ایران پرس: سخنگوی کرملین هشدار داد که تحویل پهپادهای ساخت ترکیه به اوکراین می تواند تبعات منفی در پی داشته باشد و به بی ثباتی هرچه بیشتر وضعیت شرق اوکراین منجر شود.

«دیمیتری پسکوف» گفت: هر چند درحال حاضر، روابط خوب و ویژه ای با ترکیه داریم، اما این بیم وجود دارد که تجهیز اوکراین به چنین تسلیحاتی، قابلیت ایجاد بی ثباتی در منطقه را خواهد داشت و به حل درگیری های داخلی اوکراین هم کمکی نمی کند.

پسکوف پیشتر نیز طی سخنانی گفته بود که مسکو به هیچ عنوان نمی خواهد تسلیحات فروخته شده ترکیه به اوکراین، علیه مخالفان دولت کی یف در شرق اوکراین استفاده شود.

اوکراین درسال 2019 چند فروند پهپاد «بیرقدار تی‌بی 2» Bayraktar TB2 از ترکیه خریداری کرد. کی یف بعدا اعلام کرد که علاقمند به تولید مشترک این پهپاد در اوکراین است.

ارتش اوکراین قصد دارد در مجموع 48 پهپاد بیرقدار را خریداری کند. عملکرد پهپادهای بیرقدار و اقدامات جنگ الکترونیک ترکیه در مقابله با تسلیحات روسی ارمنستان در جنگ قره باغ باعث تشویق هر چه بیشتر اوکراین برای خرید پهپادها و سایر تجهیزات نظامی از آنکارا شده است.

با این حال فروش پهپاد بیرقدار به اوکراین و استفاده از آن در حمله به مواضع مخالفان در شرق اوکراین، نگرانی شدید روسیه را به عنوان حامی مخالفان مستقر در «دونباس» (شرق اوکراین) برانگیخته است.

تلاش کی یف برای تغییر موازنه نظامی در دونباس با کمک ترکیه

ارتش اوکراین تا پیش از این از پهپاد بیرقدار برای عملیات شناسایی در شرق اوکراین استفاده می کرد، اما در تحولی جدید نظامیان اوکراینی روز چهارشنبه (27 اکتبر) تلاش کردند تا در یک حمله پهپادی، تاسیسات نفتی دراین منطقه را هدف قرار دهند.

بدین ترتیب به نظر می رسد که با کمک ترکیه، دولت کی یف در صدد تغییر موازنه نظامی در دونباس با هدف سرکوب مخالفان این منطقه است.

مسلما از دیدگاه مسکو این اقدام آنکارا دخالتی آشکار در راستای حمایت از دولت کی یف درمقابل مخالفان شرق اوکراین بوده و اقدامی برخلاف منافع روسیه تلقی می شود.

ترکیه به دلیل ارتباطی که با تاتارهای کریمه دارد، در ماجرای الحاق این شبه جزیره به روسیه، موضع طرفداری از اوکراین را در پیش گرفته و حتی «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه در سخنرانی امسال خود در مجمع عمومی سازمان ملل، حق حاکمیت این منطقه را از آن اوکراین دانست.

موضع گیری های متعدد اردوغان در راستای حمایت از اوکراین به ویژه غیر قانونی دانستن الحاق کریمه به روسیه، موجب ناخرسندی مسکو  شده است.

«مهدی خورسند» کارشناس سیاسی می گوید: "همکاری ترکیه و اوکراین نه تنها از جهت انرژی و اقتصادی برای هر دو کشور سودآور است که قدرت نظامی و سیاسی کی‌ یف و آنکارا را در برابر روسیه که به شدت در حال تقویت جایگاه نظامی خود دریای سیاه است افزایش می‌دهد."

ترکیه در چند سال اخیر سیاست مداخله گسترده منطقه ای را در پیش گرفته و از لیبی تا قفقاز جنوبی و مدیترانه شرقی و اکنون دریای سیاه و اوکراین را عرصه مداخلات سیاسی و نظامی خود قرار داده و بر این گمان است که هیچ کشوری  قادر به مقابله با خواسته ها و اهداف آن نیست.

با این حال روسیه در زمینه دخالت مستقیم ترکیه در حوزه نفوذ خود یعنی کشورهای «خارج نزدیک» شامل اوکراین حساسیت زیادی داشته و با هر گونه اقدامی که منافع مسکو و هواداران آن در شرق اوکراین را مورد تهدید قرار دهد مقابله می کند. به ویژه اینکه آنکارا با تحویل پهپادهای بیرقدار موجب تقویت عملیات ارتش اوکراین علیه مخالفان مستقر در دونباس شده است.

به رغم روابط گسترده سیاسی، اقتصادی و تجاری، انرژی و تسلیحاتی مسکو و آنکارا اما روسیه درباره حفظ منافع خود در اوکراین به ویژه جلوگیری از برتری نظامی ارتش اوکراین درقبال مخالفان شرق اوکراین مصمم است. در این راستا هشدار اخیر کرملین به آنکارا را باید به مثابه زنگ خطر جدی تلقی کرد.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

117