ایران پرس: «ماتئوش موراویه‌تسکی» نخست‌وزیر لهستان با رد کردن انتقادها از تصویب دو قانون در پارلمان این کشور مرتبط با تملک رسانه ها و هلوکاست، گفت: "به هیچ‌وجه امکان ندارد اجازه تملک رسانه‌های لهستانی را به رژیم صهیونیستی بدهد."

«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا از تصویب این قوانین در لهستان که بازگرداندن اموال خانواده‌های مدعی هولوکاست را متوقف و همچنین یک ایستگاه خبری با سرمایه‌گذاری آمریکا را در آن کشور دچار مشکل می‌سازد، به شدت ابراز نگرانی کرده است.

قانون رسانه‌ای مصوب پارلمان لهستان که روز چهارشنبه به تصویب رسید شرکت‌های خارج از منطقه اقتصادی اروپا را از مالکیت یا جایگاه سهامدار اصلی رسانه‌های داخلی لهستان منع می‌کند.

اما زیان دیده اصلی این قانون یک شرکت آمریکایی است. گروه رسانه‌ای «ارتباطات دیسکاوری» Discovery Inc سهامدار اصلی شبکه «تی‌.وی‌.ان»، پربیننده‌ترین رسانه لهستان و رسانه منتقد ماتئوش موراویه‌تسکی، نخست‌وزیر راستگرای این کشور است.

با تصویب قانون جدید رسانه ها که باید در مرحله بعد در سنای لهستان به تصویب برسد، محدودیت های زیادی فرا روی شرکت های غیر اروپایی از جمله آمریکایی و اسرائیلی برای مالکیت رسانه های لهستان ایجاد خواهد شد.

نخست وزیر لهستان ضمن مخالفت با سپرده‌شدن مالکیت برخی اموال در این کشور به رژیم صهیونیستی از جمله تعدادی از رسانه‌ها، تاکید کرد: "می‌خواهیم شرایطی داشته باشیم که کمپانی‌های خارج از اتحادیه اروپا (اشاره به شرکت‌های صهیونیستی) نتوانند رسانه‌ها در لهستان را خریداری کنند."

«ورا ژوروا» معاون رئیس کمیسیون ارزش‌های اروپایی و شفافیت در توئیتی نوشت: "لهستان با تصویب لایحه رسانه‌ای علامتی منفی به ما فرستاد."

سایه اختلافات سیاسی بر روابط واشنگتن و ورشو

روابط واشنگتن و ورشو از زمان روی کار آمدن «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا به دلیل اختلاف بر سر مسائلی مانند به خطر افتادن سیستم دموکراتیک لهستان تا موضوع حقوق همجنسگرایان، سرمایه‌گذاری خارجی و برخورد با بازماندگان هولوکاست با چالش‌های بسیاری روبرو بوده است. اکنون انتظار می رود تا مساله دیگری به موارد اختلاف بین ورشو و واشنگتن افزوده شود.

علاوه بر تصویب قانون جدید رسانه‌ای، نمایندگان پارلمان لهستان روز چهارشنبه (11 اوت) قانون دیگری را تصویب کردند که بازیابی اموال تصرف شده توسط نازی‌ها در زمان جنگ جهانی دوم توسط بازماندگان هولوکاست در این کشور را دشوارتر می‌کند. پیش از این علاوه بر اسرائیل، آمریکا نیز از دولت لهستان خواسته بود تا مانع تصویب این لایحه شود.

اسرائیل به بهانه هولوکاست و نقش برخی کشورهای اروپایی درآن، تاکنون مبالغ هنگفتی به عنوان غرامت از آنها دریافت کرده است. از جمله آلمان به عنوان متهم اصلی در این زمینه تاکنون میلیاردها یورو به اسرائیل پرداخته است.

در سال 2014 نیز آمریکا و فرانسه اعلام کردند که به بازماندگان هولوکاست غرامت پرداخت می کنند. با این حال اکنون لهستان که یکی از کشورهای مهم محل ایجاد اردوگاه های آلمان نازی بوده، ضمن رد مسئولیت خود در زمینه هولوکاست، صراحتا رویکرد زورگویانه و باج خواهانه رژیم صهیونیستی را در زمینه اخذ غرامت از دولت لهستان و لزوم قانونی شناختن دعاوی مطروحه در دادگاه های لهستان رد کرده است.

دولت لهستان اعلام کرده که به هیچ وجه مسئول هولوکاست، که اقدام خصمانه آلمان اشغالگر بود، نیست. این مساله موجب خشم رژیم صهیونیستی شده و تل آویو بارها تلاش کرده تا دولت لهستان را به یهودی ستیزی متهم نماید. تل‌آویو مدعی است این قانون مانع آن می‌شود که یهودیان املاکشان را پس بگیرند و به افرادی که از واقعه ادعایی هولوکاست نجات پیدا کرده‌اند، خسارت داده نمی‌شود.

با این حال موضع قاطع دولت لهستان در این زمینه صهیونیستها را از دستیابی به خواسته های خود در زمینه دستیابی به اموال به اصطلاح قربانیان هولوکاست ناامید کرده است.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

117