ایران پرس: به رغم تداوم بحران پناهجویان در مرزهای بلاروس و اتحادیه اروپا، دولت ورشو در چارچوب رویکرد سختگیرانه خود در این زمینه به انتقاد از تلاش های میانجی گرانه برخی سران اروپایی برای حل این بحران پرداخته است.

در این راستا، سخنگوی دولت لهستان روز چهارشنبه اعلام کرد که دولت ورشو از قبل از اولین تماس تلفنی «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان با «الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهوری بلاروس و گفت و گوی «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه مطلع شده بود.

وی با اشاره به گفت و گوی تلفنی مرکل با لوکاشنکو و ابراز شگفتی در این زمینه ضمن انتقاد از این اقدام گفت: "من شرایط را درک می کنم، اما این گام خوبی نیست."

دولت راست گرای لهستان که اکنون از سوی برخی از اروپایی ها به عنوان یک عضو یاغی اتحادیه اروپا شناخته می شود، در زمینه بحران پناهجویان نیز به سبک خاص خود عمل می کند.

سیاست سخت‌گیرانه لهستان علیه پناهجویان

از زمان شکل گیری این بحران در مرزهای بلاروس و لهستان، ورشو به اتخاذ سیاستی غیر انسانی و بسیار سخت گیرانه علیه هزاران نفر از پناهجویانی که در پشت مرزهای این کشور به انتظار ورود به لهستان و رهسپار شدن به سوی آلمان هستند، پرداخته است. اقدامات دولت لهستان در این زمینه با هیچ معیار حقوق بشری و از جمله معیارهای اتحادیه اروپا سازگار نیست.

ورشو از دوم سپتامبر 2021 با اعلام وضعیت فوق العاده در مناطق مرزی لهستان با بلاروس، اجازه ورود به این منطقه به سازمان های حقوق بشری و خبرنگاران را نمی دهد. پارلمان لهستان هم اخیرا مجوز نهایی ساخت یک حصار مرزی دائمی 100 کیلومتری در مرزها با بلاروس را صادر کرد.

ورشو پس از آن که موفق نشد بودجه‌ ای از سوی اتحادیه اروپا برای ساخت این دیوار بدست آورد، اکنون قصد دارد به تنهایی ساخت این دیوار را در ماه دسامبر آغاز کند.

دولت لهستان در هفته های اخیر هزاران پلیس، گارد مرزی و سرباز را درنقاط مختلف مرز خود با بلاروس مستقر کرده و یک حصار موقت در امتداد این مرزها کشیده  است.

 در حال حاضر وضعیت پناهجویان در مرز بین لهستان و بلاروس و در سایه سخت گیری های دولت ورشو، بسیار فاجعه بار است. طبق گزارش ها، حدود چهار هزار پناهجو در نقاط مرزی این دو کشور گرفتار شده اند.

از یکسو، نیروهای مرزبانی بلاروس، پناهجویان را به حرکت به سمت مرز لهستان و گذر از آن  وادار می کنند و  از سوی دیگر، نیروهای مرزبانی لهستان برای جلوگیری از ورود آنان، به خشونت متوسل می شوند.

این پناهجویان در هوای آزاد و در دمای حدود صفر درجه در شب و حدود پنج درجه در روز گرفتار شده اند و بدون غذا، بدون چادر و بدون مراقبت های پزشکی زندگی می کنند. 

روز سه شنبه نیروهای امنیتی لهستان همزمان با پرواز بالگردها، از گاز اشک‌ آور و ماشین‌های آب‌ پاش برای سرکوب پناهجویان و جلوگیری از عبور آنها از مرزهای این کشور با بلاروس استفاده کردند. حساب توئیتر وزارت دفاع لهستان، پناهجویان را «مهاجمان پرخاشگر و خطرناک» خوانده است.

به گفته سازما‌ن‌ های حقوق بشری، دست کم 9 پناهجو در این منطقه از جمله یک نوجوان 14 ساله عراقی طی روزهای اخیر جان باخته‌ اند. اغلب پناهجویان گرفتار در این منطقه را زنان، مردان و کودکان عراقی و افغانستانی تشکیل می‌دهند.

شرایط سخت و غیرانسانی پناهجویان سبب شده است تا نهادهای بین المللی از جمله سازمان ملل، به اتحادیه اروپا هشدار دهند. با این حال، اتحادیه اروپا عملا رویکرد حمایت از لهستان را درپیش گرفته است.

«جرالد کناوس» کارشناس برجسته مهاجرت با اشاره به وضعیت پناهجویان در مرز بلاروس و لهستان و وقوع بزرگترین بحران اخلاقی اتحادیه اروپا در مرزهای خود طی سال های اخیر می گوید: "این اتحادیه نمایشی را به راه انداخته که در آن همه اصولش را نادیده می گیرد."

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر 

117

بیشتر بخوانید:

رایزنی ها برای حل بحران پناهجویان در مرز لهستان