قایق حامل این پناهجویان که عمدتا از کُردها بودند پس از جدا شدن از سواحل دانکرک در شمال فرانسه در کانال مانش واژگون شد و به زیر آب فرو رفت.
«امانوئل مکرون» رئیس جمهور فرانسه در واکنش به این فاجعه وعده داد پاریس قاچاقچیان انسان را که باعث بروز این حادثه شدهاند، پیدا خواهد کرد.
«بوریس جانسون» نخست وزیر بریتانیا نیز خواستار تشکیل فوری یک جلسه با حضور اعضای کابینه برای رسیدگی به موضوع و تصمیمگیری در خصوص این بحران شد.
به رغم موضع گیری ظاهری پاریس و لندن درباره این حادثه فاجعه بار برای پناهجویان، اما واقعیت این است که این فاجعه حاصل تعارض و تقابل دولت های فرانسه و بریتانیا و بی توجهی مطلق آنها به سرنوشت مهاجرانی است که راهی سفر دریایی بسیار خطرناکی از شمال فرانسه به جنوب بریتانیا از طریق کانال مانش می شوند.
متهم کردن قاچاقچیان انسان نیز فقط با هدف پنهان کردن مسئولیت مقامات فرانسوی و بریتانیایی است. نزدیک به 26 هزار نفر از ابتدای سال 2021 با استفاده از قایقهای کوچک خود را از طریق کانال مانش به سواحل بریتانیا رساندهاند، آماری که نسبت به مدت مشابه درسال گذشته با افزایش سه برابری همراه بوده است.
کانال مانش، بین فرانسه و بریتانیا یکی از پر رفت و آمدترین آبراههای جهان است و عبور از آن با شناورهای کوچک به خصوص در فصول پاییز و زمستان و روزهایی که دریا طوفانی است، بسیار خطرناک است.
پناهجویان، از محورهای تنش و اختلاف میان پاریس و لندن
کانال مانش و حوادثی که در پی تلاش پناهجویان برای سفر به سواحل بریتانیا در این گذرگاه آبی رخ می دهد همواره از محورهای تنش و اختلاف میان پاریس و لندن بوده است.
مقامات دولت محافظه کار بریتانیا تلاشهای انجام شده از جانب فرانسه برای کنترل و مهار این بحران را به رغم پرداخت کمکهای مالی انجام شده ناکافی میدانند. در مقابل مقامات پاریس از خلف وعده لندن درباره ارائه کمک های مالی به فرانسه برای ممانعت از عبور پناهجویان از کانال مانش به سوی بریتانیا انتقاد کرده اند.
مساله مهم این است که قربانی اختلاف نظر فرانسه و بریتانیا که اکنون مسائل مختلفی از جمله حقوق ماهیگیری تا مساله کنترل پناهجویان را دربر می گیرد، مهاجرانی هستند که درگیر سفری بسیار دشوار و حتی مرگبار از غرب آسیا به اروپا می شوند.
فرانسه که همواره برخورد سردی با پناهجویان داشته صرفا به دنبال خلاصی از دست آنها است. پاریس با وجود آگاهی از روند روبه افزایش حضور پناهجویان در سواحل شمال فرانسه به ویژه اطراف کاله برای سفر با قایق به بریتانیا، اما با نادیده گرفتن این امر، به پناهجویان برای انجام این سفر چراغ سبز می دهد.
از سوی دیگر بریتانیا نیز پس از خروج از اتحادیه اروپا سیاست بسیار سخت گیرانه ای در قبال مهاجرت و پناهجویان در پیش گرفته و با تصویب قوانین جدید بر عدم پذیرش آنها اصرار می ورزد.
«بِلا سانکی» رئیس یک گروه مدافع حقوق پناهجویان در بریتانیا می گوید: "نه بریتانیا و نه فرانسه هیچ اراده سیاسی برای حل بحران مهاجران و پناهجویان در کانال مانش ندارند. مرگ اخیر پناهجویان در این کانال کاملاً قابل پیش بینی و اجتناب پذیر بود. متاسفانه در بریتانیا دولتی داریم که به سیاست شکست خورده طرد افرادی که به این کشور پناه میآورند، صرف نظر از عواقبی که دارد، کاملاً پایبند است.
اروپا کارنامه ای منفی در قبال پناهجویان داشته و همواره آنها با برخورد سرد و حتی خشونت آمیز در اروپا مواجه شده اند. دولت های اروپایی تلاش بر ممانعت از ورود آنها و در مرحله بعد بازگرداندن پناهجویان می کنند. هم اکنون شمار زیادی از پناهجویان در بدترین شرایط درکشورهای اروپایی سرگردان هستند. ریشه بحران پناهجویان نیز به سیاست های دوگانه غرب در مبارزه با تروریسم و فقر باز می گردد.
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
توافق فرانسه و بریتانیا برای ممانعت از گذر پناهجویان از کانال مانش