ایران پرس: سخنگوی کرملین در ارتباط با تحریم های جدید آمریکا علیه پروژه انتقال گاز روسیه به آلمان موسوم به «نورد استریم- 2» گفت: حرف و عمل آنها در ارتباط با مذاکرات و رفع اختلافات با هم متضاد است.

«دیمیتری پسکوف» تاکید کرد: آنها درباره روابط و مذاکرات دو جانبه در حرف یک چیز می گویند و در عمل خلاف آن رفتار می کنند.

وزارت خزانه داری آمریکا روز جمعه (21 مه) سه شرکت و 13 کشتی روسیه را که در تکمیل پروژه انتقال گاز روسیه به آلمان در چارچوب پروژه نورد استریم- 2 مشارکت دارند، تحریم کرد.

در واکنش به این اقدام، مسکو اعلام کرد که ساخت و تکمیل این پروژه بدون در نظر گرفتن تحریم های ایالات متحده ادامه خواهد یافت.

نکته جالب رویکرد متناقض دولت «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا در این زمینه است.

وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه در گزارشی به کنگره اعلام کرد که شرکت «نورد استریم- 2  ای جی» و رئیس اجرایی آن «ماتیاس وارنیگ» دست به فعالیت هایی زده‌اند که طبق قوانین ایالات متحده مشمول تحریم هستند، اما دولت آمریکا براساس منافع امنیت ملی این تحریم‌ها را رفع می‌کند.

بدین ترتیب در حالی که شرکت اصلی مجری این خط لوله از تحریم معاف شده اما شرکت ها و کشتی های روسی دخیل در این پروژه مشمول تحریم های وزارت خزانه داری آمریکا شده اند.

از زمان روی کار آمدن جو بایدن به عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا در 20 ژانویه 2021 رویکرد تقابلی واشنگتن در قبال روسیه دو چندان شده است.

ابعاد مختلف فشارهای ضد روسی واشنگتن

فشارهای ضد روسی از جانب واشنگتن اکنون ابعاد مختلفی پیدا کرده و به بهانه های گوناگون تشدید شده است.

در عرصه اقتصادی و تجاری، دولت بایدن همانند دولت «دونالد ترامپ» بر مخالفت قاطعانه خود با هرگونه توسعه روابط روسیه با اروپا در حوزه انرژی به ویژه پروژه گازی نورد استریم- 2 تاکید کرده و بنابراین می توان تصور نمود که در آینده نزدیک جدال سختی بین واشنگتن و مسکو بر سر تسلط بر بازار گازی اروپا در خواهد گرفت.

جو بایدن با این پروژه 11 میلیارد دلاری مخالف کرده و «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه او در جریان بررسی صلاحیتش در مجلس سنا گفته بود: "مصمم هستم هر چه در توان دارم برای جلوگیری از تکمیل نورد استریم- 2 انجام دهم."

«الکسی پوشکوف» عضو شورای فدراسیون روسیه با اشاره به تحریم جدید آمریکا علیه شرکت‌ها و کشتی های مشغول در پرژوه گازی نورد استریم- 2 می گوید: "این اقدامات واشنگتن امتناع ایالات متحده از گفت و گوی سازنده  با مسکو را نشان می دهد."

آمریکا از دوره ریاست جمهوری «باراک اوباما» بر مخالفت خود با اجرایی شدن خط لوله گازی نورد استریم- 2 که قرار است سالانه 55 میلیارد متر مکعب گاز روسیه را به آلمان منتقل کند تاکید کرده و در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا تحریم هایی را برای جلوگیری ازتداوم ساخت این خط لوله علیه شرکت های اروپایی دخیل در این پروژه اعمال کرد.

دولت جو بایدن رئیس جمهور کنونی آمریکا نیز مخالف اتمام و عملیاتی شدن نورد استریم- 2 به بهانه تسلط هر چه بیشتر روسیه بر بازار گازی اروپا و مغایرت آن با منافع کشورهای اروپایی مانند اوکراین و لهستان است. در حالی که علت اصلی تلاش آمریکا برای قبضه کردن بازار گازی اروپا با صادرات گاز طبیعی مایع است.

«محمود فاضلی» کارشناس اروپا می گوید: "آمریکا بر این باور است که قدرت نفوذ روسیه در اروپا با راه‌اندازی خط لوله نورد استریم- 2 چندین برابر می‌شود و وابستگی شدید کشورهای اروپایی به گاز ارزان روسیه را درپی خواهد داشت."

اکنون دولت بایدن با اعمال تحریم های جدید علیه شرکت ها و کشتی های روسیه قصد دارد مانع از تداوم عملیات ساخت این خط لوله شود، در حالی که تاکنون حدود 95 درصد این خط لوله  تکمیل شده است.

نکته مهم اینکه آلمان به عنوان مهمترین کشور اتحادیه اوپا و بزرگترین اقتصاد اروپا بشدت خواهان اتمام و عملیاتی شدن نورد استریم- 2 بوده و بارها مخالفت خود با رویکرد زورمدارانه آمریکا در این زمینه و سیاسی کردن این خط لوله را اعلام کرده است.

در عین حال اقدام تحریمی جدید دولت بایدن نشانه رویکرد خصمانه واشنگتن در قبال مسکو بوده و با شعارهای مقامات این دولت در زمینه آمادگی برای همکاری با روسیه در زمینه های مختلف در تعارض آشکار قرار دارد. در واقع واشنگتن فقط به دنبال فشار بر مسکو به ویژه در زمینه ها و عرصه هایی است که با منافع آمریکا در تعارض قرار دارد.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

آمریکا سه نهاد و 13 کشتی روسیه را تحریم کرد