ایران پرس: آغاز جنگ روسیه و اوکراین موازنه نظامی را به ویژه در میان کشورهای اروپایی به هم زده است به طوری که آلمان در چهارچوب تغییر رویکرد دفاعی خود، 100 میلیارد یورو به بودجه نظامی خود اختصاص داد.

«اولاف شولتز» صدراعظم آلمان با اشاره به اینکه آلمان باید برای امنیت خود و همچنین حفاظت از آزادی و دموکراسی سرمایه گذاری کند، گفت: "این بدان معناست که آلمان دو درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف امور دفاعی می‌کند."

این تغییر راهبرد در حالی است که طی سال های اخیر، اروپا به ویژه آلمان رویکرد دفاعی اتخاذ کرده وحتی «آنگلا مرکل» صدراعظم وقت آلمان در چند سال قبل حاضر به افزایش بودجه نظامی این کشور به 2 درصد تولید ناخالص داخلی نشد، اما اکنون با وقوع جنگ در اوکراین، آلمان چرخش محسوسی در سیاست های دفاعی و نظامی خود صورت داده و در راستای تقویت آن، گام برداشته است به طوری که سیاست دفاعی را به سیاست تهاجمی تغییر داده است.

نه تنها آلمان بلکه اروپا نیز اکنون این رویکرد را مد نظر قرار داده است. در این راستا «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه با اشاره به اینکه سیستم بازدارندگی هسته‌ ای اروپا در حالت آماده باش در آمده و جنگ در مرزهای اتحادیه اروپا جریان دارد، گفت: به ارسال سلاح برای حمایت از ارتش اوکراین در این جنگ می‌ پردازیم زیرا در شرایط بی‌ سابقه‌ ای قرار داریم.

اتحادیه اروپا که طی دهه های اخیر همواره شعار همگرایی داده است طی سال های اخیر بر تقویت قوای نظامی این اتحادیه مستقل از ناتو تاکید داشته است و تشکیل نیروی نظامی واحد اروپایی را بدون مشارکت آمریکا مدنظر قرار داده است. آمار آژانس دفاعی اروپا نشان می دهد که کشورهای عضو اتحادیه اروپا در سال 2020  به رغم همه گیری کرونا، 198 میلیارد یورو صرف بودجه دفاعی کرده اند.

به رغم این سیاست ها، اکنون اروپا رویکرد خود را تغییر داده و بر تقویت  تسلیحاتی، ارسال سلاح های مختلف برای کمک به اوکراین از جمله موشک های ضد هوایی و هواپیماهای جنگنده  تاکید کرده است.

شولتز صدراعظم آلمان درباره تحولات تازه در منطقه گفت: "حمله روسیه نقطه عطفی است. وظیفه ما کمک به اوکراین برای دفاع از خود برابر ارتش پوتین است." علاوه بر آلمان، کشورهای فرانسه، هلند، لهستان، اسلواکی، استونی، لتونی، بلژیک و جمهوری چک نیز از ارسال تجهیزات نظامی برای اوکراین خبر داده‌اند. براساس گزارش‌ های منتشرشده، کمک‌ کشورهای اروپایی شامل سوخت، مسلسل، سلاح های ضدتانک و موشک های ضدهوایی استینگراست.

این درحالی است که روسیه به این تصمیم آلمان واکنش نشان داده است. سفارت روسیه در قاهره در توییتی اعلام کرد: "آلمان قصد ارسال سلاح به اوکراین را دارد. روسیه به خاطر می‌آورد که چگونه سلاح آلمانی ملت روسیه را کشت. آلمان اکنون گویی به دوره رایش سوم هیتلر بازگشته است، بنابراین می‌خواهد به نئونازی‌های اوکراینی کمک کند تا همین کار را انجام دهند."

این شرایط سبب شده است تا بلاروس نیز که پس از فروپاشی شوروی تحت فشار آمریکا از سلاح‌ های هسته‌ای مستقر در خاک خود صرف نظر کرد، اکنون نسبت به استقرار موشک های اتمی در خاک خود به غرب هشدار دهد. برگزاری همه پرسی اصلاح قانون اساسی برای استقرارتسلیحات هسته ای در این کشور از جمله گام های عملی در این زمینه به شمار می آید.

در این زمینه «الکساندر لوکاشنکو» رئیس‌ جمهوری بلاروس گفت: "این کشور در صورت تهدید غرب، آماده میزبانی تسلیحات اتمی روسیه خواهد بود و بلاروس می‌تواند سلاح‌ های هسته‌ ای را در صورتی که رقبا و مخالفان، گام‌ های احمقانه و غیرمنطقی بردارند، در خاکش مستقر کند."

به نظر می رسد، اکنون موازنه نظامی در اروپا به طور اساسی در حال تغییر است و قاره سبز بار دیگرهمانند دوره قبل از جنگ جهانی دوم به سرعت به سوی تسلیحاتی شدن پیش می رود و از سوی دیگررقابت های تسلیحاتی نیز شدت گرفته است؛ موضوعی که تهدیدی جدی برای صلح جهانی است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

آخرین تحولات اوکراین؛ ادامه آتش جنگ در روز مذاکرات مسکو-‌کی‌یف