ایران پرس: با گذشت حدود یک سال از عملی شدن برگزیت و خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، اکنون پیامدهای آن بیش از پیش آشکار شده وبه ویژه در روابط میان فرانسه و بریتانیا تاثیر گذاشته است.

در این راستا، حق ماهیگیری به جدال جدی میان دو کشور منجر شده است؛ در تازه ترین موضع گیری سخنگوی دولت فرانسه به بریتانیا هشدار داد که اگر به قایق‌های ماهیگیری این کشور اجازه فعالیت در آب‌های اطراف یک جزیره مشخص را ندهد، به زودی تحریم‌هایی را علیه لندن اعمال می‌کند.

موضوع حقوق و امتیازات دریایی به ویژه حق ماهیگیری در دریاهای مجاور بریتانیا از جمله دریای شمال و کانال مانش از موارد مسکوت مانده در مذاکرات برگزیت بود. اکنون بریتانیا با افزایش کنترل دسترسی به آب های خود به عنوان نشانه ای از حاکمیت کشورش، محدودیت های جدید در زمینه حق ماهیگیری در آبهای اطراف این کشورایجاد کرده و عملا وارد چالش با اتحادیه اروپا به ویژه فرانسه شده است. ماهیگیران فرانسه تاکنون آزادانه در این آبها ماهیگیری می کردند.

طی هفته های گذشته، لندن ده‌ها نامه درخواست ماهیگیران فرانسوی را برای صدور مجوز تردد در مناطقی همچون آب‌های جزیره جرسی رد کرد، این اقدام بریتانیا مقامات پاریس را به شدت عصبانی کرده است و آنها در مورد «اقدام تلافی‌جویانه» به بریتانیا هشدار داده اند.

«آنیک ژیراردین» وزیر دریانوردی فرانسه در این مورد گفت: "ماهیگیران فرانسوی نباید به خاطر اهداف سیاسی توسط بریتانیا گروگان گرفته شوند."

اکنون بحران میان دوکشورعمیق تر شده است، به ویژه که طی هفته های اخیر پاریس از مشارکت بریتانیا در پیمان امنیتی جدید با آمریکا و استرالیا که منجر به لغو توافقنامه استرالیا برای خرید زیردریایی های فرانسوی شده، خشمگین است.

کارشکنی لندن برای اجرای پروتکل ایرلند شمالی، موضوع مهاجران و مرز اسکاتلند نیز از موارد اختلافی دیگر میان اروپا و بریتانیا است که به ویژه فرانسه را به دلیل نزدیکی مرزی بیش از پیش خشمگین کرده است.

در موضوع مهاجران چندی پیش «ژرالد دارمانن» وزیر کشور فرانسه از بریتانیا خواست تا به وعده اش عمل کند و 54 میلیون پوندی را که پیش تر برای پشتیبانی از اقدامات فرانسه در مقابله با عبور غیرقانونی مهاجران از کانال مانش وعده داده بود، بپردازد. وزیر کشور بریتانیا اما اعلام کرده است تا زمانی که از رسیدن افراد بیشتری به لندن جلوگیری نشود، این کمک مالی را انجام نخواهد داد.

به نظر می رسد، دور تازه ای از بحران میان بریتانیا واتحادیه اروپا به ویژه فرانسه آغاز شده است. آشکار شدن عواقب برگزیت برای لندن، کمبود سوخت در جایگاه ها، تورم و بیکاری سبب شده «بوریس جانسون» تلاش کند با اتخاد سیاست های سختگیرانه نسبت به اروپا از یکسو و از سوی دیگر گسترش روابط با آمریکا، مواضع لندن را تقویت تا در برابر افکار عمومی بریتانیا بتواند از خود دفاع کند.

«کلمان بون» وزیر ارشد امور اروپا فرانسه گفت: "تنش های فعلی بین دولت  بوریس جانسون و اتحادیه اروپا بر سر برگزیت یک امتحان است؛ جانسون فکر می کند می تواند با اروپایی ها معامله کند و به آنها احترام نگذارد اما من به  بریتانیایی ها می گویم، تعهدات برگزیت باید رعایت شود اگر اینگونه نباشد، اقدامات تلافی جویانه ای باید انجام داد."

تاثیر تشدید اختلافات لندن با پاریس بر روند مذاکرات دوران گذار بریتانیا با اتحادیه اروپا

تشدید اختلافات لندن با پاریس می تواند روند مذاکرات دوران گذار بریتانیا با اتحادیه اروپا را تحت تاثیر قرار دهد. این مذاکرات قرار است تا پایان سال جاری میلادی ادامه داشته باشد و بعد از آن لندن باید اتحادیه گمرکی و بازار داخلی اروپا را ترک کند.

اگرهیچ گونه توافقی بر سر آینده روابط تجاری میان اتحادیه اروپا و بریتانیا حاصل نشود نیز برگزیت سخت به‌وقوع خواهد پیوست که عواقب اقتصادی بسیار بدی برای طرفین به ویژه لندن خواهد داشت.

اکنون فرانسه، بریتانیا را رسما به اعمال تحریم در بخش های مختلف تهدیدکرده است، در صورتی که مقامات فرانسه قطعی برق یا افزایش قیمت داده های انرژی را مد نظر قرار دهند لندن با مشکلات حادتری روبه رو خواهد شد؛ به نظر می رسد مقامات بریتانیا فرصت کمی برای تصمیم گیری دارند؛ آنها بر سردو راهی همراهی با سیاست های خواست اروپا یا نزدیک شدن به برگزیت سخت وتحمل عواقب آن هستند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117