ایران پرس: جلیقه زردهای فرانسه بار دیگر روز شنبه به خیابان های پاریس آمدند تا نسبت به بی عدالتی اجتماعی و اقتصادی در این کشور اعتراض کنند.

هفته گذشته نیز این گروه در برخی اعتراض ها علیه اجباری شدن واکسیناسیون کووید – ۱۹ و گذرنامه سلامت تظاهرات کردند.

بازگشت دوباره جنبش جلیقه زردها به خیابان های فرانسه رخدادی مهم درعرصه  تحولات اقتصادی و اجتماعی دومین کشور مهم اتحادیه اروپا محسوب می شود.

اولین تظاهرات جنبش اعتراضی علیه نظام سرمایه‌ داری در فرانسه و سیاست های دولت امانوئل مکرون رئیس جمهوری این کشور موسوم به "جنبش جلیقه زردها" با حدود 282 هزار نفر در 17 نوامبر 2018 آغاز شد و هنوز به حیات خود ادامه می دهد.

هرچند دلیل اولیه شکل گیری این جنبش اعتراضی، سیاست های جدید دولت فرانسه در قبال سوخت بود، اما این حرکت به دنبال بی تفاوتی دولت فرانسه به مطالبات مردمی، به تدریج به جنبشی علیه سیاست های دولت فرانسه تبدیل شد.

مکرون و اعضای دولت وی بر این تصور بودند که جنبش جلیقه زردها، اعتراضی زود گذر بوده و لذا در ابتدا چندان توجهی به آن نکردند. اما با گذشته ماه های متمادی، این جنبش تعمیق و گسترش پیدا کرد و به تدریج به اعتراض علیه تمامی جنبه های نظام ناعادلانه سرمایه داری و شکاف طبقاتی تبدیل شد.

درمیان جلیقه زردها از هر طیف و طبقه اجتماعی حضور دارند. این افراد پیش از آغاز جنبش همدیگر را نمی شناختند و هیچ وجه مشترکی با یکدیگر جز لزوم خیزش برای اعتراض به معضلات اقتصادی و اجتماعی فرانسه نداشتند.

این جنبش از خارج یا جای مشخصی هدایت نشده و از سوی هیچ کشوری مستقیم یا غیر مستقیم حمایت نمی شود.

دربعد سیاسی، معترضان با توجه به سیاست های دولت فرانسه، خواهان استعفای دولت و تغییرات گسترده تر سیاسی بوده اند. 

اما در بعد اجتماعی، این اعتراضات را می توان نمادی از اعتراض مردم فرانسه به گسترش فقر در این کشور اروپایی دانست که به ویژه حاشیه نشینان قربانیان اصلی آن هستند.

طبقه کارگر و متوسط جامعه در فرانسه احساس سرخوردگی می کنند و به خشم آمده اند تا جایی که روز بروز امیدشان را به آینده از دست می دهند.

طی سه سال گذشته موقعیت امانوئل مکرون و حزب وی نام "فرانسه در حرکت" به شدت تضعیف شده است. اصلاحات قوانین مربوط به مالیات و اصلاحاتی در قیمت بنزین و سوخت و نیز سیاست های دولت فرانسه در زمینه مقابله با ویروس کرونا، اجباری کردن گواهی سلامت و در نظر گرفتن جریمه های سنگین در صورت عدم رعایت این امر، خشم گسترده فرانسوی ها را برانگیخته است.

بسیاری از معترضان، مکرون را رئیس جمهوری ثروتمندان دانسته و نسبت به سیاست های وی و حزبش معترض هستند. افزایش بیکاری و تورم سبب شده تا فرانسوی ها بیش از پیش مکرون را متهم کرده و سیاست هایش را شکست خورده بدانند. در ماه های گذشته با گسترش ویروس کرونا شرایط وخیم تر نیز شده است.

«برونو کوترس Bruno Cautrès»  پژوهشگر علوم سیاسی، وضعیت فرانسه را «نگران کننده» توصیف کرده و می گوید: فرانسه از پاییز 2018 و در پی جنبش جلیقه زردها، با بحران های بی پایانی دست و پنجه نرم می کند؛ این در حالی است که شمار معدودی از کشورهای اروپایی چنین تنش های دموکراتیک را تجربه کرده اند.

به هر حال، برپایی تظاهرات اعتراضی روز شنبه اعضای جنبش جلیقه زردها نشان می دهد که این جنبش به رغم افت و خیزها، همچنان به حیات خود ادامه می دهد و به چالشی مزمن برای دولت مکرون تبدیل شده است.

تداوم جنبش جلیقه زردها نشان می دهد که این تحرک اجتماعی نه اعتراضی مقطعی و زودگذر، بلکه یک تحول سیاسی و اجتماعی پایدار و تاثیر گذار در فرانسه و حتی در سطح اروپا است. طولانی شدن این جنبش، تاثیرات دامنه داری را بر محیط داخلی و اوضاع اقتصادی فرانسه نهاده است.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

112

 بیشتر بخوانید: 

حضور دوباره جلیقه زردها در خیابان‌های پاریس 

تداوم تظاهرات جلیقه زردهای فرانسه در سایه کرونا