن را خارج از کنترل توصیف کرد.
به نظر می رسد که ویروس کرونا و همه گیری آن تا مدت های مدید در بسیاری از مناطق جهان از جمله اروپا ماندگار خواهد بود. به رغم تدابیر زیادی که از سال 2019 برای مقابله با گسترش کرونا و محدود کردن آن صورت گرفته اما واکنش های این ویروس به ویژه پیدایش انواع جهش یافته آن به معضلی بزرگ در جهان تبدیل شده است.
به گفته پاتریک والانس (2)مشاور علمی دولت محافظه کار بریتانیا، نوع جدید ویروس کرونا علاوه بر انتشار سریع، به نوع «غالب» تبدیل شده و «موارد بسیار شدید» بستری شدنها را در دسامبر در پی داشته است.
اکنون بریتانیا به عنوان مبدا یکی از ویروس های جهش یافته کرونا با بحران جدیدی مواجه شده است.
در حال حاضر نیز این کشور از لحاظ رتبه مبتلایان و فوتی های ناشی از کرونا در رده بالای فهرست کشورهای اروپایی قرار دارد و می توان پیش بینی کرد که با شیوع نوع جهش یافته کرونا، وضعیت برای مردم این کشور به مراتب بدتر شود.
دولت محافظه کار بریتانیا در برهه کنونی درگیر منازعه بزرگی با اتحادیه اروپا بر سر نحوه خروج از این اتحادیه است.
با توجه به لاینحل ماندن اختلافات کلیدی بین دو طرف، اکنون احتمال دست نیافتن به توافق و در نهایت خروج بدون توافق بریتانیا از اتحادیه اروپا قوت گرفته است.
درصورت وقوع این سناریو، اوضاع اقتصادی و اجتماعی بریتانیا با وخامت دو چندان مواجه خواهد شد. بریتانیا اکنون در دوران گذار به سر می برد و با توجه به تحول کرونایی اخیر، سخت گیری کشورهای اروپایی نسبت به آن تشدید شده است.
دولت محافظه کار بریتانیا از زمان همه گیری کرونا، راه مستقل خود در این زمینه را در پیش گرفته و توجه چندانی به منافع و اقدام جمعی در سطح اروپا برای مقابله با آن نداشته است. لذا اکنون اروپایی ها نیز برخورد سلبی با لندن در این زمینه در پیش گرفته اند.
در پی انتشار خبر شیوع کرونای انگلیسی، بسیاری از کشورهای اروپایی در جهت قطع زنجیره انتقال این ویروس، تدابیر امنیتی را به مرد اجرا گذاشته اند از جمله هلند، ایتالیا، بلژیک، بلغارستان و لوگزامبرگ تصمیم به قطع تمامی ارتباطات هوایی خود با این کشور گرفته اند.
در این میان، حتی برخی از کشورها روابط ریلی خود با بریتانیا را نیز قطع کردند. آلمان به عنوان رئیس دورهای اتحادیه اروپا، به منظور بررسی راههای مقابله با شیوع گونه جدید کرونا موسوم به کرونای انگلیسی، برگزاری نشستی ویژه در روز دوشنبه را خواستار شده است.
انتظار می رود که با برقراری مقررات محدود کننده و قرنطینه های جدید در بریتانیا، بسیاری از کسب و کارها در این کشور تعطیل شود و بر شمار بیکاران افزوده گردد.
این مساله به نوبه خود موجب رکود اقتصادی بیشتر در بریتانیا شده و درعین حال، عوارض اجتماعی منفی مانند افزایش اختلافات خانوادگی، افزایش بزهکاری، گسترش نابسامانی های روانی و بسیاری دیگر از موارد را در پی خواهد داشت.
1- Matt Hancock
2- Patrick Wallas
بیشتر بخوانید:
شیوع ویروس جدید کرونا و بحران غذا در بریتانیا
جلسه اضطراری اتحادیه اروپا در پی شیوع نوع جدید ویروس کرونا در بریتانیا
تعلیق پروازها به بریتانیا در پی کشف گونه جهشیافته کرونا