ایران پرس: اجلاس آب و هوایی سازمان ملل متحد "کاپ ۲۶" روز دوشنبه با حضور بیش از ۱۰۰ تن از سران و مقام های ارشد کشورهای جهان در شهر گلاسکو در اسکاتلند آغاز شد.

کارشناسان امور زیست محیطی و فعالان حامی مقابله با چالش‌های مربوط به تغییرات آب و هوایی از همه کشورهای امضا کننده توافق آب و هوایی پاریس نیز در این اجلاس شرکت دارند.

نکته قابل تامل این است که بیش از ۴۰۰ جت خصوصی، سران، مقامات ارشد، سیاستمداران و مدیران بازرگانی کشورها از سراسر جهان را برای شرکت در بیست و ششمین کنفرانس آب و هوایی سازمان ملل به گلاسکو منتقل می کنند، که خود باعث تولید ۱۳ هزار تن دی اکسید کربن می شود.

مساله تغییرات آب و هوایی و تاثیرات مخرب آن به نگرانی بسیار جدی برای جامعه بشری تبدیل شده است. آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل با بیان اینکه جهان در مسیر فاجعه اقلیمی حرکت می‌کند هشدار داد که شکست اجلاس گلاسکو گزینه نیست بلکه حکم مرگ بشر است.

کشورهای پیشرفته صنعتی به ویژه آمریکا و کشورهای بزرگ اتحادیه اروپا و اقتصادهای نوظهور به خصوص چین مسئول اصلی انتشار گاز دی اکسید کرین و گرمایش زمین شناخته می شوند. به همین دلیل درچند نشست تغییرات آب و هوایی که درسال های اخیر برگزار شده، درخواست ها عمدتا متوجه این کشورها برای رعایت ضوابط زیست محیطی و انجام اقدامات لازم برای کاهش گازهای گلخانه ای بوده است. با این حال تاکنون این درخواست ها بی جواب مانده و اقدامات قاطع و موثری در این زمینه صورت نگرفته است. 

«گرتا تونبرگ Greta Thunberg» نوجوان سوئدی فعال درحوزه زیست محیطی با یادآوری شکاف بین حرف و عمل رهبران جهان می گوید: آن چه از به اصطلاح رهبران مان می شنویم، حرف است و حرف که عالی به نظر می رسد اما تاکنون به هیچ اقدامی منتهی نشده است.

گفتمان اصلی در ورای برگزاری اجلاس های آب و هوایی، لزوم ایجاد ساز کارهایی فوری و وموثر برای جلوگیری از گرمایش بیشتر کره زمین به ویژه کاهش استفاده از سوخت های فسیلی و فعالیت های صنعتی است که باعث انتشار مقادیر زیادی دی اکسید کربن می شوند.

در همین رابطه:

گوترش: شکست اجلاس گلاسکو حکم مرگ بشر است

در مقابل این دیدگاه، رویکرد و نگرش دیگری وجود دارد که معتقد است مساله گرمایش زمین بیش از اینکه ناشی از فعالیت های صنعتی، معدنی و دام پروری باشد حاصل تغییرات کلی آب و هوایی است که کره زمین بارها تجربه کرده است. لذا این دسته معتقدند که اقدامات برای کاهش گرمایش زمین در واقع نوعی زیاده روی و به نوعی ایجاد مانع در زمینه فعالیت های اقتصادی و صنعتی است. دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا از جمله حامیان این دیدگاه است. او مدعی بوده که سازمان ملل در مورد تأثیرات تغییرات آب و هوایی و روش های مدل سازی در این باره زیاده روی کرده است. ترامپ هم چنین اجرای تعهدات توافق آب و هوایی پاریس را موجب  تحمیل بار مالی  بر شرکت ها و مالیات دهندگان آمریکایی دانسته و در نهایت آمریکا را از این توافق خارج ساخت .

با این حال جو بایدن، رییس جمهوری کنونی آمریکا با بازگشت این کشور به توافق آب و هوایی پاریس موافقت کرده و اکنون مدعی حمایت از اقدام برای جلوگیری از گرمایش کره زمین است. در حالی که آمریکا از بزرگترین عاملان انتشار دی اکسید کربن است و تاکنون اقدام خاص و موثری برای کاهش انتشار این گار انجام  نداده است.

نکته دیگر اینکه بسیاری از کشورهای در حال توسعه معتقدند کشورهای پیشرفته پس از طی مراحل توسعه صنعتی، اکنون به بهانه جلوگیری از گرمایش زمین خواهان تدابیر و اقداماتی هستند که اجرای آنها عملا موجب کاهش یا توقف توسعه اقتصادی کشورهای درحال توسعه خواهد شد. لذا کشورهای در حال توسعه خواهان آن هستند که هر کشور متناسب با سهم اش در گرمایش زمین، مسئولیت بر عهده گرفته و در عین حال، کشورهای صنعتی کمک های موثری برای جبران خسارات ناشی از اجرای تعهدات زیست محیطی به این کشورها انجام دهند. درخواستی که تاکنون از سوی عمده ترین کشورهای تولید کننده گازهای گلخانه ای نادیده گرفته شده یا به آن بی توجهی شده است. 

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

112

بیشتر بخوانید:

پایان بدون نتیجه نشست تغییرات اقلیمی در مادرید/ تحلیل

ابراز ناامیدی اتحادیه‌اروپا از نتیجه کنفرانس اقلیمی سازمان‌ملل

لغو کنفرانس تغییرات اقلیمی و نشست اپک در شیلی

برگزاری نشست فوق العاده سازمان ملل با دستور کار تغییرات اقلیمی/ تحلیل

تظاهرات آلمانی ها در اعتراض به تغییرات اقلیمی

اعتراض جهانی جوانان برای تغییرات اقلیمی؛1351 راهپیمایی دربیش از 110 کشور